Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na jelení maso

Od: jendad odpovědí: 3 změna:

Dostali jsme maso z jelena (kytu) .Máte nějaký tip na dobry recept .Maso je ted v mrazáku.

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Maso z divočiny, tedy i jelení, připravovat nejméně 3 dny před konzumací. Zvláště v zimě, kdy nehrozí zkažení. Maso odblanit, protahat klínky slaniny. Osolit, v kastrolku si rozehřát máslo a peroutkou maso ze všech stran dobře potřít. Tím se maso uzavře. Vložit do pekáčku, posypat tymiánem, kdo má rád, může přidat i koření Divočinka. Zasypat nahrubo strouhanou kořenovou zeleninou /mrkev, celer, petržel/, nakrájenou velkou cibulí a kostičkami slaniny. Přidat asi 3 bobkové listy. Do kousku gázy zavázat asi 10 celých pepřů, 6 nových koření a 6 jalovců. Přidat do pekáče. Až bude maso hotové, sáček se snadno vyjme a nemusí se lovit jednotlivé kuličky.

A teď se to nechá v ledničce, nebo teď v zimě ve špajzu pěkně rozležet. Aspoň 3 dny. Potom pomalu péci, až zelenina zhnědne, pak podlévat postupně horkou vodou, nebo lépe vývarem. Přidat poklici a pod ní maso dusit doměkka. Tím máte hotový základ. A teď můžete pokračovat dvěma způsoby:

1/ NA SMETANĚ. Přidat zakysanou smetanu a zahustit trochou mouky ve vodě. Povařit, vyndat sáček s kořením a bobkové listy, maso vyndat a nakrájet na plátky. Vše ostatní dobře rozmixovat a přecedit přes hustý cedník. Omáčku nalít na maso, podle chuti dosolit, případně trochu cukru /aby byla navinulá/, zakápnout citrónem. Povařit.

Servírovat s houskovým knedlíkem, kolečkem citrónu, kopečkem brusinek a kopečkem šlehačky.

2/ PO DIVOKU. Odstranit bobkové listy a sáček s kořením. Změklou upečenou zeleninu nechat vcelku, nemixovat. Maso nakrájet na plátky, do té šťávy přidat asi 2 dcl dobrého červeného vína a zahustit francouzským máslem /kuličky z másla obalené v mouce/. Provařit, maso vrátit do pekáče. Dochutit solí, možno špetkou cukru.

Servírovat s vařenými i opečenými brambory, kroketami, hranolky.

Takhle jsem dělala jelena před lety, kovář u nás dělal vrata a my ho pozvali na oběd. Vzpomíná na to blaženě dodnes, kdykoliv mě potká. A je to už možná 30 let.

Tak dobrou chuť a ať se podaří. Jelení maso se povede připravovat jen párkrát za život a tak by byla škoda to zkazit. Ale nic to opravdu není. *placni*Jaga.

jendad
hodnocení

diky . A přeji pěkné vánoční svátky

Není zač, i Vám pěkné svátky. A ať jelení maso chutná.

Ještě jsem dělala jelení guláš, ale na to stačí maso horší kvality, kýta do guláše - to by byla přímo svatokrádež! *modla*Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]