Nejste přihlášen/a.
Jakou polévku budete mít na Štědrý večer. A jak ji vaříte? Dejte recepr, prosím
Jsem hrozně zvědavá, jaké máte zvyklosti u štědrovečerního stolu a speciálně jsem zvědavá na polévku. Sama dělám rybí, kterou nesmírně všichni milujeme. Já bych ji mohla jíst až di Sivestra.:D Očištěné hlavy (hodně oškrábané, bez očí, bez pysků a bez toho pod skřelemi, čím ryba dýchá, nemůžu si vzpomenout na název), rybí vnitřnosti bez střev a hlavně bez žlučníku, do hrnce se studenou vodou, cibule neloupaná, překrojená jen napolovic, 3 stroužky česneku, nové koření, celý pepř. Pomaloučku vařit, táhnout cca 30 min. Na velké pánvi kořenovou zeleninu na malé kostičky posmažit na másle s troškou oleje, přidat hladkou mouku. To celé vsypat do scezené polévky, povařit, dokud zelenina nezměkne. Přidat maso z hlav a vnitřností, nakrájené na kousky. Sůl, čerstvě namletý pepř, nadrobno nakrájená petrželová nať. V troubě krutonky s máslem.
Páni, jak já se těším! :DJedna babička dělá salát, já polevečku a dcera kapří řízky. Tak jsme všechny užitečné a žádná není uštvaná.
Jak je to u vás?
Já dělám jemnou krémovou rybí /jako ji vařívala panímáma/ - sama ji nejím, ale rodina ji miluje.
Dám vařit hlavy s kořenovou zeleninou a cibulí osolené cca 1/2h.
V druhém hrnci vařím mlíčí a jikry se lžící másla - mírně osolené.
Udělám máslovou jíšku .
Do jednoho hrnce scedím vývary jikry a mlíčí a zeleninu rozmixuji tyčákem . Přidám jíšku povařím a do skoro hotové polévky zamíchám 1/2hrnku mléka s rozvrdlaným vajíčkem . Vše pěkně rozmíchám a chviličku povařím .a ochutím špetkou muškátového květu.
Rodina si pochvaluje a olizuje se .
Až budete mít rybí vnitřnosti, lízněte špičkou jazyka, jestli nejsou hořké od žluči. Předloni? jsem o tom tady psala. 4l polevečky jako z obrázku! Dosolila jsem a ochtnala! Myslela jsem, že omdlím! Hořká tak, že mi to zkroutilo jazyk. Vnitřnosti jsem koupila za šílené peníze v Hypernově, doma pečlivě umyla. Ale ani mě nenapadlo okoštovat. Všecko šlo do hajzlíka!
Skoro bych řekla, tragedie, protože to bylo večer před Štědrým dnem, pro tři rodiny. ![]()
Babčo, ale ve Vašem recepru chybí rybí jikry nebo mlíčí. To je to podstatné. Zvláště jikry jsou ceněné. Když měla sousedka jednou samé mlíčňáky, dokonce opražila na másle krupici a udělala tak falešné jikry. Jaga.
doplněno 20.12.12 18:41:K večeři máme 3 druhy řízků. Já z kapra, mám je hrozně ráda, manžel z vepřové krkovičky /ryba mu nevadí, ale je líný vybírat si kosti, tak raději prasátko/, babičce udělám z kuřecích prsou, bude rychle hotový, měkký a dobře stravitelný.
Rybí polévka se nikdy nevařila v naší ani v manželově rodině. I když ji mnoho lidí považuje za pochoutku, prostě jsme na ni nebyli zvyklí.
Zkusila jsem ji v životě ochutnat od dvou kuchařek, obě moc dobře vaří a jsou čistotné. nemohu si pomoci, cítila jsem tu rybinu a nechutnalo mi to ani od Dany, ani od Máni, přestože v tom měly samou zeleninku a máslíčko.
Je to tím, že jsem se na to v dětství nenaučila. Přesto to nikomu nehaním, když Vám chutná, dejte si i porci za mě.![]()
V zásadě ji děláme stejně, akorát tu zeleninu v ní tyčákem rozmixujeme nahladko a obrané maso smícháme z vajíčkem co zbylo od obalování a uděláme z toho svítek, který do polívky dáváme místo těch krutonů.
Ahoj Babčo,
mamka dělá už několik roků rybí polívku. Jikry ani mlíčí tam nedává, jenom hlavy, ocasy a kosti (máme vyfiletované řízky). Je tam hodně mrkve, celeru a petržele, takže ta polívka skoro vůbec není cítit rybinou. Je tam i obrané nějaké masíčko a opravdu si každý rok moooc pochutnáme. A letos asi přidáme krutonky, protože jste mi tady na ně udělala chuť ![]()
Každoročně jsem vařila pro manžela krémovou rybí polévku, hlava, jikry, mlíčí už předloni vyšlo víc jak na 100kč a sehnat mlíčí byl nadlidský výkon a tak od loňska vaří sousedka a nám dvě naběračky dá, také pro mě zelňačku s houbama a maďarskou klobásou. Hned ráno tu byla jestli nemám muškátový oříšek, měla jsem. Manžel dodělává salát a já od rána sleduji pohádky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.