Štědrovečerní polévka - recept

Od: Datum: 20.12.12 10:39 odpovědí: 16 změna: 31.12.12 06:11
avatar

Jakou polévku budete mít na Štědrý večer. A jak ji vaříte? Dejte recepr, prosím *modla* Jsem hrozně zvědavá, jaké máte zvyklosti u štědrovečerního stolu a speciálně jsem zvědavá na polévku. Sama dělám rybí, kterou nesmírně všichni milujeme. Já bych ji mohla jíst až di Sivestra.:D Očištěné hlavy (hodně oškrábané, bez očí, bez pysků a bez toho pod skřelemi, čím ryba dýchá, nemůžu si vzpomenout na název), rybí vnitřnosti bez střev a hlavně bez žlučníku, do hrnce se studenou vodou, cibule neloupaná, překrojená jen napolovic, 3 stroužky česneku, nové koření, celý pepř. Pomaloučku vařit, táhnout cca 30 min. Na velké pánvi kořenovou zeleninu na malé kostičky posmažit na másle s troškou oleje, přidat hladkou mouku. To celé vsypat do scezené polévky, povařit, dokud zelenina nezměkne. Přidat maso z hlav a vnitřností, nakrájené na kousky. Sůl, čerstvě namletý pepř, nadrobno nakrájená petrželová nať. V troubě krutonky s máslem. *hej*Páni, jak já se těším! :DJedna babička dělá salát, já polevečku a dcera kapří řízky. Tak jsme všechny užitečné a žádná není uštvaná. *hej*Jak je to u vás?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.12.12 11:03

Já dělám jemnou krémovou rybí /jako ji vařívala panímáma/ - sama ji nejím, ale rodina ji miluje.

Dám vařit hlavy s kořenovou zeleninou a cibulí osolené cca 1/2h.

V druhém hrnci vařím mlíčí a jikry se lžící másla - mírně osolené.

Udělám máslovou jíšku .

Do jednoho hrnce scedím vývary jikry a mlíčí a zeleninu rozmixuji tyčákem . Přidám jíšku povařím a do skoro hotové polévky zamíchám 1/2hrnku mléka s rozvrdlaným vajíčkem . Vše pěkně rozmíchám a chviličku povařím .a ochutím špetkou muškátového květu.

Rodina si pochvaluje a olizuje se .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.12 11:04

Ke štědrovečerní večeři polévku nemíváme, jen druhý chod - řízek s br. salátem. Ryby u nás nikdo nejí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: krkovicka*
Datum: 20.12.12 11:04
Vyrůstala jsem v Karviné-jen kousek od Vás.Takže to byla tradiční hrachovka s oprahnutou houskou a na Nový rok Čočková s uzenym.V Praze dlabou jen rybí-tak jsem si musela zvyknout.Díky za recept-letos jí budu dělat prvně-předtím jsem přišla k hotovymu?teď je řada na mě
doplněno 20.12.12 15:23: Jsem z toho nesvá.Sladkovodni ryby nejím a kapra od jistého času (trauma z dětství) taky ne.Teď mám kostit hlavu a vyndavat mozek.A ten puch...Musím no... :( no to bude něco *modla*
doplněno 20.12.12 15:25: Ale pro jistotu koupím pytlík hrachu.Taky pro tři rodiny.Snad to nějak dopadne.Kapra si necháme vykuchat na sadkach.To bude v pořádku.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.12 11:23
avatar

Až budete mít rybí vnitřnosti, lízněte špičkou jazyka, jestli nejsou hořké od žluči. Předloni? jsem o tom tady psala. 4l polevečky jako z obrázku! Dosolila jsem a ochtnala! Myslela jsem, že omdlím! Hořká tak, že mi to zkroutilo jazyk. Vnitřnosti jsem koupila za šílené peníze v Hypernově, doma pečlivě umyla. Ale ani mě nenapadlo okoštovat. Všecko šlo do hajzlíka! *plac*Skoro bych řekla, tragedie, protože to bylo večer před Štědrým dnem, pro tři rodiny. *plac*

Datum: 20.12.12 18:35
avatar

Babčo, ale ve Vašem recepru chybí rybí jikry nebo mlíčí. To je to podstatné. Zvláště jikry jsou ceněné. Když měla sousedka jednou samé mlíčňáky, dokonce opražila na másle krupici a udělala tak falešné jikry. Jaga.

doplněno 20.12.12 18:41:

K večeři máme 3 druhy řízků. Já z kapra, mám je hrozně ráda, manžel z vepřové krkovičky /ryba mu nevadí, ale je líný vybírat si kosti, tak raději prasátko/, babičce udělám z kuřecích prsou, bude rychle hotový, měkký a dobře stravitelný.

Rybí polévka se nikdy nevařila v naší ani v manželově rodině. I když ji mnoho lidí považuje za pochoutku, prostě jsme na ni nebyli zvyklí.

Zkusila jsem ji v životě ochutnat od dvou kuchařek, obě moc dobře vaří a jsou čistotné. nemohu si pomoci, cítila jsem tu rybinu a nechutnalo mi to ani od Dany, ani od Máni, přestože v tom měly samou zeleninku a máslíčko.

Je to tím, že jsem se na to v dětství nenaučila. Přesto to nikomu nehaním, když Vám chutná, dejte si i porci za mě.*palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.12 11:44
avatar

Hrachovku delame taky, po neuspesnych pokusech s jinyma, jsme se s radosti vratili k teto (nasi) tradici :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.12 11:18
avatar

V zásadě ji děláme stejně, akorát tu zeleninu v ní tyčákem rozmixujeme nahladko a obrané maso smícháme z vajíčkem co zbylo od obalování a uděláme z toho svítek, který do polívky dáváme místo těch krutonů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.12 11:25
avatar

Pochopila jsem dobře? To masínko je zasmažené v amoletce? Ve svítku? :) Já jsem věděla, že se něco nového dozvím. Děkuji. *pusa*

Datum: 20.12.12 11:42
avatar

Taktak.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.12 19:19
avatar

Ahoj Babčo,

mamka dělá už několik roků rybí polívku. Jikry ani mlíčí tam nedává, jenom hlavy, ocasy a kosti (máme vyfiletované řízky). Je tam hodně mrkve, celeru a petržele, takže ta polívka skoro vůbec není cítit rybinou. Je tam i obrané nějaké masíčko a opravdu si každý rok moooc pochutnáme. A letos asi přidáme krutonky, protože jste mi tady na ně udělala chuť

Ohodnoceno: 0x
 
Od: krkovicka*
Datum: 22.12.12 13:56
Babkazov píšete-cibule neoloupaná?To jen ve slupce?To přece se mi polévka zbarví do hněda...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.12.12 16:44
avatar

No jo, ona ta cibule, když sloupnete jen tu ošklivou, většinou špinavou slupku, dá polevce zlatavou barvu. Ne hnědou. ;)

 

Od: krkovicka*
Datum: 24.12.12 12:01
Právě jsem dovařila polévku.Vypadá dobře.Trochu jsem jí rozmixovala aby zhoustla.Ta příprava byla ale odpudivá *ee* chutná taky dobře.Odpoledne osmahnu na kostičky nakrájený toustovy chléb.Už se těším:)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.12.12 12:58
avatar

Krásné vánoce,u nás byla vždy zelňačka.Domácí zelí,klobáska,slanina,brambory,zahuštěná amerikou z mléka a mouky,jemněná máslem a smetanou.A tak to dělám dodnes.Nikdy nezbyla.Dá se jíst i za studena.Hlavní chod klasika kapr a salát.

Krásné vánoce.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.12.12 13:41
avatar

Každoročně jsem vařila pro manžela krémovou rybí polévku, hlava, jikry, mlíčí už předloni vyšlo víc jak na 100kč a sehnat mlíčí byl nadlidský výkon a tak od loňska vaří sousedka a nám dvě naběračky dá, také pro mě zelňačku s houbama a maďarskou klobásou. Hned ráno tu byla jestli nemám muškátový oříšek, měla jsem. Manžel dodělává salát a já od rána sleduji pohádky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mija*
Datum: 31.12.12 06:11

Jéé:) my děláme štědrovečerní polévku úpně stejně už od nepaměti, jiný recept v naší rodince neuspěl...jo a čím ryba dýcha jsou asi žábra.Veselého Silvestra a pohodový nový rok přejí.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.