Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Štědrovečerní polévka - recept

Od: babkazov® odpovědí: 16 změna:
avatar babkazov

Jakou polévku budete mít na Štědrý večer. A jak ji vaříte? Dejte recepr, prosím *modla* Jsem hrozně zvědavá, jaké máte zvyklosti u štědrovečerního stolu a speciálně jsem zvědavá na polévku. Sama dělám rybí, kterou nesmírně všichni milujeme. Já bych ji mohla jíst až di Sivestra.:D Očištěné hlavy (hodně oškrábané, bez očí, bez pysků a bez toho pod skřelemi, čím ryba dýchá, nemůžu si vzpomenout na název), rybí vnitřnosti bez střev a hlavně bez žlučníku, do hrnce se studenou vodou, cibule neloupaná, překrojená jen napolovic, 3 stroužky česneku, nové koření, celý pepř. Pomaloučku vařit, táhnout cca 30 min. Na velké pánvi kořenovou zeleninu na malé kostičky posmažit na másle s troškou oleje, přidat hladkou mouku. To celé vsypat do scezené polévky, povařit, dokud zelenina nezměkne. Přidat maso z hlav a vnitřností, nakrájené na kousky. Sůl, čerstvě namletý pepř, nadrobno nakrájená petrželová nať. V troubě krutonky s máslem. *hej*Páni, jak já se těším! :DJedna babička dělá salát, já polevečku a dcera kapří řízky. Tak jsme všechny užitečné a žádná není uštvaná. *hej*Jak je to u vás?

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hahanaj*
hodnocení

0x

Já dělám jemnou krémovou rybí /jako ji vařívala panímáma/ - sama ji nejím, ale rodina ji miluje.

Dám vařit hlavy s kořenovou zeleninou a cibulí osolené cca 1/2h.

V druhém hrnci vařím mlíčí a jikry se lžící másla - mírně osolené.

Udělám máslovou jíšku .

Do jednoho hrnce scedím vývary jikry a mlíčí a zeleninu rozmixuji tyčákem . Přidám jíšku povařím a do skoro hotové polévky zamíchám 1/2hrnku mléka s rozvrdlaným vajíčkem . Vše pěkně rozmíchám a chviličku povařím .a ochutím špetkou muškátového květu.

Rodina si pochvaluje a olizuje se .

 

hodnocení

0x
avatar gotrekzagary

Ke štědrovečerní večeři polévku nemíváme, jen druhý chod - řízek s br. salátem. Ryby u nás nikdo nejí.

 

krkovicka*
hodnocení

0x
Vyrůstala jsem v Karviné-jen kousek od Vás.Takže to byla tradiční hrachovka s oprahnutou houskou a na Nový rok Čočková s uzenym.V Praze dlabou jen rybí-tak jsem si musela zvyknout.Díky za recept-letos jí budu dělat prvně-předtím jsem přišla k hotovymu?teď je řada na mě:)
doplněno 20.12.12 15:23: Jsem z toho nesvá.Sladkovodni ryby nejím a kapra od jistého času (trauma z dětství) taky ne.Teď mám kostit hlavu a vyndavat mozek.A ten puch...Musím no... :( no to bude něco *modla*
doplněno 20.12.12 15:25: Ale pro jistotu koupím pytlík hrachu.Taky pro tři rodiny.Snad to nějak dopadne.Kapra si necháme vykuchat na sadkach.To bude v pořádku.
hodnocení

Až budete mít rybí vnitřnosti, lízněte špičkou jazyka, jestli nejsou hořké od žluči. Předloni? jsem o tom tady psala. 4l polevečky jako z obrázku! Dosolila jsem a ochtnala! Myslela jsem, že omdlím! Hořká tak, že mi to zkroutilo jazyk. Vnitřnosti jsem koupila za šílené peníze v Hypernově, doma pečlivě umyla. Ale ani mě nenapadlo okoštovat. Všecko šlo do hajzlíka! *plac*Skoro bych řekla, tragedie, protože to bylo večer před Štědrým dnem, pro tři rodiny. *plac*

Babčo, ale ve Vašem recepru chybí rybí jikry nebo mlíčí. To je to podstatné. Zvláště jikry jsou ceněné. Když měla sousedka jednou samé mlíčňáky, dokonce opražila na másle krupici a udělala tak falešné jikry. Jaga.

doplněno 20.12.12 18:41:

K večeři máme 3 druhy řízků. Já z kapra, mám je hrozně ráda, manžel z vepřové krkovičky /ryba mu nevadí, ale je líný vybírat si kosti, tak raději prasátko/, babičce udělám z kuřecích prsou, bude rychle hotový, měkký a dobře stravitelný.

Rybí polévka se nikdy nevařila v naší ani v manželově rodině. I když ji mnoho lidí považuje za pochoutku, prostě jsme na ni nebyli zvyklí.

Zkusila jsem ji v životě ochutnat od dvou kuchařek, obě moc dobře vaří a jsou čistotné. nemohu si pomoci, cítila jsem tu rybinu a nechutnalo mi to ani od Dany, ani od Máni, přestože v tom měly samou zeleninku a máslíčko.

Je to tím, že jsem se na to v dětství nenaučila. Přesto to nikomu nehaním, když Vám chutná, dejte si i porci za mě.*palec*

majsterjoe*

Hrachovku delame taky, po neuspesnych pokusech s jinyma, jsme se s radosti vratili k teto (nasi) tradici :)

 

hodnocení

0x
avatar jethro

V zásadě ji děláme stejně, akorát tu zeleninu v ní tyčákem rozmixujeme nahladko a obrané maso smícháme z vajíčkem co zbylo od obalování a uděláme z toho svítek, který do polívky dáváme místo těch krutonů.

hodnocení

Pochopila jsem dobře? To masínko je zasmažené v amoletce? Ve svítku? :) Já jsem věděla, že se něco nového dozvím. Děkuji. *pusa*

20.12.12 11:42

Taktak.

 

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Ahoj Babčo,

mamka dělá už několik roků rybí polívku. Jikry ani mlíčí tam nedává, jenom hlavy, ocasy a kosti (máme vyfiletované řízky). Je tam hodně mrkve, celeru a petržele, takže ta polívka skoro vůbec není cítit rybinou. Je tam i obrané nějaké masíčko a opravdu si každý rok moooc pochutnáme. A letos asi přidáme krutonky, protože jste mi tady na ně udělala chuť :)

 

krkovicka*
hodnocení

0x
Babkazov píšete-cibule neoloupaná?To jen ve slupce?To přece se mi polévka zbarví do hněda...
hodnocení

No jo, ona ta cibule, když sloupnete jen tu ošklivou, většinou špinavou slupku, dá polevce zlatavou barvu. Ne hnědou. ;)

 

 

krkovicka*
hodnocení

0x
Právě jsem dovařila polévku.Vypadá dobře.Trochu jsem jí rozmixovala aby zhoustla.Ta příprava byla ale odpudivá *ee* chutná taky dobře.Odpoledne osmahnu na kostičky nakrájený toustovy chléb.Už se těším:)

 

honzmalatny*
hodnocení

0x

Krásné vánoce,u nás byla vždy zelňačka.Domácí zelí,klobáska,slanina,brambory,zahuštěná amerikou z mléka a mouky,jemněná máslem a smetanou.A tak to dělám dodnes.Nikdy nezbyla.Dá se jíst i za studena.Hlavní chod klasika kapr a salát.

Krásné vánoce.

 

lidus*
hodnocení

0x

Každoročně jsem vařila pro manžela krémovou rybí polévku, hlava, jikry, mlíčí už předloni vyšlo víc jak na 100kč a sehnat mlíčí byl nadlidský výkon a tak od loňska vaří sousedka a nám dvě naběračky dá, také pro mě zelňačku s houbama a maďarskou klobásou. Hned ráno tu byla jestli nemám muškátový oříšek, měla jsem. Manžel dodělává salát a já od rána sleduji pohádky.

 

mija*
hodnocení

0x

Jéé:) my děláme štědrovečerní polévku úpně stejně už od nepaměti, jiný recept v naší rodince neuspěl...jo a čím ryba dýcha jsou asi žábra.Veselého Silvestra a pohodový nový rok přejí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]