Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Daji se doudit již hotové klobásky?

Od: jimi* odpovědí: 8 změna:

Koupili jsme 3kg kvalitních klobásek a zdaji se nám málo uzené,můžou se doudit když jsou už jako hotové.Jestli jste už někdo zkoušeli douzením ještě vylepšit klobásy napište nějakou radu at to nezvorám...jak dlouho jste to udili a na kolik stupnu přibližně.Diky

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar brunecova

My jsme kdysi douzovali nejen klobásky, ale i šišky levnějšího salámu. Udili jsme v obyčejné podomácku postavené udírně.

 

mowla*
hodnocení

0x

Doudit není problém, ale dobrota... :-D

Douzuje se podle toho, o jaké klobásky jde - pokud už jsou ´uvařené´, pak při nízké teplotě (tak do 30°C) - klidně 24 hodin, pokud jsou syrové, pak lze i při vyšší do cca 70°C, max. cca 6 hodin. Je také možné je uzením uvařit - udit do cca 95°C cca 2-3 hodiny...

Pokud chceš udit při vyšší teplotě, je dobré klobásy předem ve vodě na tuto teplotu předehřát - na klobásách (ani na masu) nesmí kondenzovat vlhkost z kouře...

doplněno 01.11.12 18:24:

Před strčením do udírny se musí klobásky od vody poutírat... Jde o to, že pokud dáš do kouře 70 °C klobásky z lednice, bude se na jejich povrchu srážet vlhkost kouře - a to snižuje kvalitu konzervace (a zhoršuje i chuť)...

xxxx*

jak kondenzovat vlhkost ...? Když to předehřeji, tak to nebude vlhké? Myslím při uzení?

 

buss
hodnocení

0x

Ano, jde to.

 

prochy35*
hodnocení

0x

No tak pokud jsou domácí a ne z velkovýroby tak doudit jdou , jiné nedoporučuji protože udit náhražky masa se fakt nevyplácí

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Můj táta douzoval klobásky, štangli jemnozrného salámu. To byl salám takový dobrý průměr, za komančů, kdy se nic jiného než maso, do salámu nedávalo. K nim pověsil kousek špeku, který měl naložený v soli a česneku a kuře. *placni* Pavlovův pes slinil mnohem méně, než já teď.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Douzovali jsme kdysi nejen klobásky, ale i takové obyčejnější polosuché salámy. Třaba Krkonošský. Muselo se pod tím jen tak "čudlat" a nenechat to v udírně příliš dlouho, aby to nevyschlo. Tu vůni cítím ještě dneska.

Taťka tomu říkal, že to "školí" a opravdu, takový "vyškolený" krkonošský salám - to byla pak radost zakrojit. Dávali jsme tam i liberecké párky nebo špekáčky. Je to už ale spousta let a troufnu si říci, že tehdy ty uzeniny opravdu obsahovaly maso. Dneska - no nevím... Jaga.

 

ron*
hodnocení

0x

Na douzený Krkonošský salám nikdy nezapomenu. To byla dobrota.:-P

Jinak dnes běžně douzujeme kvalitnější kabanos i klobásky. Jen je potřeba udit opravdu pomalu a při nižší teplotě. Pokud udírnu moc roztopíte, klobásky popraskají.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]