Daji se doudit již hotové klobásky?

Od: Datum: 01.11.12 17:47 odpovědí: 8 změna: 02.11.12 07:24

Koupili jsme 3kg kvalitních klobásek a zdaji se nám málo uzené,můžou se doudit když jsou už jako hotové.Jestli jste už někdo zkoušeli douzením ještě vylepšit klobásy napište nějakou radu at to nezvorám...jak dlouho jste to udili a na kolik stupnu přibližně.Diky


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 01.11.12 17:57
 
avatar

My jsme kdysi douzovali nejen klobásky, ale i šišky levnějšího salámu. Udili jsme v obyčejné podomácku postavené udírně.

 
Od: mowla*
Datum: 01.11.12 18:05
 

Doudit není problém, ale dobrota... :-D

Douzuje se podle toho, o jaké klobásky jde - pokud už jsou ´uvařené´, pak při nízké teplotě (tak do 30°C) - klidně 24 hodin, pokud jsou syrové, pak lze i při vyšší do cca 70°C, max. cca 6 hodin. Je také možné je uzením uvařit - udit do cca 95°C cca 2-3 hodiny...

Pokud chceš udit při vyšší teplotě, je dobré klobásy předem ve vodě na tuto teplotu předehřát - na klobásách (ani na masu) nesmí kondenzovat vlhkost z kouře...

doplněno 01.11.12 18:24:

Před strčením do udírny se musí klobásky od vody poutírat... Jde o to, že pokud dáš do kouře 70 °C klobásky z lednice, bude se na jejich povrchu srážet vlhkost kouře - a to snižuje kvalitu konzervace (a zhoršuje i chuť)...

 
Od: xxxx*
Datum: 01.11.12 18:19
 

jak kondenzovat vlhkost ...? Když to předehřeji, tak to nebude vlhké? Myslím při uzení?

 
Od: buss®
Datum: 01.11.12 18:32
 

Ano, jde to.

 
Od: prochy35*
Datum: 01.11.12 19:39
 

No tak pokud jsou domácí a ne z velkovýroby tak doudit jdou , jiné nedoporučuji protože udit náhražky masa se fakt nevyplácí

 
Datum: 02.11.12 06:31
 
avatar

Můj táta douzoval klobásky, štangli jemnozrného salámu. To byl salám takový dobrý průměr, za komančů, kdy se nic jiného než maso, do salámu nedávalo. K nim pověsil kousek špeku, který měl naložený v soli a česneku a kuře. *placni* Pavlovův pes slinil mnohem méně, než já teď.

 
Datum: 02.11.12 07:20
 
avatar

Douzovali jsme kdysi nejen klobásky, ale i takové obyčejnější polosuché salámy. Třaba Krkonošský. Muselo se pod tím jen tak "čudlat" a nenechat to v udírně příliš dlouho, aby to nevyschlo. Tu vůni cítím ještě dneska.

Taťka tomu říkal, že to "školí" a opravdu, takový "vyškolený" krkonošský salám - to byla pak radost zakrojit. Dávali jsme tam i liberecké párky nebo špekáčky. Je to už ale spousta let a troufnu si říci, že tehdy ty uzeniny opravdu obsahovaly maso. Dneska - no nevím... Jaga.

 
Od: ron*
Datum: 02.11.12 07:24
 

Na douzený Krkonošský salám nikdy nezapomenu. To byla dobrota.:-P

Jinak dnes běžně douzujeme kvalitnější kabanos i klobásky. Jen je potřeba udit opravdu pomalu a při nižší teplotě. Pokud udírnu moc roztopíte, klobásky popraskají.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.