Nejste přihlášen/a.
Koláč, právě vytažený z trouby.
doplněno 29.10.12 15:26:Tvarohový koláč
přísady: Těsto bude sypké: 3 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukr krupice, 1 prdopeč
nádivka: 3 tvarohy, 3 celá vejce, 3 dl mléka, trochu cukru, 1 vanil. pudink /prášek/. Vršek buchty poklademe máslem.
Postup: Suroviny na těsto smícháme /bude to sypká hmota/. Pak si vyšleháme nádivku. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. jednu polovinu vysypeme na na vymazaný plech /máslem/, na to vylejeme tvarohovou nádivku a navrch zase sypké těsto. Nahoře koláč poklademe plátky másla a pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Druhý den je koláč ještě lepší.
Já ho pekla z 1/3 přísad.
dýňový koláč z časopisu albert (aktuální číslo), poznatek: pokud je kondenzované mléko slazené, ubrat cukru, vody jen 10 ml popř přidat až podle konzistence (50ml určitě ne!), přidal jsem celý vanilkový puding - přišlo mi nereálné aby to jinak zhoustlo a vykašlal jsem se na horní pusinkovou krustu a místo toho jsem vyšlehal 4 bílky s cukrem (navíc) a zamíchal do vnitřní náplně. Docela úspěch, ale osobně jsem snědl jen 1/6 a zbytek rozdal.
Ale už dlouhá léta jsem si z Poradte opsal recept, který mě zaujal a ještě nikdy jsem ho nevyzkoušel, třeba ho někdo pozná
Jablečné knedlíky: 8 jablek nastrouhat na hrubo, 30 - 35 dkg hrubé mouky, promícháme jako drobenku, necháme chvíli odležet, tvarujeme kulaté knedlíčky, házíme do vroucí vody, vaříme 5 - 6 min. Podáváme dle chuti s perníkem a cukrem nebo strouhaným tvarohem a cukrem, polité máslem
Clayman, to je polymerová hmota, jmenuje se to Fimo. Je to vlastně takový o dost lepší modurit. Peče se to v troubě a potom je to už pevné. Toto není jedlé, jsou z toho po kompletaci šperky.
PS: Jednou jsem dostala srdíčkové malé mýdlo. Ukázala jsem to příteli a ten to bez rosmyslu strčitl do pusy, že to je bonbon. Pak ještě dlouho prskal bublinky Takže jedlé to opravdu není...
Pavlo, až budu mít hotovo, tak pošlu obrázek jo?
Dobrý den, Pt.
Koláč vypadá nádherně, báječná inspirace. Jen se obávám, že do druhého dne, kdy je lepší, jak říkáte, by nám nezbyl.Přeji dobrou chuť.
Já dnes dělám jen rychlovku k večeři:
Krupicové knedlíky: 30 dkg dětské krupice, 1 vejce, špetka soli, 1/8 l mléka, 2 kostky cukru, oříšek kvasnic, 2 dkg másla.
Z mléka, cukru, kvasnic uděláme kvásek, přidáme postupně ostatní ingredience, necháme půl hodiny kynout pod ubrouskem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 16 dílů, plníme ovocem(meruňky), vytvoříme knedlíky. Vaříme 7 minut bez obracení pod pokličkou.
Protože přijede syn s přítelkyní, tak jsem udělala frgále s hruškovými povidly a 2 makové. K večeři budou květákové placičky, brambor a rajčatový salát. Na zítra jsem si naložila do zeleniny nutrii a bude pečená s dušeným červeným zelím a bramborový knedlík. V neděli bude Bolehoštský řízek - tj. vepřová kýta plněná kyselím zelím, houby, křen, česnek cibule a slanina. Cibuli nakrájet najemno a osmažit s anglickou slaninou, přidat překrájené kyselé zelí, křen a polovinu hub, utřený česnek a při stálém míchání opékat asi 5 minut.Nakones se to osolí a opepří. Maso rozklepeme a na každou porci dáme směs a zabalíme a obalíme v mouce. Vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a pečete v troubě. Asi při 170 stupnů. Pak maso vyndáte přidáte zbytek hub a štávu zahustíte. Příloha bramboráky, nebo jen brambory.
Téééda, na ty frgále mám chuť. Poléváte je, po upečení máslem? To je mňamka. Dáte sem pak obrázek? - pt
Občas upeču "jedovatou" bábovku, trošku barevnější než je klasická "mramorová", stačí trošku potravinářského barviva aby to vypadalo zajímavěji. Má to jednu výhodu, slabší jedinci ani neochutnají, takže víc zbyde...
Dobrý den, Pt.
Nejraději bych se k Vám přihlásila na stravu.
Děkuji. Jen jsem ještě zapomněla - přeji Vám dobrou chuť.
"ron", tak příště Vás zvu. Ale myslím si, že jsou zde lepší kuchařinky, škoda, že nemáme od nich obrázky. - pt
Byla jsem na návštěvě u dcery a tam měli koláč s mákem a tvarohem. prozeny.cz/... to ten prostřední recept. Fakt, špicovní! Ani ty dva recepty nemusí být vůbec špatné.
Pavli, dej prosím receptík, vypadá to ÚŽASNĚ!
doplněno 11.11.12 08:28: Myslím na "Fešáka"...
Michalko, je to hned a je i chutný:
FEŠÁK
2 hrnky pol. mouky - 1 hrnrk krystal. cukru - 1 hrnek mléka - 1/2 hrnku oleje - 2 celá vajíčka - 1 prdopeč - 2 pol. lžíce kakaa
nádivka: 2 měkké tvarohy - 1 pudinkový prášek vanilkový - 1 vejce + cukr, mléko
Těsto vylejeme na na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečící papír.
doplněno 11.11.12 12:28:Na můj kulatý plech dávám poloviční dávku.
Pekla jsem koláč podobného vzhledu, ale z kynutého těsta. Je podle mé babičky a je vícepatrový. Dávám těsto - na to nádivka /tvaroh/, další těsto - na to nádivka/povidla/, další těsto - na to nádivka / šiml -tvaroh s mákem/ a posypu drobenkou. Těsto rozválím, aby bylo slabší -kvůli propečení. Nádivku střídám podle toho jak mě to napadne. Pekla jsem to v remosce. To je buchta "snídaňová" / na najezení/ a pak ještě peču " kafíčkovou" / to je jenom ňamina/. Ta je z listového těsta - také kulatá. Po upečení dám na těsto vrstvičku nutelly, na to krém /půl máslo, půl tvaroh, cukr/ , na to jahody nebo višně a zaliju dortovým želé, ozdobím šlehačkou.
Tento vikend jsem zkousela recept z casopisu a detem moc chutnalo.Skoricove sneky-42g,drozdi,50g cukru,asi 250ml mleka,500g mouky,spetka soli,1 vejce,60g masla.udelame testo,nechame vykynout a vyvalime 2 platy. Napln-100g masla,2lzice smetany ,1 vanilkovy cukr,2-4 lzicky skorice,80g cukru krupice 1 zloutek na potreni.-Kazdy plat pomazeme rozpustenym maslem a lzici smetany.Posypeme vanilkovym cukrem,skorici a krupicovym cukrem.Platy pevne svineme a nozem rozkrajime ne nepravidelne trojuhelniky,cik,cak.nechame 15 minut vykynout.Sneky podelne trochu stlacime,potreme zloutkem se lzici smetany.Peceme pri 180 stupnich.
Jeste si dovolim napsat jeden recept,ktery sice delam z bezlepkove mouky,ale nevadi,kdyz se nahradi normalni.Je to rychla buchta a u nas nasla velkou oblibu.Na lite testo potrebujem-1hrnek cukru,2 a pul hrnku polohrube mouky,2dkg kakaa,prasek do peciva,1 hrnek mleka,3 vejce,1hrnek oleje,ale davam i mene..Nalijeme na plech a peceme asi 15 minut.Na zchladly namazeme krem:Uhneteme 1 maslo,20dkg cukru a 2 kostky tvarohu.Dale plechovka loupanych broskvi.Stavu si sleji do odmerky a doplnim do pulitru vodou+2 lzice cukru a rozkvedlam v nem pudink,ktery delam az nakonec.Broskve rozkrajim na tenke platky a pokladu celou buchtu na krem.Pudinkovou zelatinu pozvolna zahrejvam za staleho michani,ale to jiste kazdy zna.Lzickou pak hotovou polevam a honem roztiram na vrch buchty s ovocem.Nechame ztuhnout v lednici a podavame.Nam chutna hlavne na tom tvarohovy krem,je to vlacna buchta.
Také tvarohový koláč na plech:
3O dkg hladké mouky, 22 dkg Hery, 1/8 l vody, 5 vajec, 2 tvarohy / ve staniolu/,cukr
Na vál dáme mouku, do toho tuk a zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali 2 žloutky. Uděláme těsto, rozdělíme na 2 díly, které rozválíme. Jeden dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na to dáme nádivku z tvarohu - 3 žloutky utřeme s cukrem /dávám dle zvyklosti, malou lopatičku/, do toho zamícháme tvaroh a přidáme sníh z 5 bílků. Na natřené těsto dáme druhý rozválený plát - nepotíráme a dáme péci. Hotové pocukrujeme. Je hezky vláčný.
Docela chutná omeleta:
30 dkg šunkového salámu, 1 čerstvá paprika, 2 rajčata, trochu orientálního koření, 10 dkg sýr cihla, 4 vejce
Na dno remosky poskládám kolečka salámu / polovinu z celého množství/, na to rozhodím pokrájenou papriku a rajčata, trochu okořením orientálním kořením, na to opět vyskládám kolečka salámu. Celé posypu strouhaným sýrem. Dám zapéci. Když je sýr rozpuštěný, tak to celé zaliji rozkvedlanými vajíčky / nepřidává se mléko ani voda/, která jsem mírně přisolila. Peče se to do zlatavé barvy. Rozkrojím na dvě půlky. K tomu dávám jako přílohu chleba.
Já jsem včera udělala rýžový nákyp, o kterém jsem se zmiňovala v jiné otázce. Povedl se úžasně byl kyprý, ale přesto držel pohromadě. ještě mám kousek na dnešní večeři.
Jsem ráda, za všechny příspěvky, o tom, co jste uvařili, možná by to chtělo k receptu také obrázek, jen pro představu. - pt
Ty jsi před nějakou dobou sháněla bábovkové formy. Toto na obrázku je úžasné. Co všechno jsi sehnala? Pochlub se, co ještě máš?
Děkuji za pochvalu. Těsto na chlebíček je jednoduché, lze ho péct v jakékoliv formě. Tato tvarovaná forma je litinová, vymazávání je piplačka, raději mám silikonové formy.
Já vím, bohužel bylo snězeno, než jsem stačila vyfotit. Snad pomůže aspoň originální foto z té soutěže .
Pozn. vypadá to jako obyčejné smažené kuře, ale kouzlo je v tom pomeranči! Dodá to masíčku nevídanou chuť!
To je nějaký kapustový salát... našla jsem vám ten recept. Je to z přeložené z angličtiny, proto jsou ta množství taková divná (holt ne všichni mají metrický systém :D).
.
Ingredience:
900 g kapustových listů nahrubo nasekaných
1 lžíce řepkového oleje
3 větší šalotky, nakrájené na tenké plátky
3 stroužky česneku (rozmačkané)
340 g smetanového sýra
1 smetana na šlehání
sůl
pepř
225 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu
1 červený pomeranč, rozkrájený na měsíčky
.
Postup:
Vaříme kapustu v osolené vodě, dokud nezměkne (cca 2 minuty). Necháme ji odkapat, a pak zcela ponoříme do velké mísy s ledovou vodou. Vyndáme a znovu necháme okapat.
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme šalotky a česnek. Asi po minutě začne šalotka vonět. Přidáme sýr, smetanu, sůl a pepř a mícháme, dokud nevznikne hustší směs. Přidáme kapustu a opět zamícháme.
Snížíme teplotu, přiklopíme a s občasným mícháním vaříme cca 15 minut. Poté přimícháme rajčátka, opět přiklopíme a vaříme, dokud rajčata nezměknou a nebudou teplá (cca 10 min). Podle chuti dosolíme/dopepříme. Na talíři dozdobíme červeným pomerančem.
Už jsem vařila na zítra, "plněné papriky", ale jinak. Papriky jsem neplnila, jen omyla, očistila a nakrájela, z masové hmoty jsem udělala koule. Jinak stejný postup vaření. děti papriku nejedí, my zase ano, tak budou mít všichni podle chuti. Talíř vyfotím až zítra.
já jsem dělala vanilkové rohlíčky. Jsou výborné protože je tam spousta oříšků, ale také právě proto jsou hrozně křehké. Až příliž, musí se brát z talíře velice opatrně. Možná zkusím udělat ještě jiné těsto a nějak jej více "ztužit" aby to bylo lepší... asi více vajíček přidat. ) Ale jinak jsou výborné, ačkoli mi přijdo utrochu suché.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.