Nakládané zelí - recept

Od: Datum: 22.10.12 17:22 odpovědí: 5 změna: 22.10.12 18:17
avatar

Dobrý den,prosím o nápad co dáváte všechno do nakládaného zeli, popř jaké množství. Mám svůj recept a chci zkusit inovaci rodinka,mě říká,že ho mám trochu více kyselejší, ale zdlabe se vždycky. Děkuji za inspiraci

doplněno 22.10.12 18:31:

jde mě hlavně o to proč ho mám hodně kyselé a čím kyselost zmenšit já dávám toto:20kg zelí,o,5kg soli kmín a 2kg cibule a jablko


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hahanaj*
Datum: 22.10.12 17:31
 

Zelí jemně nakrájím do mísy, posolím a pěkně upěchuju.. Necháme asi 3 hodiny uležet, pak sliju šťávu, která je navíc. Přidám koření,/sůl, kmín ,1-2 bobk .listy - nemusí být , a 2-3 kuličky pepře/ nakrájenou cibuli a smíchám .
Pak nacpu do sklenic tak, aby nahoře zůstala asi 2,5 - 3 cm mezera. Uzavřu víčkem omnia a dám na teplé místo na nějaký velký podnos Víčka se vyfouknou ale toho si nevšímej , tak se za 10 - 14 dnů vrátí zpátky jak mají být a je hotovo. Používám víčka omnia.

z 15kg nakrouhaného zelí je cca 18 sklenic 0,7 l

 
Od: stribrnak*
Datum: 22.10.12 17:47
 

nakládané zelí musí nejprve projít procesem kvašení 6 týdnů a ne ho hrnout hned do sklenic!*zed*

já zelí klasicky nakrouhané vysypu do čisté vany a prosolím a prokmínuji,pak promíchané uložím do kadečky

20kg zelí

350g soli

40g kmínu

2kg cibule

nic víc nepřidávám,toto je stará klasika,po 6ti týdnech polovinu zelí z kadečky vyjmu a zavařím do sklenic

zbytek zelí cca 10kg se v průběhu roku spotřebuje a je stále čerstvé

jinak přikládám recept na nekvašené zelí,

,to je do druhého dne hotové

15 kg krouhaného zelí
1,5kg cibule
kmín 2 lžičky
JEDNU MRKEV NASTROUHAT,
3,5 l vody
1,5l octa
33dkg soli
62 tabletek sacharinu ,hořč.semínko-2lžičky,3.5litru vody a ocet- nálev : vše svařit a nechat vystydnout
do nálevu přidat 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu draselného , zalít zelí a nechat 24 hod stát plníme volně do sklenic zaděláme víčky a!nesterilizuje se!

já ho dávám do kyblíčku a překryji víkem a 2týdny vydrží jako příloha nebo jen samotné na chut

S*ua*

 
Od: hahanaj*
Datum: 22.10.12 18:07
 

toto je recept vyzkoušený na kvašené zelí ,které probíhá ve sklenicich - prostě jsem jen napsala co mám vyzkoušeno a chutná to velmi dobře

 
Datum: 22.10.12 18:07
 
avatar

zelí si krouhám sám již několik let, krouhám ho ve sklepě do vany. CCA 20 kg zelí, 600 g soli , 4 sáčky kmínu , 6 cibulí, dospoda soudku dám čerstvý kopr, a listky z vinné pévy, uelí posolím, pokmínuju a nechám ve vaně asi 2 hoďky pustit šťavu, pak tlačím do soudku a ještě sem tam přeložím planým jabkem asi tak

 
Od: gita65
Datum: 22.10.12 18:17
 

Přesně takto to děláme i my. Jen na dno kameninového hrnce dáme jeden větší list ze zelí. Také dáváme list z vinné révy i kopr i jablka nakrájená na osminky. A zelí je vynikající. Takto to dělali i moji rodiče, dělala i já a ted to dělá tak i syn.

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.