Tradiční pečivo - boží milosti

Od: Datum: 19.10.12 08:09 odpovědí: 18 změna: 28.10.12 06:06

Dobrý den.

Můj otec několikrát za rok s nostalgií (naposledy včera) :) zavzpomíná na pečivo, které mu v dětství dělávala jeho maminka - tzv. "boží milosti". Bohužel recept po jeho mamince se neuchoval. Zkoušela jsem několikrát recepty stažené z internetu, ale vždy tatínek řekl, že je to moc dobré, ale není to ono. Vím, že jako od maminky to nikdy nebude, ale nemáte někdo vyzkoušený starý recept na toto pečivo?

Moc děkuji za ochotu podělit se o dobrý recept.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: slovenka
Datum: 19.10.12 18:17
 

1 / cesto: Boží milosti


250 g


hladká múka


4 lyžice


smotana


1 štipka


soľ


2 ks


žĺtok


20 g


cukor múčka


4 lyžice


biele víno


20 g


maslo


na obalenie:



cukor múčka



vanilkový cukor


podľa potreby:



múka na dosku



olej na vyprážanie



Postup prípravy receptu

Na doske spracujeme všetky suroviny na hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou asi pol hodiny odpočívať. Potom cesto na doske doske vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Uprostred je rádýlkem počas prevádzky. Božej milosti smažíme na oleji po oboch stranách dozlata. Po vypražení je vyberieme na servítku, aby sme odsal prebytočný tuk a milosti obaľujeme v Práškový cukor s vanilkou.Nejchutnější sú čerstvé.

2 / Suroviny :

1 liter polohrubej múky
4 žĺtka
1 lyžica mlieka
práškový cukor- medzi prsty
1/2 dcl rumu
soľ -medzi prsty
1 1/2 -2 kelímky kyslej pochúťkovej smotany.
olej na vysmážanie


Postup


Z uvedených surovín si pripravíme cesto o konzistencii ako na slíže. Z cesta urobíme 4 až 5 bochníčkov, ktoré postupne vyvalkáme na tenký, 1 až 2 mm. plát. Plát pokrájame radielkom na obdĺžniky cca 8x5 cm, alebo štvorčeky, podobnej veľkost, ktoré radielkom oprostred prejdeme zo dva tri krát, tak aby sme neprešli okraj. Fánky rôzne poprekladané vysmažíme v horúcom oleji do zlata. Poukladáme na savý papier a polovychladnuté, cez sýtko posypeme práškovým cukrom.

 
Od: pt®
Datum: 19.10.12 19:53
 
avatar

"ron", nevím jestli Vám moje odkazy budou co platné, ale ráda vybírám z Videokuchařky. Někdy je žena kuchařka tak originální, že se napodobit nedá, i když z lásky k tatínkovi se všemožně snažíte. - pt

http://ekucharka.net/search/node/bo%C5%BE%C3%AD%20milosti

http://www.recepty.cz/vyhledavani/fulltext/?fulltext=bo%C5%BE%C3%AD+milosti&ingredients=&countries=&difficult=&prepTime=

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 20.10.12 06:40
 

Dobrý den.

Děkuji oběma, určitě vyzkouším.

Datum: 20.10.12 07:59
 
avatar

Mám tento letitý a vyzkoušený recept. Můj dědeček byl vyhlášený venkovský pekař, uměl velice dobré věci. Zemřel však v roce 1945, 10 let před mým narozením,. Přesto se po něm dochovaly prima rodinné recepty - tukové rohlíčky a houstičky, vánočky a mazance, cukrářské koblihy, amprecle, nebo právě ty boží milosti.

Mamka s babičkou je dělávaly, když jsem byla ještě malá. Já je ale neměla moc ráda, protože byly prázdné. Měla jsem räději buchty s "něčím" - tvarohem, ovocem, marmeládou, povidly...:-P

Před časem jsem viděla prodávat boží milosti ve stánku na Veselém kopci. Do tohoto skanzenu se to starodávné pečivo opravdu hodilo.

Recept pohledám, bude to asi chvilku trvat a pak pošlu vnitřní poštou. Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 20.10.12 12:08
 
avatar

Jago, ne vnitřní poštou! Chceme to všichni! :D Pěkně, šup s tím tady! Předem děkuji ;)

 
Datum: 20.10.12 21:22
 
avatar

No teda Jago, co tě to raflo? Proč vnitřní poštou? Jestli máš dobrý recept, tak s ním nedělej drahoty! Potom zase budeme všichni psát vnitřně tazateli, abychom z něj ten Tvůj recept vydolovali... Koukej ho dát nám všem. A předem děkuji, i za ty druhé. nebo že bys ho dát veřejně nechtěla...?

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 20.10.12 19:06
 

Dobrý den, Jago.

Právě o to mi šlo! *palec* O starý vyzkoušený recept. Velmi Vám děkuji a na recept se moc těším. Ron

Datum: 21.10.12 07:04
 
avatar

Ale chtěla, děvčata, chtěla! Já ho jen nemohu momentálně najít. A stydím se. *hi* Už v létě jsme předělávali kuchyň, já ty recepty shrnula do přepravky a není čas a žádný člověk, který by se v tom pohrabal a roztřídil. Po neděli začnu na tom pracovat. A POŠLU VŠEM! Čestný pionýrský!

Hlavně proto, aby zase na mě byla Suzy hodná a ne jako *cert*. /Nic ve zlém! *smich*/. Jaga.

 
Datum: 21.10.12 20:47
 
avatar

Jo, jo, milá Jago. Zavařila sis polévečku, tak si ji vychutnej...;). A já bych prosila ještě ty "sprecle", nebo jak se to jmenuje. A samozřejmě že vím, že to je v dobrém, ten čertík.

 
Datum: 20.10.12 21:51
 
avatar

Dobrý večer Ron. Opsala jsem Vám recept ze své staré kuchařky, kterou mám po své babičce. Čerpám z ní dodnes a opatrujuji ji, jako oko v hlavě. Boží milosti podle ní též dělám, tak s dovolení, zde je recept (předpis):

25 dkg hlad. mouky, 5 dkg tuku, 5 dkg cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 2 lžíce vína (nemusí být), 15 _ 20 dkg tuku na smažení.

Mouku prosít na vál, rozemneme do ní tuk, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto, měkčí než na nudle. Dobře jej propracujeme, až se leskne a dělají se na něm puchýře. Rozválíme je na stéblo silně, vykrájíme rádýlkem čtverečky, obdélníky, kosodélníky a smažíme v rozpáleném tuku, po obou stranách do červena. Vybíráme je na mísu a hned po obou stranách cukrujeme. Chceme-li mít Boží milosti hodně křupavé, vyválíme placku tence jako na nudle a stejně smažíme i cukrujeme.

Tak vyzkoušejte, jsou skvělé!:)

doplněno 27.10.12 23:28:

Dobrý večer Ron. Takovéto zprávy se čtou moc pěkně. Cukroví se Vám povedlo a hlavně, že chutnalo. Jaguš bude mít jistě také radost.*palec* Díky, že jste se o úspěch podělila s námi ostatními.*slunce*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 21.10.12 08:13
 

Dobrý den, Kapko.

Děkuji za starý osvědčený recept.*palec* Souhlasím s Vámi, i já staré recepty, které se dochovaly, opatruji, klidně jednou i pro vnoučata. Moc děkuji, vyzkouším a dám vědět, jaký byl úspěch.

Datum: 24.10.12 10:33
 
avatar

Pro ¨RON, SUZY A BABKUZOV:/a možná i další/:

Tak, Vy moje milá děvčata, našla jsem, našla. Připravte si tužtičky a já už píšu:

KŘEHKÉ BOŽÍ MILOSTI OD DĚDEČKA TONÍČKA:

25 dkg polohrubé mouky, 3 dkg tuku /máslo, Hera apod./, 1 rovná lžíce práškového cukru, trochu rumu /lžíce/, kávová lžička octa, rovná kávová lžička prášku do pečiva, 1 žloutek, špetka soli, dle potřeby studené mléko. Ze všech těchto přísad dobře vypracovat vláčné těsto, vyválet tenkou placku, rozkrájet rádýlkem na čtverečky asi 6 x 6 cm. Vhazovat do kastrolku s rozpáleným tukem /vyšší vrstva/, otáčet /napichovat na špejli/ a jak se cukroví nafoukne, hned vyndávat na papír s prosátým moučkovým cukrem s přídavkem vanilkového cukru. V tom obalovat ještě horké.

Toto je velmi malá dávka, pokud jsem to dělala, tak jsem zpracovávala minimálně 3 tyto dávky najednou. A nikdy nebylo dost!*palec*

AMPRECLE DĚDEČKA TONÍČKA /dávám na přání Suzy/:

22 dkg hladké mouky /z toho asi 5 dkg hrubé/, 6 dkg tuku, 8 dkg cukru moučky, 1 žloutek, 1/2 dkg cukrářského droždí /amonia/. To rozmočit v trošce mléka.

Vše zadělat mlékem dle potřeby. Z odpočatého těsta /asi hodinu/, udělat válečky, nakrájet je, vyvalovat "hady" a dělat z nich brejle - amprecle. :) Ty pak lehce přejet válečkem, aby se zploštily, potřít vejcem, posypat hrubým krystalovým cukrem a dát péci na vymazaném plechu.

Dobrou chuť, děvčata! Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ron*
Datum: 24.10.12 11:21
 

Dobrý den, Jago.

Moc a moc Vám děkuji, že jste si dala tu práci a recept pro nás našla.*palec* Moc si toho vážím.

Recept co nejdříve vyzkouším a dám vědět, jak chutnal. Už se těším!:)

Ještě jednou Vám děkuji a přeji krásný den. *slunce*

Datum: 24.10.12 14:56
 
avatar

Není zač, milá RON. Abych pravdu řekla, mám raději pečivo s náplní - marmeládou, povidly, ovocem, tvarohem...Vždycky jsem říkala, že po prázdném se "práší z nosu" a moc mi to nejelo. Ale všichni okolo mě jedli a chválili.

Ale je fakt, že nebožtík děda Toníček toto pekl někdy v období mezi oběmi světovými válkami. V té době určitě mnoho laskomin nebylo, lidé nebyli jistě tolik mlsní jako dneska a tak jim chutnalo i toto jednoduché klasické pečivo jenom z těsta.

Tak ať se podaří, budu se těšit, až napíšete, jak se povedlo a jaký úspěch to mělo. *palec* Jaga.

 

 

Od: ron*
Datum: 27.10.12 16:32
 

Dobrý podvečer Jago, Kapko i ostatní rádkyně.

Dnes jsem tedy vyzkoušela recept na "boží milosti" , a jak jsem od starého odzkoušeného receptu očekávala, měl velký úspěch.*palec* Použila jsem recept od Jagy, příště zkusím od Kapky. Těsto jsem udělala ze tří dávek a bylo toho pořád málo, jedli mi to pod rukama. Tak tak, že jsem stihla část vyfotit. Recept jsem sháněla pro svého otce a právě proto mám velkou radost,:) že mu pečivo moc chutnalo. Řekl, že tak to má vypadat,tak si to představoval. A to je velký úspěch.

Ještě jednou tedy, milé rádkyně, moc děkuji, že jste se se mnou(i s ostatními) podělily o dobrý recept a přeji krásný zbytek víkendu.

doplněno 27.10.12 16:33:

Foto:

Datum: 28.10.12 06:06
 
avatar

Ron - to mám radost, že máte radost!*smich*A tatínek taky.

Děda Toníček byl opravdu "pan pekař". Škoda, že jsem ho nepoznala. Umřel v lednu 1945, kdy mé mamce bylo pouhých 13 let. Musel být moc fajn. Podle fotek takový tlusťoučký, dobře naložený, v čepici se štítkem. Ještě po letech jsem potkávala lidi, kteří mi vyprávěli, jak ve válce pekl a zdarma rozdával chleba potřebným. Často na něj vzpomínám, myslím si, že bych si s ním rozuměla. Škoda, že některé lidi člověk nepotká a zná je jen z vyprávění. Já se narodila v roce 1955, 10 let po jeho smrti.

Dost mě to mrzí, právě dědu Toníčka bych byla poznala hrozně ráda.

Tak ať vám chutná! *slunce*Jaga.

 
Datum: 24.10.12 20:07
 
avatar

Díky Jago, mám zapsané. Ty amprecle zkusím naslano. Nedám cukr ale trošku soli a posypu semínkama. Uvidíme, možná to budou výtečné preclíky. To amonium asi koupím v drogerii, ne? Znala jsem to zamlada. No kdybys věděla kde to koupit a pod jakým jménem, napiš. Ale zeptám se tady v drogerii. Tak díky za recepty a já pak napíši, jak se vyvedly preclíky... Pa S.

doplněno 25.10.12 22:14:

Pro Nahion. Tak já tam dám obyč. kvasnice. To je hrůůůůza, co se člověk dozví. *sok*

 
Datum: 25.10.12 08:37
 
avatar

http://cs.wikipedia.org/wiki/Uhli%C4%8Ditan_amonn%C3%BD

Sice se to už nevyrábí z moči, ale stejně pořád nevím, jestli bych si něco takového dal do jídla. *smich*

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.