Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rá bych se optal, zdali se zavařujou hrozny od vína a jak...Jsou to malé kuličky, které nikdy nejsou veliké ale jsou teď již dosti sladké.
Letos se nám toho urodilo víc, než stačíme sníst a na víno toho zase tolik není.
Prosím o radu. Děkuji. P.
Vyzkoušejte, ale výsledek vás moc nenadchne, krystalky ledu udělají své. Je to více "plpa" než hrozny, možná nějaký dusík, aby to proběhlo rychle. Jo burčak, z červeného vína, vytáhnutý na vánoce z mrazáku?!? To je něco ...
Burčák z mrazáku?Pěkná blbina.Burčák dělám na vánoce z hroznů,ve sklepě pěkně v chládku uskladněný,nejlépe v bedničkách ¨vystlaných novinama nebo slámou.
Hrozny zavařujem bílé i modré, rozkrájené i se stopkama na menší kusy.Celý hrozen se do sklenice špatně dostává.Na 720 omniovku slabé 2,lžíce cukru,malá špetka kyseliny citronové a na 10,minut zavařit a nechat volně vychladnout.Někdy přidávám do sklenice čerstvou šťávu z hroznů určených na burčák.
Blbina? Možná pro vás. Já zase považuji za blbinu mastit ČERVENÝ burčák z hroznů zabalených novinama. Popravdě, ani nevím kde bych na 20 metráků hroznů sehnal noviny. Červený burčák se dá pít jednu hodinu v roce, v okamžiku, kdy žačne vařit. Jedinná možnost ho uchovat jako dobrotu, třeba na silvestra je ten mrazák.
Já osobně dávám takové hrozno normálně do mrazáku. V zimě na koláč, nebo do poháru jsou výborné. Dostávám hrozno také malé kuličky. Jednou jsem to i zavařila, jako kompot. Špatné to nebylo, ale mělo hodně peciček, tak na zavaření to moc není. Ale do mrazáku klidně. Když je chci dát do koláče, tak je dám zmrzlé. Nenechám rozmrazit, jinak je to rozmáčené. Ale na koláči jsou výborné. Jestli nemáte hrozny samé pecičky, tak můžete i kompot.
Se zavářením vína nemám dobré zkušenosti. Přestože jsem si dávala pozor, abych jej nepřevařila, bylo velice změklé a současně úplně ztratilo barvu. Vypadalo vyrudlé, nepěkné. Ještě, že šlo jen asi o 5 skleniček. Už bych to nezkoušela a raději bych koukala si jej užít v syrovém stavu, kdy je nejlepší. Jaga.
Jednou, když jsem jela z práce, chtěla jsem si na trhu koupit hrozno, takové drobné bylo. Prodavač byl nalitý jako číko. Mocí mermo mi cpal celou bedýnku za dvacet kč. No, nevezmi to! Do třetinových skleniček jsem dala po dvou lžících cukru, ale stačila by jen jedna, nasypala umyté kuličky vína, zalila studenou vodou, zavíčkovala, šoupla do hrnce, teplotu jsem rychle vyhnala na 75´C, 10 minut udržovala a pak vypla. V hrnci ještě 10 minut nechala a pak vybrala a nechala vychladnout víčky dolů. Bylo to skvělé, dělala jsem poháry se šlehačkou. Skvělé to bylo. Párkrát jsem to už zopakovala s většími hrozny, ale tenkrát jsem měla dobré zuby a zrníčka mi nevadila, to drobnější mi chutnalo více.
V sámošce včera prodávali krásné, veliké nektarinky za 19.50kč. Tož, nekup to! Mám je na plechu od buchet a zítra půjdou do skleniček.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.