Nejste přihlášen/a.
Na zahradě se jich válí...prosím poradit nějakou dobrou buchtu z jablek
Dobrý den.
Z jablek ráda připravuji nepečený jablkový dort.
Asi 1 kg oloupaných jablek bez jádřinců rozvařím v 1/2 l vody na kaši, přidám vanilkový cukr, citronovou šťávu, jsou-li jablka kyselá, ještě přisladím, ale jen mírně. Ve 1 /4 l vody rozmíchám 2 nejlépe vanilkové pudinky, které už nesladím, smíchám s rozvařenými jablky. Na dno dortové formy naskládám dětské piškoty, přidám jablečnou hmotu a střídáním vrstvy piškotů a jablečné hmoty naplním celou formu. Dám vychladnout do lednice. Ozdobím šlehačkou, strouhanou čokoládou. Je to osvěžující, rychlé, levné a opravdu moc dobré.
pro RON: a ten pudink se nebude klasicky vařit? jen se prášky smíchají s vodou? není to pak moc řídké? díky
Dobrý večer "ron", tak jsem právě dodělala tento dort z jablek a dala ho do lednice. Už se těším, až si pochutnáme. - pt
Dobrý večer "pt". To jste mě moc potěšila. Přeji Vám dobrou chuť. Ron
Vypadá moc krásně, "pt". Hned mám chuť na něco sladkého.
"ron", děkuju za přáníčko. Já se rozhodla až dnes večer a tak nemám doma šlehačku. Tu koupím zítra a dortík se krásně proleží a vychládne. Tak ochutnáme zítra. Díky. - pt
doplněno 25.10.12 12:04:Tak jsem dort uděla do mísy. - pt
Mám recept na rychlou, levnou a dobrou buchtu z jablek. Není těžká, neobsahuje totiž žádný tuk. Přitom je pěkně vláčná.
Dobře promíchat: 4 celá vejce, 37 dkg práškového cukru, 45 dkg polohrubé mouky, 45 dkg nahrubo postrouhaných oloupaných jablek, 1 prášek do pečiva, 1 vanilk. cukr. Pokud se zdá těsto tuhé, možno přidat trochu mléka.
Nalít na vymaštěný a moukou vysypaný plech, zvolna upéci. Vychladlé vyklopit. Na vychladlou buchu natřít čokoládovou polevu. A když se z toho nakrájejí pak čtverečky a na každý z nich se navíc prskne hvězdička ze šlehačky, už to vůbec nemá chybu. Jaga.
Jago, tuto buchtu dělávala moje maminka a po ní já, je skvělá. Už jsem na ni zapomněla, od té doby, co musím kupovat jabka v obchodě a nevozím si je z domu ze zahrady. Polepším se. Upeču ji. A vzpomínám si, že tam, ale jen někdy, dávala místo prdopu prášek do perníku.
A taky jsme dělávali pečená jablka. Jablíčka se postavila do železného kastrůlku, podlilo se to kapkou vody a šouplo do trouby. Na talíři pocukrovalo Když to měla být paráda, tak se od stopky vydlabal jadřinec, do vzniklého prostoru se nasypaly nasekané ořechy a rozinky, kousek másla a když byl doma rum, tak se tam kápnul rum a do trouby. Na talíři pocukrovat. Hmmm, dobrota!
Pečené kousky: udělám těsto hustší než na palačinky, do toho nakrajím na měsíčky jablka a polévkouvou lžící kladu do rozpáleného oleje, vždy tak aby s jablíčkem byla i trochu tekutého těsta. usmažit po obou stranách a pak horké posypat moučkovým cukrem.
Je to rychlá a vyníkající mňamka, když přijde nečekaná návštěva a není co ke kávě!
Lujsi, to zní dobře, jen prosím o upřesnění - rozmixovaná a propasírovaná jablka se dají do sklenic, zavíčkují a hotovo, nebo se to musí ještě zavařit? děkuji
co takhle dát nastrouhané jablka do perníku? či štrůdl jako třeba tento:
těsto: 600 g hladké mouky, 3 vejce, 200 g rozpuštěného vlahého másla, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce octa, 7 lžic vlažné vody
náplň: strouhanka, strouhaná jablka, skořicový cukr, případně rozinky nebo ořechy
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme všechno ostatní a zamícháme. Na vále vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na tři části. Každou rozválíme na tenký plát, lehce posypeme prosátou strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky a posypeme skořicovým cukrem. Můžeme přidat rozinky nebo sekané či mleté ořechy a zavineme. Upečeme dorůžova (všechny tři záviny se vlezou na plech).
veQ
Liduli, tento moučník dělám taky. Jenom těsto mám mnohem jednodušší - 30-40dkg polohrubé mouky, 1 kostku ztuženého tuku (ideální býval Smetol, ale z Hery to jde taky), špetku soli a 4 lžíce kyselého mléka. Těsto zpracuji a nechám odpočinout, v mezičase chystám jablka na náplň. Zjistila jsem, že když mám málo jablek a nadstavím je tak, že do nich vyklopím třeba sklenici meruňkového kompotu, je to taky veliká bašta.
doplněno 16.09.12 20:06:To vrchní těsto před pečením propíchám vidličkou.
já dělám:
300g mouky, 150g hery, 1 vejce, 150g cukru, 1/2 PDP== uplácám těsto - půlku dolů, půlku nahoru a mezi to klasická strouhaná jablka se skořicí, rozinkami a cukrem (jako do štrůdlu). Tento víkend jsem pekla 2x...
Jinak u nás je hodně žádaná "hraběna" - hraběnčiny řezy, ale ty jsou pracnější...
450g mouky, 200g hery, 1PDP, 200g cukru, 4 žloutky = splácat těsto, půlku na plech, druhou do mrazáku,
připravit jablka jako na štrůdl, na ně naplácat sníh z těch bílků co zbydou a nahoru postrouhat na hrubém struhadle zbytek těsta...
Přebytky jablek zpracovávám na jablečná povidla...
Štrůdl. Než tažený závin nebo z listového těsta, u nás je nejoblíbenější těsto: jedna hera, jeden tvaroh, 40 dkg hl. mouky, trochu cukru a soli.. a pak už klasicky plnit
No a v sobotu jsem dělala buchtu, které se u nás v cukrárně říkalo sněhurka: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 160 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva - utřít cukr s vejci, pak přidat mouku s práškem a klasicky upéct piškot.. na ten potom rozprostřít 3 kelímky zakysané smetany, oslazené a s přidaným stužovačem.. (dá se experimentovat místo jedné smetany třeba pomazánkové máslo nebo tvaroh) a na to nastrouhat na hrubo jablka, poskořicovat a nakonec nalít želatinu - do té jsem taky přidávala trochu skořice. Moooc dobré
Já jsem si hodně oblíbila Karlštejnský koláč, který je navíc velice jednoduchý - žádná práce a špinavé nádobí
1 kg jablek
1 hrnek cukru (krupice, krystal)
2 hrnky polohrubé mouky
cca 200g másla
skořice
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme se skořicí (množství dle chuti).
Smícháme cukr s moukou, třetinu vysypeme na plech vymazaný máslem a utlačíme. Na to rozprostřeme nastrouhaná jablka, opět utlačíme a rovnoměrně zasypeme zbytkem mouky s cukrem. Znovu utlačíme. Máslo nakrájíme na velmi tenké plátky (já dělám hoblinky kráječem na sýr) a poklademe rovnoměrně po celé ploše plechu.
Pečeme 30-45 minut na 150 stupňů.
Lepší jsou kyselejší jablka, která se skvěle doplní s "karamelkový" sladkým těstem
Množstív je na menší plech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.