Co dobrého upéct z jablek?

Od: Datum: 14.09.12 20:44 odpovědí: 30 změna: 26.10.12 08:52

Na zahradě se jich válí...prosím poradit nějakou dobrou buchtu z jablek


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 14.09.12 20:48
 

Kalvados... Lepší buchta není...

*smich*

Ba ne, ještě mám rád štrůdl...

 
Od: lujs®
Datum: 14.09.12 20:52
 
avatar

Uvařím jako kompot, rozmixuju, přepasíruju přes cedník a dám do sklenic. Potom do kelímků do mrazáku jako jablečnou dřeň. Mňňňamka to je!.!.! *palec**hej**smich**ee*

doplněno 01.10.12 12:15:

Pro Minda: opožděně reaguji.


Na vaši otázku ,,nebo se to musí ještě zavařit?". Já už to dál nezavařím (nesteriluju) ale občas se objeví plíseň. U mně to ale nemá čas se kazit protože já je spotřebovávám opravdu rychle.*smich*

 
Datum: 17.09.12 14:18
 
avatar

Lujsi, to zní dobře, jen prosím o upřesnění - rozmixovaná a propasírovaná jablka se dají do sklenic, zavíčkují a hotovo, nebo se to musí ještě zavařit? děkuji

 
Datum: 01.10.12 16:11
 

Mindo. Já ještě do cca 1l této hmoty dávám jeden pudinkový prášek. Pak ve sklenicích zavařím. Děti to milují.

 
Od: itan71*
Datum: 14.09.12 21:00
 

Štrůdl ale lepší je v tekutém stavu pálený

 
Od: veq*
Datum: 14.09.12 21:02
 

co takhle dát nastrouhané jablka do perníku? *smich* či štrůdl jako třeba tento:

těsto: 600 g hladké mouky, 3 vejce, 200 g rozpuštěného vlahého másla, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce octa, 7 lžic vlažné vody
náplň: strouhanka, strouhaná jablka, skořicový cukr, případně rozinky nebo ořechy


Postup

V míse promícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme všechno ostatní a zamícháme. Na vále vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na tři části. Každou rozválíme na tenký plát, lehce posypeme prosátou strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky a posypeme skořicovým cukrem. Můžeme přidat rozinky nebo sekané či mleté ořechy a zavineme. Upečeme dorůžova (všechny tři záviny se vlezou na plech).
veQ

 
Od: ron*
Datum: 14.09.12 21:19
 

Dobrý den.

Z jablek ráda připravuji nepečený jablkový dort.

Asi 1 kg oloupaných jablek bez jádřinců rozvařím v 1/2 l vody na kaši, přidám vanilkový cukr, citronovou šťávu, jsou-li jablka kyselá, ještě přisladím, ale jen mírně. Ve 1 /4 l vody rozmíchám 2 nejlépe vanilkové pudinky, které už nesladím, smíchám s rozvařenými jablky. Na dno dortové formy naskládám dětské piškoty, přidám jablečnou hmotu a střídáním vrstvy piškotů a jablečné hmoty naplním celou formu. Dám vychladnout do lednice. Ozdobím šlehačkou, strouhanou čokoládou. Je to osvěžující, rychlé, levné a opravdu moc dobré. :)

doplněno 30.09.12 21:59:
doplňuji: Ve 1 /4 l vody rozmíchám 2 nejlépe vanilkové pudinky, které už nesladím, povařím do zhoustnutí a smíchám s rozvařenými jablky.
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.09.12 21:56
 

pro RON: a ten pudink se nebude klasicky vařit? jen se prášky smíchají s vodou? není to pak moc řídké? díky

 
Od: pt®
Datum: 01.10.12 21:34
 
avatar

"ron", to musím zkusit, určitě je to jedlý jablíčkový dort. - pt

 
Od: pt®
Datum: 24.10.12 20:23
 
avatar

Dobrý večer "ron", tak jsem právě dodělala tento dort z jablek a dala ho do lednice. Už se těším, až si pochutnáme. - pt

 
Od: ron*
Datum: 24.10.12 20:43
 

Dobrý večer "pt". To jste mě moc potěšila. :) Přeji Vám dobrou chuť. Ron

doplněno 25.10.12 14:00:

Vypadá moc krásně, "pt". Hned mám chuť na něco sladkého. :-P

 
Od: pt®
Datum: 24.10.12 20:47
 
avatar

"ron", děkuju za přáníčko. Já se rozhodla až dnes večer a tak nemám doma šlehačku. Tu koupím zítra a dortík se krásně proleží a vychládne. Tak ochutnáme zítra. Díky. - pt

doplněno 25.10.12 12:04:

Tak jsem dort uděla do mísy. - pt

 
Datum: 24.10.12 21:06
 

Děvčata a zkuste tenhle pudinkový dort udělat ze sladkých hrušek - to je teprve bašta *ua*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 24.10.12 21:10
 

Dobrý den, Sebod.

To je prima nápad! Určitě vyzkouším. Hrušky miluji.:)

 
Od: pt®
Datum: 25.10.12 12:02
 
avatar

Sebod, díky, také zkusím. - pt

 
Od: pt®
Datum: 25.10.12 14:50
 
avatar

Dnes už máme se šlehačkou na odpolední siestu ke kafíčku /meltovému/. - pt

 
Datum: 14.09.12 22:39
 
avatar

Klasickej štrúdl. Tím snad nikdo nepohrdne *placni*

 
Od: bobkan*
Datum: 14.09.12 23:59
 

Nezazněl tady jablečný mošt.

Moštárnu i pro veřejnoust provozují většinou zahrádkáři. Určitě bude nějaká i ve Vašem okolí.

 
Datum: 15.09.12 14:02
 
avatar

Mám recept na rychlou, levnou a dobrou buchtu z jablek. Není těžká, neobsahuje totiž žádný tuk. Přitom je pěkně vláčná.

Dobře promíchat: 4 celá vejce, 37 dkg práškového cukru, 45 dkg polohrubé mouky, 45 dkg nahrubo postrouhaných oloupaných jablek, 1 prášek do pečiva, 1 vanilk. cukr. Pokud se zdá těsto tuhé, možno přidat trochu mléka.

Nalít na vymaštěný a moukou vysypaný plech, zvolna upéci. Vychladlé vyklopit. Na vychladlou buchu natřít čokoládovou polevu. A když se z toho nakrájejí pak čtverečky a na každý z nich se navíc prskne hvězdička ze šlehačky, už to vůbec nemá chybu. Jaga.:-P

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.09.12 17:15
 
avatar

Jago, tuto buchtu dělávala moje maminka a po ní já, je skvělá. Už jsem na ni zapomněla, od té doby, co musím kupovat jabka v obchodě a nevozím si je z domu ze zahrady. Polepším se. Upeču ji. *jasne* A vzpomínám si, že tam, ale jen někdy, dávala místo prdopu prášek do perníku.

doplněno 15.09.12 17:21:

A taky jsme dělávali pečená jablka. Jablíčka se postavila do železného kastrůlku, podlilo se to kapkou vody a šouplo do trouby. Na talíři pocukrovalo;) Když to měla být paráda, tak se od stopky vydlabal jadřinec, do vzniklého prostoru se nasypaly nasekané ořechy a rozinky, kousek másla a když byl doma rum, tak se tam kápnul rum a do trouby. Na talíři pocukrovat. Hmmm, dobrota!

 
Od: mowla*
Datum: 15.09.12 17:53
 

Jablka jsme pékávali na ohni, bez rozinek a ořech a rum, byl-li, jsmelili přímo z hrdla do hrdel...

Jo jo - podzimní vandry... *smich*

 
Od: liduli
Datum: 16.09.12 18:09
 

Také přispeji jedním receptíkem na dobrý jablečný moučník:
Těsto: 40 dkg hladké mouky, 1 hera, 1 prášek do peč., 1 vejce, 6 PL mléka,1 PL sirupu (šťáva ovocná, protože do těsta se nedává cukr), vše zpracovat v těsto a rozdělit na dvě poloviny, rozválet na velikost plechu, na to náplň z jablek a přikrýt druhou polovinou rozváleného těsta, peču na peč. papíře,nevadí, když horní díl nebude až v rozích, upéct dorůžova,před podávání možno zdobit šlehačkou
Náplň: 1-1/4 kg jablek nakrájet na plátky (já je strouhám na hrubém struhadle), 8 PL cukru krystal (může být i krupicový), 2 vanilkové pudinky prášek - smíchat, kdo chce, může přidat skořici, rozinky, ořechy podle chuti
Je to nenáročný moučník na zpracování a velmi chutný, přeji dobrou chuť!
 
Datum: 16.09.12 20:05
 
avatar

Liduli, tento moučník dělám taky. Jenom těsto mám mnohem jednodušší - 30-40dkg polohrubé mouky, 1 kostku ztuženého tuku (ideální býval Smetol, ale z Hery to jde taky), špetku soli a 4 lžíce kyselého mléka. Těsto zpracuji a nechám odpočinout, v mezičase chystám jablka na náplň. Zjistila jsem, že když mám málo jablek a nadstavím je tak, že do nich vyklopím třeba sklenici meruňkového kompotu, je to taky veliká bašta.

doplněno 16.09.12 20:06:

To vrchní těsto před pečením propíchám vidličkou.

 
Od: myse®
Datum: 17.09.12 13:26
 
avatar

já dělám:

300g mouky, 150g hery, 1 vejce, 150g cukru, 1/2 PDP== uplácám těsto - půlku dolů, půlku nahoru a mezi to klasická strouhaná jablka se skořicí, rozinkami a cukrem (jako do štrůdlu). Tento víkend jsem pekla 2x...

Jinak u nás je hodně žádaná "hraběna" - hraběnčiny řezy, ale ty jsou pracnější...

450g mouky, 200g hery, 1PDP, 200g cukru, 4 žloutky = splácat těsto, půlku na plech, druhou do mrazáku,

připravit jablka jako na štrůdl, na ně naplácat sníh z těch bílků co zbydou a nahoru postrouhat na hrubém struhadle zbytek těsta...

Přebytky jablek zpracovávám na jablečná povidla...

 
Datum: 17.09.12 13:58
 
avatar

Štrůdl. Než tažený závin nebo z listového těsta, u nás je nejoblíbenější těsto: jedna hera, jeden tvaroh, 40 dkg hl. mouky, trochu cukru a soli.. a pak už klasicky plnit :)

No a v sobotu jsem dělala buchtu, které se u nás v cukrárně říkalo sněhurka: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 160 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva - utřít cukr s vejci, pak přidat mouku s práškem a klasicky upéct piškot.. na ten potom rozprostřít 3 kelímky zakysané smetany, oslazené a s přidaným stužovačem.. (dá se experimentovat místo jedné smetany třeba pomazánkové máslo nebo tvaroh) a na to nastrouhat na hrubo jablka, poskořicovat a nakonec nalít želatinu - do té jsem taky přidávala trochu skořice. Moooc dobré :)

 
Od: anonyme
Datum: 20.09.12 18:55
 

Jablečnou šťávu je fakt vynikajicí! http://recepty.vareni.cz/vino-z-jablecne-stavy/

 

 

Datum: 30.09.12 22:03
 

Pečené kousky: udělám těsto hustší než na palačinky, do toho nakrajím na měsíčky jablka a polévkouvou lžící kladu do rozpáleného oleje, vždy tak aby s jablíčkem byla i trochu tekutého těsta. usmažit po obou stranách a pak horké posypat moučkovým cukrem.

Je to rychlá a vyníkající mňamka, když přijde nečekaná návštěva a není co ke kávě!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.09.12 22:13
 
avatar

To vypadá dobře, vyzkouším, díky.

 
Datum: 03.10.12 10:24
 
avatar

Říká se tomu Jabka v županu?*palec*Je to dobrota. I obalené ve skořicovém cukru. Jablíčka se mají rády se skořicí, že?

 
Od: dery®
Datum: 26.10.12 08:52
 

Já jsem si hodně oblíbila Karlštejnský koláč, který je navíc velice jednoduchý - žádná práce a špinavé nádobí

1 kg jablek

1 hrnek cukru (krupice, krystal)

2 hrnky polohrubé mouky

cca 200g másla

skořice

Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme se skořicí (množství dle chuti).

Smícháme cukr s moukou, třetinu vysypeme na plech vymazaný máslem a utlačíme. Na to rozprostřeme nastrouhaná jablka, opět utlačíme a rovnoměrně zasypeme zbytkem mouky s cukrem. Znovu utlačíme. Máslo nakrájíme na velmi tenké plátky (já dělám hoblinky kráječem na sýr) a poklademe rovnoměrně po celé ploše plechu.

Pečeme 30-45 minut na 150 stupňů.

Lepší jsou kyselejší jablka, která se skvěle doplní s "karamelkový" sladkým těstem

Množstív je na menší plech.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.