Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat proč se musí(nemusí) ovoce vypalovat za účelem pálenky.Mám doma plno hrušek nevím zda se dá nějak podomácku vyrobit nezávadný alkohol bez toho,abych musel do nějaké palírny.Posím o radu.Děkuji
Také uvažujeme nad tím, dát ovoce do palírny. Můžete mi prosím poradit, v jaké kvalitě musí být? může být i padané? děkuji
Klidně může být padané, nesmí ale být plesnivé a nahnilé... Podle cukernatosti (doporučuju měřit - zvlášť u hrušek!) lze také dostadit .
Ovoce nadrťte (šroťákem nebo i jinak) a nechte v teple kvasit (nejlépe v plastových sudech), pokud se na hladině vytvoří ´krusta´ z pevných částí, nechte ji tak. V pálenici se objednejte s tím, že máte hrušky (někdy hruškový kvas ´spěchá´)...
Není ovoce jako ovoce. Švestky jsou nejlepší po přemrznutí a můžou být padané i malinko plesnivé, jabka jsou náchylná na hnilobu, u nich údajně může i zarazit kvašení a mají míň cukru, takže se přidává cukr nebo vinné kvasinky, u hrušek se zase musí hlídat doba kvašení, protože, když se nepohlídá, tak jde hned do octa a je na vyhození. S jiným ovocem nemám zkušenosti, ale každé potřebuje něco. Většina pálenic poskytuje služby jeko jsou různé rady, některé vám i sami nabídnou ohlídat kvas a řeknou si jak které ovoce chtějí. Osobně jsem několik let dělal kvas a vozil do pálenice, ale ja zvyšovali DPH, tak to začalo být neúměrně drahé, na to, co s tím bylo práce.
Jsou i pálenice kde přivezete ovoce a oni vám dají poměrně k množství už hotovou pálenku dle druhu ovoce + příplatek.Já osobně si dělám kvas doma sám a pak jen hlídám cukr a když se blíží k 0,honem do pálenice.Hrušky to je jiná,to se musí zavčas,jinak máte po nich.ALe když se povede,je také moc dobrá.
Bez destilace lze vyrobit pouze ovocné víno.Případně nějaký kvas,který bude mít kolem osmi % alkoholu.Je nutno počítat i s tím,že v kvasu bude i malý obsah metanolu.Ten se ale přesným nastavením technologie destilace dá eliminovat.V kvasu jsou ale také jiné látky,na příklad kyselina octová,propionová i máselná,aldehydy a ketony.Podle toho,jak je kvašení řízeno(teplota,doba kvašení,druhy kvasinek) a ty se musí také odstranit.Proto bez bližších znalostí technologie a kvalitního zařízení nelze doma uspět.
JABRAKA
... musí(nemusí) ovoce vypalovat za účelem pálenky.
Tomu nerozumím, tak chcete chlast nebo ne, víte k čemu je? Dospělý člověk nevědět o pálení podomácku, to mne udivuje... A proč by se nedalo doma vypálit? Nakonec se i kotle prodávají.
search.seznam.cz/...=
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.