Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hotovky v mrazáku vs trvanlivost

Od: dery* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

potřebuji udělat do mrazáku dost zásob hotových jídel a zajímalo by mě, jak dlouho tam vydrží, aby byla jedlá?

Jedná se mi hlavně o omáčky (svíčkajda, rajská, guláš, znojemská, segedýn...), prostě to, čemu ublíží mrazák na chuti co nejméně :)

Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

V mrazáku sice vydrží ale zrovna svíčková ä omáčky vůbec nejsou nic moc ale to už psali rádcové výše. Ještě dodám, že i rizoto už nikdy mrazit nedám. Já nejraděj mrazím španělské ptáčky (nebo vepřové závitky), guláš, hovězí nebo vepřové plátky na houbách, většinou dělám polotovary a pak rozmrazím, zahustím, eventuelně přidám smetanu.

hodnocení

0x

Tak teoreticky půl roku. Stejně toho tolik nenavaříte, hlavně se Vám toho nevejde do mrazáku tolik, abyste to nestačili cca do dvou, tří měsíců sníst. Označte si krabičky datem, kdy je do mrazáku dáváte, abyste měli přehled.

Jinak jen poznámka - není moc zdravé jíst neustále ohřívaná jídla. Alespoň to říká dr. Cajthamlová, a té já věřím...:)

dery*
hodnocení

Díky :) Jde mi o to, že "mrazitelná" jídla moc nevařím (spíš zapečená, čínu, těstoviny atd., což bych nemrazila), jenže cca za dva měsíce přijde doba, kdy nebude možné vařit a nějakou dobu si to budeme ulehčovat vytažením z mrazáku. (ne každý den, ale je nutnost, aby takhle možnost byla)

A jak jsem řekla - omáčky nevařím moc často, takže bych ráda začala dělat zásoby už teď, ať tam přece jen něco nastřádám :)

mowla*
hodnocení

0x

Zrovna omáčky nejsou pro zamražení úplně vhodné - pokud obsahují smetanu, zamrazím jen základ a smetanu přidám až při ´ohřívání´ - prostě omáčku dovařím po rozmrazení... Zelenině zmražení nevadí, jen jakoby ´ovadne´ (nenapadá mne vhodný termín - zmlandrovatí), guláši zmražení nevadí vůbec.

pacourek*
hodnocení

0x

Mé zkušenosti svíčková rajská-3 měsíce,segedin -6 měsíců.znojemska-do 9 měsiců, guláš-1-2 roky

hodnocení

0x

Nejchutnější je každé jídlo čerstvé. Jak už rádci ¨psali, právě omáčky, kam se přidává smetana /rajská, koprovka, svíčková, slepice na paprice, segedín/ nejsou po rozmražení nic moc. Smetana se v tom jakoby srazí a ani chuť už není jako dřív.

Osvědčily se mi jen španělské ptáčky a guláš. Ale i to jen vyjímečně, když se všechno nesní a tak do měsíce to pak koukám spotřebovat.

Když syn jezdil s kamionem, zavářela jsem mu jídla, i omáčky, do sklenic a to si pochvaloval. Nesráželo se to a chuť byla dobrá. Jaga.

ifkali*
hodnocení

0x

Supr téma,poslední dobou už opět nrstíhám,práce a pak ještě plotna:)

Minulý rok jsem nestíhala zavařovat,méla jsem hodně směn v práci,tak jsem zeleninu ze zahrady rovnou zmrazovala,jako směska na lečo,na pizu,okurkový nàřez-ale ty okurky na ty se letos vykašlu je nakrájeně zmrazovat,páč v kaufu je mají ze Španělska levně a čerstvé.Jinak klasika obal.řízek,žampioný to zamrazuju.Tady to téma si uložím,páč fakt nestíhám a každá rada na zkrácení času u plotny mi přijde vhod.

babocka
hodnocení

0x

Já naprosto bez problémů zamražuji svíčkovou,rajskou, ještě se mi za mnoho let, co to dělám, nestalo,že by se mi srazily. Dělám to z časových důvodů, jsou to poměrně pracná jídla/jsou-li dělána poctivě z čerstvé zeleniny, ne polotovar/ a v mrazáků vydrží v pohodě půl roku i déle. Mohu doporučit, přijdeme z práce nebo nestihnu vařit a z ledové bedýnky stačí pouze vyndat navařený poklad. Vůbec se toho nebojte, ušetříte spoustu času, ono už je jedno, zda vaříte guláš z kila masa či ze dvou, vše léty praxe vyzkoušeno.

babocka
hodnocení

0x

Ještě jsem chtěla dodat, vůbec se nebojte, chuť zůstane stejná, pokud je vše dobře uzavřeno. Ani moje mlsná švagrová nepoznala, že svíčková nebyla zrovna před hodinou čerstvě navařená...

zabu
hodnocení

0x

Doporučuje se, při -18°C půl roku. Ale mám odzkoušeno, že třeba houby vydrží i rok a půl. Dýl nám jídlo v mrazáku nikdy nevydrželo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]