Jak upéct jitrnice a jelita

Od: Datum: 04.09.12 12:39 odpovědí: 6 změna: 07.12.15 10:31

Dobrý den, mohl by mi někdo dát jednoduchý recept jak upéct jitrnice a jelita? Myslím ve skleněném pekáči nebo jak se to jmenuje...

Vím akorát, že na spo dát trochu oleje a pak vodu. Ale nevím kolik.

Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 04.09.12 12:46

Než olej, je lepší sádlo - stačí tolik, aby po roztopení nebylo dno pekáče (skleněnému se říká jenská mísa) suché, jitrnice i jelita jsou dost tučné, takže další tuk ´pustí´ samy. Vody tak akorát - aby nevyschla, ale současně, aby se jelito či jitrnice nevařily - ale vodu lze kdykoli dolít, takže pro začátek tak cca 0,5 cm. Je vhodné zezačátku pekáč zaktýt pokličkou (pokud není, pak alobalem) a cca půl hodiny prohřívat na cca 150°C, pod pokličkou klidně i 170°C. Pak pokličku sundat a krátce (5 - 10 minut) ogrilovat na max.

doplněno 04.09.12 12:47:

BTW - výbornou přílohou je kysané zelí, bez tepelné přípravy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.09.12 12:49

Díky moc ;)

Od: des*
Datum: 04.09.12 13:46

Teorie a praxe je něco jiného.Jelita i jitrnice děláme na sucho.Když se rozpálí pánev,voda z obojího střílí a může dojít ke spáleninám.Takže nasucho!Časově neohraničeno,není důvod produkt trápit 1/2hodiny,Postupně se vysmaží sádlo,na kterém se to opeče.Stupeň opečení si ohlídáme včasným otočením.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.09.12 09:17
avatar

Když upéci v troubě, tak jelita i jitrnice propíchat vidličkou, aby nevybuchly. Na kaku oleje nebo sádla a péci pomalu. Když na pánvi, tak je lépe stáhnout je ze střívka a občas promíchnout. Já si při tom míchání přidám na sýrovém struhadle nastrouhaný česnek a špetku majoránky. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.09.12 20:12
avatar

Mno.U nás se to dělalo 2.způsoby-jelita,respektive jen jelítkový prejt co se nedal do střívek (záleželo na množství,taky se část zavařila) se dal do pekáčku a normálně se to upeklo v troubě (říkalo se tomu bouřka).Jitrnice a jelita ve střívku se dělala a dělá na pánvi.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.12.15 10:31
avatar

to propíchnutí před pečením je opravu důležité, bohužel na to často zapomenu a mám to popraskané jako když se rozvaří párky. Naštěstí to nemá moc vliv na chuť, jen na design. Vody dávám velmi málo, tak panáka do pekáče, trošku podleju olejem, aby se nepřichytlo a peču přiklopené.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.