Tradiční česnečka - recept

Od: Datum: 11.08.12 13:25 odpovědí: 17 změna: 25.09.12 20:26

Zdravím,

zajímá mě, jak se dělá správně tradiční česněčka. Na internetu je pomalu nemožné najít tradiční recepty. To jsou všude samé úpravy a přidávání dalších ingrediencí.. Někde napíšou, že se nejdříve uvaří brambory, a k těm se přidá osmahnutá cibulka, jinde zase, že se nejdřív osmahne cibulka, a k té se přidají brambory... Tak potom co tedy, když člověk nevaří, a pak neví, co je správně.

Může mi tedy někdo napsat krok po kroku jak na to prosím? =)

Díky. Hezký den.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: olaf71*
Datum: 11.08.12 13:32
 

stačí do horké vody dát na malé kostky nakrájené brambory, lžíci sádla, rozetřený čenek, sůl, pepř a majoránku

doplněno 11.08.12 13:32:

samozřejmě uvařit

 
Od: hahanaj*
Datum: 11.08.12 13:45
 

dělám jednoduchou a dobrou

dám vařit oloupané na kostičky nakrájené brambory - osolím - přidám lžíci sádla -trochu drceného kmínu ,když brambory změknou rozšťouchám je ve vodě v níž se vařily a do toho přidám 5-6 stroužků česneku rozetřeného - přidám rozemnutou majoránku .Možno dochutit pepřem dle chuti. Někdo smaží chléb na kostičky /krutonky/ a přidá do polévky .

 
Od: mowla*
Datum: 11.08.12 13:52
 

Jestli je tradiční nevím, ale takhle vařím česnečku já. ;)

Do masového vývaru (nejlépe hovězího) dám vařit kmín (celý), majoránku, bobkový list a nové koření (celé). Vařím, pomaličku, tak hodinku (až kmín změkne), vařit déle nevadí (o to více se vývar kořením provoní a nasákne), vyndám bobkový list a nové koření (kmín ponechám), přidám na drobné kostičky nakrájené brambory, případně doliju vyvařenou vodu a tak za 5 minut (brambory už jsou skoro měkké) přidám na drobno nakrálený (příp. lehce utřený) česnek.Podle chuti dosolím - a je hotovo...

Množství - cca: 2 litry vývaru, tři-čtyři polévkové lžíce kmína, bobkového listu nekolik kousků, pol. lžíci nového koření, kilo brambor, palici česneku. Celkově je to tak 3 litry polévky.

;)

doplněno 11.08.12 15:48:

Jo jo - každému co libo...

Jen - je to rubrika pro ženy - a mám dojem, že odpovědí pánů je tu převaha...

*smich*

 
Od: itan71*
Datum: 11.08.12 14:03
 

Uvařit brambory(pochopitelně osolit) potom nakrájet na kostičky,vodu použít na česnečku.Do vody rozdrtit ve strojku česnek, pár kousků lze i nakrájet,přidat nejlépe drcený kmín a nějaké koření(majoránku nebo lze i uvařit zeleninový vávar) před servírováním dochutit solí.Já k tomu zbožňuji na kostky osmažený chleba.Někteří si při naservírování přidají syrové vejce ale pro mě je to *blee*.Každému chutná něco jiného.*ua*

*slunce*DOBROU CHUŤ*palec*

 
Od: hop®
Datum: 11.08.12 14:09
 
avatar

Tomu co znám se nejvíce blíží Krkonošský oukrop, místo másla je lepší domácí sádlo, někdo kvůli chuti přidává kousíček masoxu či kapku maggi...

http://www.czechspecials.cz/specialita/krkonossky-oukrop/

Pokud se do polévky přidají brambory, už to přestává být česnečka a začíná to být bramboračka - jen můj názor...

doplněno 11.08.12 15:38:

Jak vidno, každý má svoji pravdu - a svoji česnečku, každému co jeho jest... *smich*

doplněno 11.08.12 15:59:

Mowla, to je klasika, chlapi mají na vaření větší fantazii

BTW, je to rubrika NEJEN pro ženy! ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 11.08.12 14:21
 

Já dělám rychločesnečku (10 minut). Hlavně v zimě na zahřátí nebo při chřipce.

Sůl, kmín, trošku pepře, trošku sladké papriky, rozetřenou majoránku,1/2 lžíce sádla krátce povařím. Přímo na talíř dám rozetřený česnek a připravenou horkou polévkou zaliju. Do ruky krajíc chleba a ihned se jí.

 
Od: des*
Datum: 11.08.12 15:31
 

To co tady všichni píšete není česnečka.Jediná a pravá se dělá takhle:Dají se uvařit brambory s kmínem,voda se slije,osolí a v té vřelé vodě se krátce povaří drcený česnek.TOTO je česnečka.

doplněno 11.08.12 16:09:

Česnečka byla vždy jídlem pro chudé,někdy vařili polévku i ze sekery.To určitě znáte z doslechu.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: olaf71*
Datum: 11.08.12 16:07
 

tak to je česnečka pro ty, co nemají majoránku a sádlo:)

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ladaadal*
Datum: 12.08.12 07:10
 

Tady je to samá upravovaná verze.

Pravá česnečka:

Do talíře se dá rozetřený česnek, sůl, pepř, majoránka, lžíce sádla a zalije se vroucí vodou. Žádné brambory, vejce a další, to už jsou přísady navíc. Jí se samotná, s chlebem nebo s topinkou.

 
Od: olaf71*
Datum: 12.08.12 08:10
 

tak už tu chybí jenom verze s vegetou,nebo kečupem

 
Od: olaf71*
Datum: 12.08.12 08:19
 

receptury teplých pokrmů z roku 1983

 
Datum: 12.08.12 12:25
 
avatar

lehce upraveno (obrázek)

doplněno 12.08.12 12:27:

O moc lepší to není

 
Datum: 12.08.12 09:56
 
avatar

Na kostičky špek, na suchou pánev, když je špeček na škvarečky, na sýrovém struhadle do toho nastrouhat česnek a špetku kmínu a lžíci krupice, odstavit. V kastrolku bramborky na kostičky uvařit do poloměkka, přidat kostku bujonu a přisypat všecko z pánve. Povařit a vmíchat vejce a přisypat rozemnutou majoránku. Když nás byla plná chalupa, dávala jsem ještě na kostičky nakrájenou topínku. Tak česnečku dělávám já. ;) Prateta dala do velkého hrnečku lžíci sádla, utřený česnak, pepř a sůl a zalila vařící vodou. Chviličku nechala postát a nasypala do toho na kostičky chleba. Toto snídal celý život strýc, který fáral. Když si to občas takhle udělám já , ale na talíři, chleba na kostičky nechám na suché pánvi usušit, na úplně nejmenším plameni. Někdy k tomu sádlu hned na začátku vklepnu vejce a pak zaliju vařící vodou.;)Variant česnečky je veliká spousta. Než všecky vyzkoušíte, to bude dlouho trvat :)

 

 

Datum: 12.08.12 10:35
 
avatar

Jak to tak celé pročítám, říkám si : inu, jiný kraj, jiná česnečka. Pokud se pídíte po tradičním receptu, vyzpovídejte babičky, prababičky, pratetičky. V různých krajích je jiná tradice. Mně se nejvíc líbí verze, kdy se na talíř dá utřený česnek, koření, sádlo a zalije se vroucí vodou. Rychlá pomoc při kocovině.

Ale trochu odbočím a přidám recept na česnečku "hudcovku" (podle knihy Lodní deník od Jana Rysky : na talíř dáte utřený česnek (hodně, tak půl hlavičky), sůl, pepř, majoránka, po lžičce máslo a sádlo, pár kostek vařeného bramboru a osmaženého chleba + (tady končí česnečka) trochu hříbků, jedno syrové vejce, lžíci smetany a zalije se to vroucím hovězím vývarem.

doplněno 12.08.12 10:37:

Nějaký "tradiční recept" by byl k nalezení i u staré dobré Magdaleny Dobromily, zkusit můžete i Sandtnerku ;)

 
Datum: 14.08.12 22:44
 
avatar

Zkuste též pohankovou česnečku, místo brambor pohanka - vaří se cca 5 min., pak vše ostatní jako na česnečku. Pohanka má rutin na kředčové žíly - zpevňuje stěny cév. Já ji jednou začas takto změním. Ale bramborová je bramborová:DZdravím kenyska

 
Od: hop®
Datum: 25.09.12 18:37
 
avatar

Anebo takhle?

Dobrou chuť... ;)*blee*

 
Datum: 25.09.12 20:26
 
avatar

Můj otec vařil na kostky brambory v osolené vodě a do talíře dal namačkaný česnek, sádlo a majoránku, vše pak zalil bramborama a zbylou vodou. Já vařím brambory s trochou vegety, ponorákem rozmixuju, přidám 1 smetanu ke šlehání a nadrcený česnek dle chuti.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.