Nejste přihlášen/a.
Ráda bych o víkendu udělala dezert, tzv. lávový dortík. Jenže nemáme plech na muffiny a jiné malé dortíčky (prostě tento). Co mohu použít místo toho? (ne papírové formičky). Co obyčejný hrnek? Přežil by to? Nebo nějaká jiná rada?
Samozřejmě,že postačí hrníček či obyčejné porcelánové misky,pálí se cca při 1000 st.Celsia,táákže směle do toho,trouba to přežije
Dobrý večer.
Neznám recept na lávový dortík, ale připravuji suflé (odhaduji, že je to něco podobného).
Používám buď keramické zapékací mističky. Ale mám jen 4ks. Když chci dezertů udělat větší počet, používám obyčejné bílé porcelánové šálky, které mají označení - vhodné do mikrovlnné trouby . Dezert peču v elektrické troubě na plechu s vodou, do kterého šálky narovnám.
Díky oběma. Máme tu jen obyčejné hrnky, ale snad to s tím plechem s vodou půjde.
Lávový dortík doporučuji, je to úžasný dezert.
.
Suroviny:
100 g Čokolády
90 g cukr krystal
2 vejce
2 žloutky
90 g polohrubé mouky
100 g másla
.
Postup:
Rozpustíme čokoládu s máslem v hrnci nad párou a necháme trochu odstát. Smícháme vejce a žloutky s cukrem a pomalu přidáváme mouku. Přimícháme čokoládu (pomalu, aby se to nesrazilo).
Formičky vymažeme máslem a posypeme trochou cukru nebo kakaa. Nalijeme tam těsto a pečeme 7 minut na 200 °C.
Překlopíme na talířek a dozdobíme ovocem a cukrem. Po rozkrojení by nám měla vytéct čokoláda, do které budeme namáčet ostatní kousky a ovoce.
.
Výsledek by měl vypadat takto:
Velice děkuji za recept, určitě vyzkouším. Zdá se mi podobný jako recept na čokoládové suflé. Suflé(2porce):
100 g hořké čokolády s minimálně 60% kakaa
2 polévkové lžíce velmi silné kávy smíchanou s rumem
2-3 polévkové lžíce najemno drcených / mletých mandlí (ořechů)
1 rovná čajová lžička hladké mouky
2 vejce - oddělené žloutky a bílky
máslo na vymazání mističek, 2 mističky na suflé
Mističky vymažeme máslem (až po okraj) a vysypeme mandlemi a dáme do lednice.
Čokoládu s kávou rozpustíme na vodní lázni (nebo v mikrovlnce) a rozmícháme na hladkou hmotu. Vmícháme mouku a žloutky a zbytek mandlí.Troubu na 200°C.Z bílků ušleháme extrémně tuhý sníh, který pomalu, opatrně (aby "nespadnul") a po částech vmícháme do čokoládové hmoty. Výslednou hmotu nalijeme do mističek (zaplníme je ale jen asi do 3/4). Misky přemístíme do rozehřáté trouby a pečeme 15 minut. Pokud je po 15 minutách povrch měkký, dá se pár minut přidat (ale opatrně, aby se neupeklo moc).Po vyjmutí z trouhy ihned podáváme - jí se z misky.Správné suflé má na povrchu kůrku, pod ní je "houbovitá struktura" a v jádru je tekuté.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.