Nejste přihlášen/a.
Z kýty můžete udělat 2 dobrá jídla. Postup takřka stejný, chutě jiné.
Kýtu omyjte, osušte, osolte, ze všech stran potřete peroutkou rozpuštěným máslem. Posypte tymiánem a kořením Divočinka. Dejte do pekáče, přidejte na kostky nakrájenou cibuli /dost/ a taky na kostky kus špeku. Pak nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, od každého asi hrst. Asi 3-4 bobkové listy, do kousku gázy tak 10 celých jalovců, 10pepřů a 5 nových koření. Obtočit uzlík nití. Nakonec trochu zakápnout citrónem.
Takto naložené nechat asi 3 - 4 dny uležet. V zimě je to snažší, stačí v chladném špajzu, nyní je teplo a mouchy, takže v ledničce.
Potom pomalu péci v troubě. Když zelenina začne hnědnout, podlévat horkou vodou nebo vývarem, maso obracet. Zpočátku péci otevřené, po chvíli pod dušákem, aby maso změklo. A teď se to rozdělí:
1/ Přidat kelímek rozšlehané zakysané smetany a pár kuliček francouzského másla /máslo obalené v mouce/. Přidat asi polévkovou lžíci pikantní marmelády /nejlépe rybízová/. Maso vyndat, nakrájet na plátky. Vyndat bobkové listy a uzlík s kořením. Omáčku rozmixovat, přecedit přes hustý cedník. Dochutit /sůl, cukr, citrón/ aby chuť byla navinulá. Podávat s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu, brusinkami a šlehačkou.
2/ Také vyndat uzlík a bobk. listy, také zahustit franc. máslem, ale nemixovat, přidat asi 2 dcl dobrého červeného vína a nechat vydusit. Nebude tam omáčka, ale spíš takový sosík s tou zeleninou. Jako příloha jsou nejlepší brambory, hodí se ale i rýže.
Dobrou chuť, kdybych šla náhodou okolo, na kančí mě dostanete pokaždé! Jaga.
Vidím až teď, že bychom si při vaření rozuměli s Mowlou. Má podobné nápady jako já a určitě i stejně mlsný jazýček.
Krkovičko, jak to dopadlo? Byla jsem včera celý den na traktoriádě, jsou tady vnoučata, tedy pak večeře pro ně a tak jsem se na Poradnu dostala až teď, dokud ještě spí. A za chvíli na týden odjíždíme na Sázavu, tak jsem ráda, že jsem ještě mohla odpovědět.
S tím vínem, pokud ho nebylo moc, by to snad nevadilo. Ale já to nejdříve opékám jen v té zelenině, špeku a tom másle. A víno je vlastně totéž co voda či vývar a pokud je ho tam víc už zkraje, tak to neudělá tu barvu a neopeče se to. To dávám až ke konci do toho receptu "po divoku".
Vy jste asi smíchala recepty oba dohromady, protože marmeládu dávám do receptu "na smetaně". Omáčka je pak pikantnější, lepší. Rybízovou právě proto, že je navinulá. Rybíz sám o sobě je kyselý a té dobré chuti neprospěje. Chtělo by to fakt tu marmeládu. Dát ji tam skoro před koncem, společně s tou zakys. smetanou a franc. máslem. Dobře promíchat, ještě chvilku povařit, mixovat, přecedit, dochutit.
Uvidíte, že se povede a dobře to dopadne! Jaga.
Dobrý večer.
Ideální materiál na výbornou večeři. Kolínka uvařte. Mezitím na pánvi na cibulce osmažte uzené krůtí maso, přidejte listový špenát, krátce poduste. Okořeňte pepřem, solí a drceným česnekem. Smíchejte s uvařenými těstovinami a dejte zapéct v zapékací misce nebo pekáčku do trouby. Asi po půl hodince zalejte rozkvedlaným osoleným vejcem se smetanou nebo bez (nemáte-li smetanu). ještě 20 minut zapéct a posypte strouhaným sýrem. Přeji dobrou chuť.
Kýty je na guláš skoro škoda - navíc je ´suchá´...
Kýtu doporučuju jako pečeni na zelenině (zelenina podobně jako na svíčkovou, ale omáčku bez smetany a je dobré ji okořenit i jalovcem), kýtu na pečení dobře našpikovat. A péct pomalu - troubu zapnout na 250, dát maso se zeleninou (ideálně v zadeklované ´jenské míse´) nechat hodinku, pak troubu vypnout a několik hodin nechat tak - postupně chladnout (neobracet, nekontrolovat, nenakukovat). Pak zeleninu vyndat a namixovat, maso opět prohřát a nechat na povrchu ogrilovat.
Nebo, pokud je z mladého kusu, je možné ji udělat se švestkovým nebo šípkovým přelivem jako ´medailonky´.
doplněno 31.07.12 23:03:Jo jo - knedlík - já preferuju bramborové...
doplněno 31.07.12 23:04: BTW - "ve škole"? - já su samouk...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.