Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Už pátý den tu mám čtyři zedníky a dochází mi inspirace. Obědy jim připravuji teplé a na svačinu jim chystám obložené chleby s pomazánkou nebo uzeninou, sýrem. Už měli pomazánku vajíčkovou, sardinkovou, škvarkovou, salámovou. Poraďte mi prosím, jakou další dobrou pomazánku bych ještě mohla udělat na rychlou svačinu pro čtyři hladové chlapy.
Velice děkuji za každý dobrý nápad.
Pravdu má Bimbam. Chlapi rádi sáhnou po něčem sladkém. A takový litý perník či třeba piškotová buchta s ovocem nezaberou mnoho času a věřte, že zedníky to potěší, když mají změnu.
Těžko Vám radit, když už jste řadu pomazánek dělala. Já dělám škvarkovou: mleté škvarky, osolit, opepřit, do nich najemno nakrájet cibuli, nahrubo nastrouhat sterilované okurky, měkký salám, 2 vejce natvrdo a lžíci plnotučné hořčice. Po promíchání je to na čerstvém chlebu dobrota. navrch to můžete přizdobit třeba plátky rajčete.
Prima z uzenáčů, nebo šprotů: uzenou makrelu vykostím /nebo dám krabičku uzených šprotů/, zakapu citrónem, rozmělním vidličkou. Zvlášť utřu asi 2 tavené sýry nebo lučinu se změklým máslem. Přidám 2 natvrdo vařená vejce /najemno nastrouhaná/, pak tu rozmačkanou rybu, jemně nasekanou cibuli. Možno i trochu hořčice. Podle chuti osolit a opepřit. Navrch opět nějakou přízdobu - papriku apod.
Když jsme před léty přistavovali, dělala jsem zedníkům něco, čemu jsem říkala VAJEČNÉ ŘÍZKY. Chlapi to pak vyžadovali pořád. Jistě víte, co to je, prodává se to občas v "mlíčňáku", ale bývá to tam takové unavené. Není nad to udělat to čerstvé přímo před konzumací. Tedy: V hrnku si rozšlehám vidličkou 1 vejce, trošku soli, 1 a 1/2 lžíce strouhanky a stejně tak mléka. Uděláte těstíčko středně husté /dle potřeby přidat kapku mléka - zředit, či špetku strouhanky - zahustit./ Prostě tak akorát. Na pánvičce si dám rozpálit olej či sádlo a těstíčko do něj naliji. Lžící si udělám vhodný tvar, takový ovál. Za chvilku obracečkou otočím. Řízek se pěkně nafoukne, opeče dozlatova z obou stran. Po okapání na ubrousku jej položím na krajíc chleba /čerstvý/. Pomažu kremžskou hořčicí, posypu drobně nakrájenou cibulkou, ozdobím rajčetem, steril. okurkou, paprikou, či co mám po ruce. Hezká je na tom i snítka zelené petrželky. Je to rychlé, levné a chutné. Uvidíte, že zedníci snědí zaručeně každý 2 chleby. Možná i víc. Jaga.
Vidíte Jaguško, ty řízky jsem dělala taky a mělo to vždy úspěch. Tenkrát jsem měla malé děti, a snažila se dělat rychlá jídla, když se stavělo. A tenkrát nebyl takový výběr různých surovin, co je dnes. Muselo se hodně improvizovat. Také byl u nás hodně v kursu při stavbě vařený bůček s česnekem a kořením, ale to se musí nechat uležet v alobalu několik dní, ale je to moc dobré ke chlebu. To dělám dodnes pro návštěvy.
ron, píši jen zkušenost. NIKDO nepohrdl kynutými buchtami, denně jsem zdělávala, ale jen na přilepšenou. Nedvedu si předsatavit, že se chlap nají buchet. . Pak byly v oblibě teplé zapečené tousty a v horku tlačenka nebo utopenci. Ty jsem jen naložila večer - kabanos na kolečka, cibuli, červenou i bílou papriku, + nálev 1/3 octu + 2/3 vody + čerstvý domácí chléb.
Jejku, vzpomněla jsem si ještě na jeden salát, který dělávám a který chlapům moc chutnal při oslavě narozenin. Ale ten si musíte připravit 2 dny před podáváním.
ŠPEKÁČKY PANA KANTORA.
Svaříme: 6 lžic kečupu, 6 lžic oleje, 6 lžic vody, 3 lžíce sojové om., 3 lžíce worcestrové om., 3 - 4 kostky cukru.
Na kostky asi 1,5 x 1,5 cm nakrájíme 5 oloupaných špekáčků, 3 rajčata, 2 papriky bez jader, 3 kyselé okurky, 1-2 větší cibule. Zalijeme dosud teplým nálevem, po vychladnutí dáme uležet do lednice na 2 dny. Občas zamícháme. Podáváme s čerstvým chlebem či pečivem. Možno dochutit solí a pepřem, ale opatrně, vše už je obsaženo v tom nálevu. Je to dobrá svačina, zvlášť když je to vychlazené.
Špekáčky dát opravdu kvalitní, ne tu děsnou kašovitou rozměklou blemcaninu z kuřecího separátu. Jaga.
Omlouvám se, do té marinády, co se svaří patří ještě 3 lžíce plnotučné hořčice. Já na ni zapomněla, jsem to ale pytlík.
Mňamky,babojago! Špekáčky hned opisuju do ,,receptářského sešitu,,a už teď se mi sbíhají sliny!
Pomazánky jsou fajn, ale já bych upekla kus bůčku, nakrájela na plátky na jeden talíř a na druhý bych nechala v lednici ztuhnout výpek. Příborové nože, rajče, papriku, chleba, sůl a pepř. Ať se chlapům dílo daří
A sekanou?
doplněno 24.08.12 16:11:Kolik stojí vepřová konzerva a kolik namleté maso?
"ron", a co tvarohovou pomazánku s troškou másla nebo měkkého sýra, pažitku, papriku nakrájet, osolit a promíchat. Kdybych byla u Vás zedníkem a jedla samé mastné a tučné, asi by mně odvezli se žlučníkem,
ale možná máte doma mladé a zdravé zedníky. To jen tak pro zasmání a pro odlehčení.
Tak ať se práce podaří.
- pt
Je období cuket, udělejte pomazánku na tousty z cukety, část použijete na topinky pro zedníky a zbytek zavařte do skleniček na zimu. Je to vynikající i pod maso, přidat do leča atd...Můžete do toho přidat mleté maso a osmahnout, ale je to dobré i bez masa. Na netu je spousta receptů. Když jsme stavěli, hodně jsem i podávala na sváču namazaný chleba máslem, na to poklást vařené vejce, sůl a pažitku. Nebo teplou - usmažená vajíčka na chleba, posypat petrželkou. Nebo chleba ve vajíčku, hořčici, či kečup a na to cibulku. i volské oko jde dát na chleba, k tomu rajče, okurek...Ještě ráda dělám česnekovou rychlou pomazánku - nastrouhat hermelín, nebo jiný sýr, česnek, majolka, trochu zakys. smetany, nebo jogurt a gril. koření a sůl, pepř. Je dobrá i na jednohubky.
Rozmačkat vidličkou vepřovou konzervu,2 vejce natvrdo,cibuli,kyselý okurek-nakrájet nadrobno,pepř,sůl,trochu hořčice a třeba přidat máslo-perla,vše umíchat a mazat na chleby.Můžete do toho přidat 2-4 stroužky namačkaného česneku a navrch na ozdobu třeba proužky červené steril. kapie nebo kolečka kyselých okurek.V naší rodině velmi oblíbená pomazánka.
Taky bych to viděla na nějakou změnu. Co třeba udělat šneky z listového těsta. Ty jsou takové vděčné, protože jsou jednoduché a u nás v rodině se po nich každý může utlouct!
Rozválejte listové těsto a potřete plnotučnou hořčicí. Poklaďte šunkou, nebo gothajským salámem, na salám sýr a zarolujte. Nakrájejte na plátky, potřete vajíčkem a šup do trouby. Podle chuti můžete posypat kmínem, nebo solí.
Dobrý den, Ron. Když u nás pracovalo několik mužských a dělala jsem pro ně jídlo, tak to vždy do nich padalo, jako do bezedné studně. Nejvíce a nejrychleji byla udělaná svačina, jako dělají v Globusu. Houska se sekanou. Já jsem sekanou nedělala, koupila jsem jí v Globusu, 1 kg 90,-Kč. Hotová, upečená. Doma nakrájela plátky, ohřála v mikrovlnce, vložila do částečně rozřízlé housky, potřela hořčicí. Každý dostal 2 teplé housky. Sekaná vyšla na dva dny, na sváču, záleží, jak silné plátky krájíte. Taková svačina jim chutnala nejvíce. Jen můj názor.
Dobrý den.
Děkuji všem za rady. Včera jsem jim na svačinu připravila vaječné řízky a měly velký úspěch. Je to jídlo, které vlastně znám, jen si na něj vzpomenout! Výborné! Večer jsem ještě zadělala těsto a upekla koláče s tvarohem a ostružinami. Dnes k snídani si na nich chlapi opravdu pochutnali.
Na odpoledne mám objednanou u řezníka tlačenku(udělám s cibulí). Zítra jim na přilepšenou udělám perník nebo piškot s ovocem. Budou pracovat ještě i zítra a v pondělí, takže dojde i na další skvělé rady od Vás.
Ještě jednou tedy děkuji za inspiraci a přeji všem krásný den.
Ron, je to hezké, že o zedníky pečujete. Ono se až tak nemusí, ale já to také dělám. Říkám si, že každý ten řemeslník má někde mámu nebo ženu, které mají starost, jaký blaf ten jejich zase v bufáči koupí. A ti chlapi jsou na malou chvíli i jakousi součástí života, nejsou to jen stroje na práci.
Pak je milé, když na sebe přes ulici zavoláme nebo zamáváme. Svým způsobem mě potěšilo, že jste sem ten dotaz dala, protože ze svého okolí občas slýchám, že jsem hloupá a rozhazovačná, když řemeslníkům dávám i jídlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.