1x



Rybízový sirup a odšavňovací hrnec

Od: Datum: 08.07.12 18:01 odpovědí: 10 změna: 26.07.12 16:41

Dobrý den, prosím o radu a recept na rybízový sirup-šávu. Dělala jsem za studena, ale vykvasila, ale převařila jsem jí a zavařila. Dostala jsem odšavňovací hrnec, ale bez receptu jak v něm udělat šávu. Máte někdo zkušenosti jak na to? Děkuji za rady


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.07.12 19:27
 
avatar
Nevím, jaký typ hrnce máte.
Já popíši náš. Do spodní nádoby dávám vodu, nad ní je nádoba se středovým komínkem a vypouštěcím otvorem, a nad ní je nádoba s děrovaným dnem a stěnami, do které dávám ovoce. Navrchu poklička. Pára z vařící se vody ve spodní nádobě stoupá středovým komínkem mezi ovoce ve vrchní nádobě a vysokou teplotou extrahuje z ovoce šávu. Ta skrz otvory stéká do střední nádoby, ze které se později plní láhve. Nemám dobré zkušenosti s mačkáním ovoce, vcelku se lépe odšaví. Sirup stáčíme až najednou, aby se první šáva promíchala s poslední.
Většinou do jedné vrchní nádoby plné ovoce přidám kilo cukru, a už k malinám, ostružinám nebo rybízu. Sirup držíme v chladnu, klidně vydrží i rok. U nás ovšem ne, pijeme vodovodu se sirupem.
doplněno 08.07.12 20:32: Nemáme ve zvyku přidávat něco z chemie.
Cukr jen navrch před vařením, rozpustí se.
Jabrakovo řešení se mi líbí, musím vyzkoušet. Zřejmě rychlejší a energeticky méně náročné...
doplněno 12.07.12 06:50:

pro zájemce jsem našel http://www.noto.cz/kuchyn/zav…odstavovani-8l-nerez-mat.html

 
Od: annyfi*
Datum: 08.07.12 20:07
 

Dobrý den, moc děkuji, tak to máme stejný hrnec. Jen se ještě zeptám, kyselinu citronovou nepřidáváte? A co kyselina sorbová? Další cukr už tedy taky nepřidáváte? Pouze tu štávu stočíte do flašek? Děkuji za Vaše odpovědi. Jsem amatér, tak proto tolik otázek )

Datum: 09.07.12 00:40
 
avatar

Kyselinu citronovou lze trochu přidat spíš pro úpravu chuti.

Já dávám do hrnce jen rybíz. Zkraje nechám vodu vařit víc, aby se vše prohřálo a začala uvolňovat šáva, jak začne pára unikat spárami z hrnce ven tak var (i únik) zmenším - unikající pára je "ztrátová". Proces trvá poměrně dlouho a tak šávu průběžně stáčím, aby se "neválela v hliníku". Po čase tvorba šávy ustane (nic se dál nestáčí) a proces je hotov, rybíz se slehne do hnědé měkké hmoty.

Nevýhoda je, že se takto nestáčí rovnou do lahví, ale do hrnce, kde se dá osladit dodatečně (ale zase část cukru tak nezůstane v ovoci) a musí se i znovu trochu ohřát (ne do varu, stačí tak 60°C), pak se stáčí. Výhoda je tedy to, že se pozná konec procesu a určitá úspora cukru, jinak je postup "hejkala" znatelně jednodušší.

Poznámka: možná si všichni ani neuvědomují, že v parním odšavňovači získáváme šávu ředěnou - stáčíme pochopitelně i sraženou páru (destilovanou vodu) která je vedlejší produkt procesu.

 
Od: jarŽ
Datum: 09.07.12 16:01
 

Myslím, že tu bylo popsáno vše, jak správně připravovat šávu z odšavňovacího hrnce. Jen připomenu, nezapomenout na dostatečné množství vody ve spodní misce, pokud se dá málo, hrnec se může vypouknout žárem. To hrozí u málo šavnatého ovoce, nebo u ovoce s pevnou dužinou (toto ovoce je lepší pomačkat - švestky. ryngle) Pokud se dává cukr do ovoce je odšavňování rychlejší, ale nějaký cukr v ovoci zbyde i když je rozpuštěný. Doporučuji pak ovoce (již bez šávy) použít na základ vína. Víno je mnohem aromatičtější a vlastně je využit ovocný odpad.:-P

 
Od: albiny
Datum: 26.07.12 16:41
 

je ted čas na tyhle šávičky,dejte sem pak lidičky recepty jak jste zdělali ovoce,at mi učenci víme jak na to Díky

 
Od: albiny
Datum: 25.07.12 14:48
 

A NEMÁTE RECEPT V TOMTO HRNCI I NA BEZINKOVÝ SIRUP?CHTĚLA BYCH LETOS UDĚLAT DĚTEM,KOUPILA JSME SI TAKÉ TENTO HRNEC A UČÍM SE,DÍKY rADKA

 
Od: albiny
Datum: 26.07.12 16:40
 

Včera jsme dělala broskve a jablka,jen nakrájela a dala do odstavovacího hrnce z troskou kyseliny citronový,pak vše trosku zahřála a dala na litr kilo cukru a ještě podle chuti přikyselila,dala do flašek zavařovacích a otočila víčkem.Děti dneska už jednu flašku vypily,takže je asi dobrá-neee je fakt dobrá

 
Datum: 08.07.12 19:30
 
avatar

Já vložím rybíz do skleněné misky s víkem a dám na asi 15 min do MW.Rybíz pustí šávu,kterou sleju přes sítko.

JABRAKA

 
Od: annyfi*
Datum: 09.07.12 18:47
 

Děkuji všem za rady a typy, šáva je hotova a chutná.

Od: jova2
Datum: 12.07.12 17:23
 

s parním hrncem jsme dostali i recept : na čtyři litry ovoce ( měkého - rybíz a pod.) dát dvě kila cukru

po několikerém vyzkoušení dáváme po první fázi odšavení ještě jednou daší ovoce navrch toho prvního a cukr prakticky žádný nezbyde, šáva není tak sladká ale je víc lahodná

jinak doporučuji co nejpestřejší směsi ovoce, prostě vše co v danou chvíli na zahradě najdete ( bezvadný je trochu malin do směsi, velmi voňavá šáva)

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.