Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Srbský dezert

Od: freade* odpovědí: 1 změna:

Ahoj když jsem byla v Srbsku jedla jsem tam úžasný dezert.Vypadalo to jako štrůdl bylo to asi z listového těsta a byla tam spousta ořechů a jablek ale přinesli to v hlubokým talíři a byla tam jako ,,štáva" jako by se to už v tom peklo.Na internetu jsem našla že by se to mělo jmenovat Gibanica ale nikde k to nedávají tu štávu.Tak jsem se chtěla optat zda je to ono nebo jestli se to jmenuje jinak.děkuji za odpovědi

 

 

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hankauk*
hodnocení

0x

Ahoj, já našla na anglických webovkách, že Gibanica je originálně "sýrový štrůdl". Ovšem další země či regiony mají různé varianty. Např. Primurska gibanica obsahuje vlašské ořechy, mák, jablka, rozinky a ricottu. Stejně na tom je i Medimurska gibanica, která má stejné složení, ale vrství se jinak. V různých obměnách pak stejný dezert dělají v Sýrii, Libanonu, Řecku, Chorvatsku, atd... Na obrázcích ji ale nikde "se šťávou" nemají. Zkus si zadat na google Gibanica (obrázky). Třeba tam tu svou najdeš.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]