Recepty - omezení potravinovou alerigií

Od: Datum: 24.06.12 19:07 odpovědí: 10 změna: 24.06.12 20:40

Ahoj,

Potřeboval bych radu. Vezmu to stručně. Pozval jsem na večeři slečnu, nasliboval tři prvotřídní chody laskomin a chytře si vyžádal omezení (co jí nechutná, co jíst nemůže), ale seznam mi trošku vyrazil dech a naboural plány. Milá slečna má totiž poměrně mnoho alergií. Sdělila mi totiž následující:

Nesmím:

- Lepek, mléčné výrobky, vajíčka, arašídy, česnek, křen, ředkvičky, zelí, čerstvá mrkev, paprika, jablka, hrušky, mořské lody

Nejím:

- vepřové maso (a vůbec vše tučné), brokolice, špenát, žampiony

S tímto omezením jsem opravdu nepočítal a po zběžné kontrole jsem zjistil, že naprostá většina jídel, která znám, obsahuje přinejmenším jednu surovinu. S předkrmem si poradím, ale potřeboval bych nápady na hlavní jídlo (nejlépe nic příliš těžkého) a dezert. Pokud můžete, napište mi recept rovnou, nebo dejte odkaz na stránku, kde si ho najdu.

Předem děkuji za každý návrh.

S pozdravem,

Amadeus


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 24.06.12 19:14
 

Rybu... Nejlépe sladkovodní a ´naši´ - candáta, štiku...

Jsou to úžasné dobroty...

Nebo - jehněčí... Jehněčí plec jako závitek...

 
Datum: 24.06.12 19:20
 

Ještě se musím zeptat, zda mořské plody zahrnují i ryby. Štiku moc nemusím, ale už si ani nevzpomínám, kdy jsem ji jedl naposled. Tak to abych zítra oběhal všechny sádky. Candáta snad mít budou.

Od: mowla*
Datum: 24.06.12 19:29
 

Jestli máš slušný nůž, udělej ze štiky či candáta filety, nalož je na pár hodin do jablečného džusu - a slečna ti oblízne i talíř...

;)

doplněno 24.06.12 19:31:

BTW - orestovat tak max. minutu z každé strany...

 
Datum: 24.06.12 19:44
 

Pokud se k tomu odhodlám, tak máte na svědomí moje zdraví. Kuchař snad nejsem špatný, ale rybu jsem nikdy nedělal, byť na to nůž mám. Nepočítáte-li lososa, tresku či pstruha. Vhodné víno k pokrmu?

Od: mowla*
Datum: 24.06.12 19:50
 

K ´téhle´ rybě? - např. Rulanda šedá, cca 15°C, otevírat u stolu (je to efektní )...

 
Od: askmenow*
Datum: 24.06.12 20:31
 

Jablka jsou mezi alergeny.

 
Od: mowla*
Datum: 24.06.12 20:40
 

OK - lze to napajcovat i džusem pomerančovým, limetkovým, meruňkovým, jahodovým, černobezovým... Jakýmkoli... Jablečný jsem uvedl jako příklad...

;)

BTW - v ´naší´ kuchyni jsou tyhle příchutě považovány za exotické až nevhodné... Přesto jsou výborné...

 
Datum: 24.06.12 19:29
 
avatar

Mořské plody je mix mořských živočichů jako jsou chobotnice, kalamáry, krevety, mušle, humr, langusty, sépie... ryby tam nepatří:)

A co udělat nějaké kuřecí maso, závitky, brambory...? Lehké, dobré... ale takové jednoduché, i když dobrý závitek se šunkou může vypadat hodně luxusně.

 
Datum: 24.06.12 19:39
 

Děkuji za vysvětlení. Nejsem fanda tradičních příloh (pokud vůbec nějakých), takže brambory vynechám, ale kuřecí závitky bych zvládl. Druhá věc je, že do nich obvykle dávám sušená rajčata s mozzarelou, nebo jiný sýr či vejce, atd. Šunka samotná by určitě nikoho neohromila. Byť můj oblíbený řezník má fantastickou šunku od kosti. Pokud na netu najdu něco bez suroviny výše, tak je to dobrý nápad. Máte nějaký konkrétní recept, kterým bych se vyhnul seznamu nahoře?

Datum: 24.06.12 19:50
 
avatar

Pamatuji si, že kolegyně, co měla také jakési alergie, dělala kuřecí plátek, na něj kuřecí šunku (pravda, pak kousek nivy, ale bez té se snad obejdeme - možná zavinout rajčete, okurky...?), zavinula, spíchla párátkem, dělala na pánvi a podlila dobrým červeným vínem. K tomu udělala krokety (brambory jsem navrhla z důvodu, že slečna není tučné, tudíž krokety asi také ne), a bylo to vynikající, hlavně díky tomu vínu zajímavé.

Hodně zajímavých receptů i dezert se dá okoukat z Prostřeno, na jejich stránkách, ačkoli byste musel hooodně hledat, abyste našel něco bez uvedených surovin, ale nějaký ten fajn dezert věřím, že by se našel.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.