Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co uvaříte na Zelený čtvrtek?

Od: babkazov® odpovědí: 7 změna:

Má se jíst něco zeleného, že? Já se chystám na obligátní špenát, ale klidně to změním, dáte-li sem nějaký bezva recept. ;) Co vařila vaše maminka nebo babička a co uděláte vy? *placni* A co budete vařit na svátky? Nějaký speciální recept? Něco nezvyklého nebo naopak, co děláte celý život a vždycky to má úspěch. Udělejte ostatním chutě, prosím *andel*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

A co takhle obligátní špenát jednou nahradit brokolicí. Docela jsem si ji oblíbila - chystám se vyzkoušet brokolicovou polévku. Jinak jsem brokolici pouze do polévek přidávala, kde se to hodilo. Jednou jsem zkombinovala kuřecí játra s brokolicí a nebylo to špatné. S brokolicí dělám pro vnoučata i zapékané brambory s přidáním šunky a sýra. První vrstva vařených brambor, potom brokolice, na to plátky sýra, opět brambory a plátky šunky. Končím s vrstvou brambor, po krátkém zapečení zaleju vejci s mlékem a nebo smetanou a ke konci dám navrch plátky sýra. Dobře okořením, někdy přidám i řapíkatý celer k šunce, pod brokolice zase osmaženou cibulku, koření podle chuti a věku strávníků. Ale jinak Zelený čtvrtek jsme nijak nebrali a ani já ho neřeším. Na co ale vzpomínám na Velikonoce v Kolíně - to bylo telecí hrudí s nádivkou - ale opravdu telecí s brzlíkem, ne mladou krávu. A u nás na severu zase kůzlečí - řízky, pečené . . . :-P

doplněno 04.04.12 11:00:

Zapomněla jsem vložit inspiraci: mamincinyrecepty.cz/... a nebo prostri.kuchyne.dumazahra/... a dotřetice: prima-recepty.cz/...

hodnocení

Vida vida, na brokoklici jsem zapomněla. A ten recept na rerstovanou brokolici s česnekem, vůbec nevypadá špatně. *klik* Děkuji ;)

lidus*
hodnocení

0x

Tradičně vařím špenát + knedlík + uzené, nebo slané palačinky plněné špenátem a opraženou slaninou. Na Velký pátek fazolvý salát a jidáše. No a pak už je to pro mně den jako každý druhý, svátky neprožívá a vařím to co v normální víkend- v sobotu bude králík na smetaně, v neděli řízky. Pokud pojedeme na chalupu tak to si doma uvařim gulášek a bude na dva dny.

hodnocení

0x

Známá tradičně dělá velikonoční nádivku /někde se jí říká hlavička/. Do ní přidává lístky popence, fialek a hlavně spařené a drobně nasekané kopřivy. Ty mladé jsou prý velice zdravé. Měla dlouhá léta problémy s ledvinami, doktor jí doporučil, aby hodně jedla mladé kopřivy, tak si je spaří, posekané dá na cibulku, na to vajíčka a má to něco jako "kopřivový mozeček".:) Nikdy jsem neměla odvahu kopřivy ochutnat, ale ona tvrdí, že je to moc dobré. Je vyučená kuchařka, tak to opravdu asi umí upravit. A je to zajímavé, problémy s ledvinami už nemá. ;) Tak kdo ví, jak to je. Jaga.

Chutné jsou i lístky z potočnice, syrové, do salátu. To je opravdu fajn. Ale letos ještě potočnice neroste, až tak asi za 14 dní.

hodnocení

0x

Já půjdu na zelené pivo *pivo*

askmenow*
hodnocení

0x

Dost oblíbený (a zelený) je i chřest :) já ho teda nemusím, ale napadl mě :)

martinaa*
hodnocení

0x

Klasický špenát,ale přihodím mladé kopřivy:) Nikdy jsem to nezkoušela, tak jsem zvědavá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]