Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařit čočku ve vodě, kde byla namočená?

Od: martinaa* odpovědí: 28 změna:

Pěkný den, dnes vařím na oběd čočku:) Vařím ji vo vodě, ve které byla namočená přes noc, a na internetu jsem se dočetla, že je to špatně a mohou z toho být "větší zažívací obtíže". :(

Udělala jsem chybu, nebo jak vaříte čočku vy?

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

des*
hodnocení

0x

Sorry,to vím i já že se voda z namočené čočky vylévá.Namočíme ji večer,ráno se slije ,opět namočí a před úpravou opět slije.Je to proto ,aby se uvolnily prdotvorné(jak jinak to nazvat)látky a vylily se.Dělá se to se všemi luštěninami,z téhož důvodu.Protože se to manželce nechce dělat,dělám to sám.

martinaa*
hodnocení

Aha, tak na to už je sice pozdě, ale aspoň vím pro příště:) Holt se budeme víc nafukovat:D

Děkuji.

cocinkamichalka*

Marťo, když jsem začínala chodit s přítelem, tak se mě taťka zeptal: A už před sebou prdíte? Já myslím, že ty už si s tím svým dlouho, takže před sebou prdíte určitě :) Takže no stress :D

martinaa*
hodnocení

Jo, to je klasika:D Bez prdění to není vážný vztah:D

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Já osobně všecky vody z luštěnin několikrát, při namočení, slévám. U čočky zažívací problémy nejsou zas až tak patrné, ale třeba u fazolí a hrachu ano. Voda vyplaví, chemici by vám asi řekli co, nadýmající látky a ty je pak lépe slít i s vodou, do které se vyluhovaly. *jasne* Pro úsměv: Pán se ubzdil a předběhla ho paní s otázkou- Kde mají tak fajne fazole?:D

martinaa*
hodnocení

Děkuji, už si to budu pro příště pamatovat:D Říkáte, že je čočka mírnější, než fazole? To jsem ráda:)

doplněno 30.03.12 10:20:

Kamarád tahkle vypouštěl plyny asi dvacetkrát do hodiny, ze začátku se moc omlouval, že měli včera fazole, ale po asi čtyřech hodinách to vzdal a po každém upšouknutí (opravdu to bylo nahlas) prostě jen řekl "fazole":D No co už...:D

 

krkovicka*
hodnocení

0x
Vařím také tak a prdime stejně jako vařena a snezena jinde.Vůbec bych to neresila.Jinak dám za pravdu děsovi.Co je psáno to je dáno.
martinaa*
hodnocení

Tak maximálně budeme víc plynovat, to se den dva přežije, stejně je víkend:D

Děkuji.

krkovicka*
Však jo *palec* :D
doplněno 30.03.12 10:23: Taky vařím,ale koprovku,ta už je,jen čekat na to Maso.z vývaru udělám polévku.jj :)
martinaa*
hodnocení

Mňam, koprovka:) Na tu zatím netroufnu, ale to jednou přijde:D

 

hahanaj*
hodnocení

0x

nic se nestane, když nyní ještě vodu sliješ a čočku propláchneš a budeš vařit v jiné vodě , někdo přidává do vody v níž vaří čočku trochu jedlé sody - aby čočka nenadýmala.

martinaa*
hodnocení

Už mám právě vařeno, teď jsem přidávala jíšku... vařím u přítele vždycky zrána. Ale ta jedlá soda je dobrý tip, dá se přidat i po uvaření? Děkuji.

des*

Soda se dává do luštěnin při vaření spíše aby byly dříve hotové,takže když se dá po uvaření bych řekl že se líp stráví.

martinaa*
hodnocení

Tak když ji někde najdu, dám tam špetku:) Děkuji.

Jedlou sodu, na špičku nože, dávám při vaření mladého listí, když dělám zadělávané kedlubky. Zůstanou krásně zelené. Ale sleju. Dnes je vyrábím na oběd a vnoučkovi k večeři. S párečkem a chlebem.*jasne* Na čočku cibulku na špeku? A okurek? S chlebem? Hmmm, dobrota.

martinaa*
hodnocení

Zadělávané kedlubny? To zní zajímavě... můžete mi písnout recept? Nic podobného jsem ještě neviděla:)

Jj, okurek, vajíčko, chleba... a možná i ta cibulka, ale tu přítel nesnáší*uf*

Někdo tomu říká dedlubnové zelí. ;)Nastrouhat kedlubky a s trochou vody dát dusit s trouškou kmínu. Do kastrůlku nakrájet na nudličky mladé listy z kedlubnů a se špetkou sody zalít vodou a dát vařit doměkka.Měkké zcedit a přidat k měkým kedlubnám. Zásmažku na špeku a cibulce. Dochutit solí, cukrem, octem a pepřem.*jasne* Moje maminka toto jídlo dávala s párkovým salámem a čerstvým chlebem. Dá se to, samozřejmě i s masem a bramborem, ale s chlebem to mám nejraději. Jen tím párkovým salámem, sojovou pochoutkou, si nejsem úplně jistá.*jasne* Dělají se tyto zadělávané kedlubky i se zakysanou smetanou nebo s moukou v rozkvedlané smetaně. Je třeba vyzkoušet ;)

doplněno 30.03.12 11:26:

Nastrouhat na velkých slzičkách ;)

martinaa*
hodnocení

To vypadá hoooodně zajímavě*palec* ta smetana se mi až tak nelíbí, ale ta Vaše varinta se mi líbí víc:) Na zeleninová jídla je specialista máma, tak jí recept hned ukážu:)

 

hodnocení

0x

Já teda osobně sliju té vody, v které byla čočka namočená asi jen polovinu, podle mě má pak mnohem lepší chuť.

A pokud jde o plynování...nevšiml jsem si zásadního rozdílu oproti stavu, kdy vodu sliju celou.

martinaa*
hodnocení

To jste mě trošku uklidnit, snad nebude tak zle:)

Děkuji.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Dobrý den, mám doma kuchařku z roku 1975, "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně". Je to už 13. vydání, měli jsme ji doma už i u rodičů, ale obal vypadal jinak. Je to kniha hodně oblíbená a hodně vydávaná.

V ní na str. 134 píší: Čočka nakyselo: Přebranou čočku opereme a namočíme do studené vody. Druhý den ji V TÉŽE VODĚ UVAŘÍME DOMĚKKA.

A tak to dělám už 36 let. Čočka nám chutná, i když děda raději hrách. Problémy s plynatostí nejsou, ještě nikdy nikdo z nás se nevznášel nad vesnicí.

Stejně tak vařím i čočkovou, nebo hrachovou polévku. Přes noc namočit, ráno jen přidat vodu a vařit. Opět ta stejná kuchařka, str. 24. Já sice už podle ní nevařím, naučila jsem se mít recepty v hlavě, ale tu vodu opravdu neslívám ani při vaření kaše, ani při vaření polévek.

Tak kde je problém? Jaga.*smich*

doplněno 30.03.12 10:57:

A zodpovědně prohlašuji, že zažívací problémy NIKDY nebyly. Naopak, když má přijet dcera s rodinou, vždycky předem volá a nakazuje: hlavně udělej tu Tvoji bezvadnou čočkovou polívku!

martinaa*
hodnocení

Jéé, tak to jste mě potěšila:D Tayhle staré kuchařky jsou beztaj nejlepší, tak se těším, až si nějakou po mamince odtáhnu k příteli:) Poctivé omáčky, žádné šizení jako dneska ... a dobré jídlo ještě (myslím) nikoho nezabilo:D

 

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Tak my máme dneska čočkovou polévku a vařím ji teda v téže vodě, ale ještě jsem tam teď dolila horkou, protože vody bylo na polívku málo...

martinaa*
hodnocení

Tak a tom budeme stejně:D Ale znáte to, kdo krká a prdí...:D*hi*

 

 

pb®
hodnocení

0x

Cocku nenamacim, dam do vody a uvarim, do pul hodiny je mekka.

martinaa*
hodnocení

Já ji minule vařila snad přes hodinu, než změkla:D A v tlakáči se bojím vařit:(

Když už jsme u toho, namáčím max. 2h hodinky, když se mi chce a když mám na to čas - asi spíš ze starého zvyku.

Ale podle mě to není nutnost, aby mi bobtnala někde v misce přes noc.

 

klidek*
hodnocení

0x

Vaříme čočku běžně, nikdy nemáčíme, žádný rozdíl není vidět. Do polévky přidáváme hrstku čočky, taky nemáčíme.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]