Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stojí vaření pro jednu osobu?

Od: venacz* odpovědí: 23 změna:

Zdravím, mám jeden netradiční dotaz. Kolik může cca stát jídlo pro jednu osobu za měsíc? Řekněme, že by ten dotyčný hodně šetřil. Kupoval omáčky z pytlíku a nedělal speciality za 150 Kč jedna porce.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Jedno teplé a dvě studená jídla denně + ovoce, zelenina, mléčné výrobky a nějaké drobné ptákoviny? Pff, tak k osmi stovkám, tisícovce týdně? S tím šetřením ale nevím, ono to u jídla není moc žádoucí.

hodnocení

0x

To se nedá všeobecně říct, záleží co a kolik toho jíte. Když budete jíst hodně těstoviny, rýži, zeleninu, ovoce, občas kousek masa, myslím, že do 3-4 000 se vejdete. Já byla sama doma nedávno týden a neprojedla jsem ani 700 za týden, koupila jsem pečivo jednou za týden, dělala topinky, chleba ve vajíčku, občas polívku, rizoto se zeleninou, jogurt, ovoce. Když vařím pro manžela, projíme podstatně více. Takže to je individuální.

tomasgulas
hodnocení

0x

Já mám obrovskou výhodu, že miluji brambory. Pečené v troubě, s máslem, kořením a česnekem bych mohl jíst pořád. Tím chci naznačit, že za jídlo dost ušetřím. Nechce se mi to počítat, ale v Anglii mě stálo jídlo kolem 20 Liber na týden (Libra byla 42 korun). Doma ušetřím ještě více, ale to se nepočítá, protože mám teď jídlo s nápoji a pochutinami zdarma v práci ;)

hodnocení

0x

Jídlo pro jednu osobu za měsíc. Jak je stará osoba? Starší člověk sní méně než mladý, který potřebuje pro růst těla výživné potraviny. Bude si ten člověk vařit jídlo? Kupování sáčkových polévek a omáček, moc neušetříte, jen si uškodíte zdraví, když to budete konzumovat déle. Uvařením třeba bramboračky, hrachová polévka, nikdy se nevaří jen jedna porce, hned máte jídlo na dva dny. Pro staršího člověka je dobrá bramboračka, hlavní jídlo. Ráno si dá meltu s vánočkou, nebo krajíček chleba. Z brambor se dá dělat hodně jednoduchých jídel, která moc nestojí. Brambory si můžete uvařit ve slupce, dáte do lednice a podle potřeby si vždy rychlé jídlo na pánvičce připravíte. Zemlbábu. Kuřecí játra, když se udělají na cibulce, můžou se k tomu vzít brambory, rýže, chleba, zase to není jídlo, na jeden den. Vařením se ušetří nejvíce v rodině, kde je víc dětí. Jen můj názor..

venacz*

Dotyčnýmu je 20 let a má v plánu si vařit jídlo na dva dny a to nejlevnější, aby co nejvíce ušetřil. V práci má oběd za 30 Kč, ale ve tři přijde z práce a má zase hlad.

myse*

ono to není jednoduché říct jen tak z placu. Ráno - snídaně, pak svačina- řekněme nejlevněji za dvacku (2rohlíky,10kg salámu), oběd tedy počítejmě pouze 8x měsíčně - po 50kč, svačina opět za dvacku, večeře za 50. což za měsíc dělá 3810Kč.

Kde máte dobrůtky, jogurt, mléko, ovoce, pivko...

Podle mého tak 4500 -5tis. měsíčně...

Je to mladý kluk, ten sní víc než starší člověk nebo ženská...

krkovicka*
hodnocení

0x
Když to vemu podle osmdesátilete sousedky, která si nechává jídlo vozit (má obědy), tak platí 1450 kč měsíčně (polévka,hlavní jídlo, kompot; salát).Většinou to mám vic než jednu porci.(platba je podle kraje) Muj děda platí například osm stovek a chodí si pro obědy do školky.
K tomu když koupíte týdně 1 chleba, máslo, mléko, zeleninu, jogurt, vejce...Jak pro koho, Kdo setřít vystačí s obedama.
doplněno 23.01.12 09:37: Taková omáčka z pytlíku stojí okolo dvaceti kaček.To fakt ne, máte toho jen necelé 2 dcl a máte po ní hned hlad.Díky glutamanu a dalších Éček.
uska*

Jejda, jsou tu samé příklady důchodců, ale tohle je 20ti letej asi klučina, takže pernamentně hladovej. Já tohle neumím posoudit z praxe, mohu mít jen odhad. Pokud má obědy v práci a nebude domů kupovat nic v pytlíku a konzervy, ale bude si vařit + svačiny, tak odhaduji při žravosti mladých nejméně 650,- Kč/týdně.

polinek*

i s pivem!

lidus*
hodnocení

0x

Obědy má a tak k večeři stačí hustá polévka s chlebem. Nebo vejce + chleba, kousek salámu, zelenina, ovoce v podstatě cokoli. Maso k večeři není potřeba a k snídani postačí chleba se sýrem, pomazánkovým máslem-výjde levněj než sýr. ¨Mléko, občas jogurt. Myslím, že cca 3000 na stravu bohatě stačí a nebude strádat.

hodnocení

0x

Než jsme si pořídili malou, tak jsme s manželkou utratili cca 1500,- měsíčně za jídlo (a opravdu jsme nejedli jen suchý chléb). Když k tomu připočtu cenu stravenek, které dostávám v zaměstnání, tak to bylo 2000 - 2100 za jídlo na měsíc pro dva.

polinek*

co jste jedli? Přece se musí taky nárazově koupit olej ,máslo a pod.Já si koupím vše ve slevách a mám pak zásobu ,,ale ta se musí doplnit .

Co na to napsat? Nijak jsme nestrádali. Maso převážně kuřecí a vepřové, uzeniny. Z příloh hlavně rýži a těstoviny, méně brambory. Pečivo klasické - chléb, rohlíky.

polinek*

tak pokud jste utratili za jídlo pouze 2 100kč tak to je za 31 dnů 67kč na jedince.Takže 33.50kč pro jednoho za den.Z čeho jste kupovali olej, mouku a jiné ingredience,,,to není absolutně možné. Jedině tuto částku pro jednoho a ten by ještě asi měl stále hlad.

polinek*

ale to bylo asi v minulém století

hodnocení

0x

Polotovary a jídla v pytlíku, jsou požírači obsahu peněženky. Musí se naučit vařit ze základních surovin.Plátek masa a dva brambory ho vyjdou stejně jako pytlík s nějakým fujtajblem, který se tváří jako dobrota. Obědy z kantýny asi nejsou to nejlepší, co ho může v životě potkat, ale když se odbude chlebem nebo rohlíkem nebo bude čekat až přijede domů, není pak téměř možnost se nasytit. Co není přibité a přilepené, sní. A chudák žaludek a celý zažívací trakt se naučí ukládat přebytečné. Do špeku. Takže bude stále hladný a tlustý. :D Ať váš kamarád chodí na obědy a doma vaří večeře. Po cestě do obchodu, pak k počítači vybrat recept a jíst s rozumem. ;)Pro mladého, který je vlastně ještě ve vývoji, a zdravého by bylo lépe více vydělat, bež ušetřit na jídle.

Je vidět, že babička z OV je dobrá hospodyně. Chtěla jsem psát totéž, ale byla rychlejší.*palec*Ony ty hotové pytlíky nestojí za mnoho. Používám je jenom o dovolené, když chci mít rychle oběd hotový. Není tam nic zdravého, navíc jsem si nedávno v marketu povšimla, že takový pytlík s polévkou stojí 16 nebo 20 korun, občas i víc. Takže tudy cesta nevede.

Souhlasím s čerstvými potravinami. Plátek vepřové krkovice /v akci se sežene za 65 Kč/kg, /, odříznout kost, přidat zeleninu a udělat z ní vývar. Nebo upravit kuře. Z brambor se dá vykouzlit opravdu ledacos.

Namátkou, co není nákladné: Lečo se salámem, buřtguláš, koprovka s brambory a vajíčkem, čočka či hrachová kaše s párkem, nebo s vajíčkem, rizoto, bramboráky, francouzské brambory, buchtičky /koupíte hotové/ s krémem, knedlík s vajíčkem, křenová omáčka, sekaná, slovenská zelňačka, v letní sezóně třeba smažený květák, teď je drahý... Někdy je chuť i na brambory s tvarohem a s pažitkou, nebo s máslem, zapíjet mlékem. Nemusí být pořád posvícení.

Na druhou stranu, pokud je strávníkovi 20 let, je ještě ve vývinu a neměl by na hubě nějak moc šetřit, měl by se najíst dobře a zdravě. V dalším životě to ocení, že do těla investoval. Jaga.

anabella*
hodnocení

0x

Po pravdě žiju taky sama,ale ještě jsem nepočítala kolik mě to stojí za měsíc.Nedělám žádná drahá jídla,polévka z pytlíku nebo si namažu rohlík hodněchodím v práci na oběd,ale ten městojí 25kč.Ale počítám tak kolem cca 400kč:)

uska*

Nevím jak tazatel , ale ve 20ti letech nestačí strava 3x denně Nakonec sám píše, že v práci poobědvá a ve tři hodiny švidrá hladem. Takže minimum 5 jídel denně a to tři tisícovky určitě bude stát.

fran

Záleží také na tom, jak se jídlo organizuje. Začít pořádnou snídaní s 3/4litrem tekutiny, završenou ovocem nebo zeleninou, není od věci. TAké vařím velkou porci dopředu a tu pak 3 dni ohřívám po menších částech (což prý ovšem ubere na kvalitě) . Nevyrábím nikdy žádné velké menu ale jídlo o 1 chodu, protože miluji polévky.: Jím polévku velmi hustou, něco mezi polévkou a hlavním jídlem, bez pytlíkové podpory, z pořádných surovin a s patřičným kořením. Takže vyrobím třeba pórkovou zahuštěnou bramborovou kaší nebo pohankou s přídavkem silného vývaru z krůtích krků a pod. A další jídlo je pak svačina. Takhle by mohly jít náklady dolů.

Jenomže to chce čas a soustředit se na vlastní životosprávu - a to je ten největší problém. Vaření pro 1 osobu se většinou "odbude" - třeba donáškou číny za 80Kč...různými polotovary, po kterých nic, ale platí se dost.

lui*
hodnocení

0x

Nebude Vám stačit 1560 korun. To je totiž bez jakéhokoliv pití.

Nevěříte? Tak si to přepočítejte.

Snídaně

3rohlíky - 9kč

Oběd

3 rohlíky 9kč

1svačinová polévka za 25

večeře

3 rohlíky 9kč

Denně 9+9+25+9=52

za měsíc 52x30=1560kč.

rv*

Můj návrh
Snídaně
1 kg brambor - 4Kč
Oběd
1 kg brambor - 4Kč
1čínská polévka 5Kč
večeře
1 kg brambor - 4Kč
1 kg cibule - 4Kč
Denně 4+4+5+4+4=25
za měsíc 25x30=750Kč.
V době drahých brambor/cibule přejít na těstoviny/rýži

pet13
hodnocení

0x

Dá se jíst zdravě za cca 80kč za den , ale to už je fakt jídlo sportovce který váží cca 80 kg .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]