Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové,
Ježíšek mi k Vánocům naježil tolik očekávanou remosku. Je to remoska Grand, teflonová. Napadlo mě - lze spodek remosky použít nejdříve jako pánev - např. maso nejdřív zprudka opéct, a pak na to zaklopit víko a dopéct? Nebo musím maso dělat na jiné pánvi a potom jej do remosky přešoupnout? V návodu se nic nepíše, jen to, že víko nesmí přijít pod vodu
A pokud máte nějaký vyzkoušený recept do remosky, šup šup sem
Remoska je výborná věc, používaná už před mnoha a mnoha lety. Představte si, že nemáte nic jiného doma, jen remosku. Všechno, úplně všechno, co děláte, můžete dělat v remosce. Dotaz, který jste měla, je zde vysvětlen, jak maso dělat.
Maso
Remoska je pro pečení masa jako stvořená. Abychom upekli chutné, a přitom dietní maso, musíme dodržet několik zásad. Nejdříve rozehřejeme Remosku bez tuku, bez vody a asi po 7 až 10 minutác vložíme na suché dno očištěné, osolené a podle příslušného receptu okořeněné a ochucené maso. Maso se na povrchu prudce srazí, ale přitom z něho neunikne šťáva. Pomocí 2 vidliček maso obracíme, ale nepícháme do něho, aby šťáva nevytekla. Když se takto ze všech stran maso opeče, podlijeme je nepatrně vodou nebo vývarem. Maso se musí péct, nikoli dusit ve vodě. Občas maso poléváme šťávou, anebo je můžeme obrátit, aby povrch nevysychal. Vepřové, telecí či pravou svíčkovou můžeme péct i vcelku. Hovězí, které bývá tužší, je lépe naporcovat.
Drůbež, králík, zvěřina
Drůbež, králíka i zvěřinu je lepší péct naporcované, drůbež nejlépe v půlkách. Kuře, je-li menší, můžeme upéct i vcelku, ale musíme počítat s tím, že se bude péct déle.
Ryby a mořští živočichové
Sladkovodní i mořské ryby můžeme připravovat stejným způsobem jako jiná masa. Můžeme je grilovat, péct, zapékat, připravovat v alobalu. Ryby je vhodné pokapat před úpravou trochu citronem, octem či bílým vínem, aby se zbavily svého charakteristického pachu. Je-li třeba, zbavíme rybu kůže a necháme marinovat. Ryby připravované v Remosce si zachovávají svou chuť a vůni. Jsou křehké a velice chutné.
Zelenina
Zeleninová jídla můžeme v Remosce péct, zapékat, dusit, smažit nebo připravovat v alobalu. Zelenina připravovaná v Remosce zůstává vláčná a neztrácí nic ze svých vitamínů a jiných látek důležitých pro náš organismus.
Jídla z luštěnin, sóji a sójového masa
Luštěniny (čočku, fazole, hrách a sóju) je nutné před přípravou přebrat, zbavit nečistot a pak důkladně propláchnout pod tekoucí vodou. Fazole, hrách a sóju máčíme ve vodě 10 až 12 hodin, čočku pak 3 až 5 hodin. V téže vodě luštěniny vaříme pěkně do měkka. Vodu solíme, ale až ke konci vaření. Uvařené luštěniny scedíme, necháme okapat a můžeme upravit podle nějakého receptu. Řada z nás dnes místo masa používá výrobků vyrobených ze sóji, včetně sójového masa, sójového mléka nebo tofu, tedy sójového sýra či tvarohu. Sójové maso se prodává vysušené, a proto se musí před samotnou přípravou povařit 15-30 minut ve vodě. Jelikož je maso bez chuti, je vhodné vodu okořenit, případně maso povařit ve vývaru. Přebytek vody pak z masa lehce vymačkáme. Dále už sójové maso připravujeme jako jakékoli jiné maso.
Moučníky a buchty
Moučníky pečené v Remosce zůstávají křehké, vláčné, křupavé a nevysoušejí se dlouhodobým pečením jako v klasické troubě. Pro pečení moučníků je vhodné, místo klasického vymazávání mísy máslem a vysypání moukou, používat buď alobal nebo ještě lépe pečicí papír. Ten pak rozprostřeme po dně a stěnách Remoskové mísy a těsto na papír rovnou nalijeme. Výhodu tohoto způsobu oceníme i při samotném vyndávání moučníku. Vzhledem k tomu, že ve středu Remoskového víka je zabudován skleněný průhled, musíme počítat i s tím, že uprostřed bude pokrm upečený o malinko méně než na krajích. Zkušenost velí, že stačí Remosku na malou chvíli vypnout a pak ještě znovu krátce zapnout, aby okraje pokrmu nebyly tmavší, než je střed. V krajním případě je možné vystřihnout z pečicího papíru kruh s otvorem uprostřed a připravovanou dobrotu jím přikrýt. Jídlo se i uprostřed pěkně propeče a na okrajích se přitom nespálí.
Obecně při pečení
Během pečení Remosku otvíráme co nejméně, aby neunikala vlhkost a jídlo se nevysušovalo. Pokud však přesto někdy potřebujeme víko Remosky otevřít, pokládáme jej topnou částí nahoru. K tomuto účelu nám slouží opěrka na topném víku a držadlo.
Remoska jako trouba
Remosku můžeme používat i jako klasickou troubu, do níž připravované jídlo vkládáme v jiné nádobě. Například při přípravě bábovky (v bábovkové formě) nebo při ohřívání. Pokud máme menší teflonovou nebo ohnivzdornou nádobu, v které máme pokrm, který chceme jen ohřát, není nic jednoduššího než jej vložit do Remosky. Pokrmy připravené v těchto nádobách pak můžeme přímo podávat na stůl. Stejně jako před každým pečením rozehříváme běžnou troubu, rozehříváme i Remosku.
Teflonové Remosky
U teflonové Remosky nesmíme zapomínat, že má choulostivější povrch. Na míchání a nabírání proto používáme výhradně dřevěnou vařečku či dřevěnou lžíci a na zkoušení propečenosti dřevěnou špejli. V teflonové míse nesmíme také například krájet pokrm! Na umytí nikdy nepoužíváme drátěnku, ale molitanovou houbičku!
Hliníkové Remosky
Není to tak dávno, kdy se na trhu objevovaly Remosky, jejichž mísy byly zhotovené výhradně z hliníku, což mnohé od užívání možná i odradilo. Objevil se názor, že hliník, je pro vaření nevhodný, jelikož působením tepla se z něj uvolňují látky pro lidský organismus škodlivé. Hospodyňky hliníkových Remosek musíme ale uklidnit. Hliníkové Remosky jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu. Jediné na co je třeba dát pozor, je příprava kyselých jídel - například zelí. Toto se nedoporučuje!
Dobrý den, můžete v ní smažit řízky, jen víko musí být přiklopené.
Nějaké recepty, ale to jistě víte.
Recepty | Elektri/...
Ještě k receptům, na chalupě, kde nebylo první vůbec nic, se v remosce vařila i polévka. U klasických buchet, má termoska tu výhodu, že buchty jsou jako peříčko. Plynová trouba, třeba hodně vysušuje. Takový rýžový nákyp, to je paráda. Ptáčky, Štěpánská pečeně, má to výhodu, že nemusíte u toho stát, jen regulovat teplotu.
Třeba já remosku používám skoro pořád.Můj oblíbený,rozčtvrtím kuře ,posypu grilovacím kořením na každý kousek ,kousek másla a zaleji 2deci vody a přidám kuřecí bujon.Po půl hodině přidám nasolené pokmínované oškrábané menší brambory v celku.Po další půl hodině dám mraženou zeleninu dle osobní chuti ...za hodku a půl hotovo. Jinak dělám většinou všechno pohromadě a maso nikdy nesmažím zvlášt.A nikdy bych nepoužil nádobu nad sporákem. Jo a ještě trva asi 20 minut než jede remoska naplno ,je třeba s tím počítat.
Remoska je skvělá, jediné, co tam nejde udělat, je vánoční cukroví a to jenom proto, že by to trvalo moc dlouho Až se s ní zaběhnete, trouba zapláče ze samého pocitu opuštěnosti
Měla jsem dvě remosky, v jedné péct šlo, ve druhé ne... záleží, jaké má dno. Jestli takové to stříbrné vroubkované, jako hrnec, tak můžete. Ale asi bych ji v tomto směru spíš nepokoušela, teflon není nijak zvlášť odolný, tak ať déle vydrží.
Kdysi jsem slyšela v rádiu paní, která vychvalovala remosku. Tvrdila, že v ní nejdou udělat pouze pusinky. Jinak že všecko ano. Měla pravdu. Hraběnčin koláč v ní nebyl nic moc. Koláč vlastně ne. Jen ta sněhová pokrývka nebyla fajn :D Já osobně ji používám místo trouby. Tedy i na rizoto. Ale papiňák je papiňák.
Ahoj všichni,
děkuji za rady a vezmu si je k srdci Remosku jsem moc chtěla, protože moje trouba je ještě stará plynová (co se zapaluje tou zapálenou špejlí), vzadu netopí vůbec a vepředu zase hodně, občas zhasne a utíká jen plyn... A protože rekonstrukce kuchyně je na (vzdáleném) obzoru, beru remosku jako provizorium.
Rozdala bych bodíky, ale přesunulo se mi to do volné diskuze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.