Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krkonošské kyselo

Od: babajaga® odpovědí: 9 změna:

Jistě všichni známe z Večerníčků šikovnou Anču, která vařila svému Kubíčkovi kyselo. Získala jsem recept na pravé krkonošské kyselo a chtěla bych to zkusit. Mám všechny ingredience až na jednu. V receptu je uvedeno:

1 balení chlebového kvásku /120 g/. Kdysi, jako dítě, jsem vídala na tabulích před vrchlabskými prodejnami potravin nápisy: KVÁSEK nebo CHLEBOVÝ KVAS. Vím, že hospodyňky si na to nosily nádoby a do nich jim to prodavačky lily /bylo to husté, tekuté/.

Jenže ty roky už jsou pryč, do Vrchlabí už dávno nejezdím a nikde ve svém okolí /Pardubicko/ jsem nikdy neviděla, že by to někde v prodejnách měli.

Poradíte mi někdo, kde seženu chlebový kvas na kyselo, aniž bych pro něj musela do Krkonoš?

Děkuji.;) Jaga.

doplněno 22.12.11 06:47:

A všem vám přeji hezké a klidné prožití vánočních svátků a hlavně hodně, hodně zdraví do dalšího roku. Ať je lepší, než ten minulý, po všech stránkách.*slunce*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalov*
hodnocení

2x

Tekuté to není.Spíše je to jako takové řídké těsto .U nás to občas mají (Hořice v Podkr.) Přítelkyně to občas kupuje i v Kopidlně. Mívají to v některých obchodech s potravinami,přesně jak píšete. Prostě budete muset přijet k nám do Podkrkonoší či do Českého Ráje. Nedá se nic dělat. ;)*smich*

sebod*

Michalov. Zdraví Tě také Hořice! *smich* Sebodka

ivik*
hodnocení

2x

Dobrý den, jsemtaky z Krkonoš - Jilemnice a bydlím teď na svitavsku a tady si ho objednávám v pekárně den předem a oni mi ho druhý den přivezou do prodejny v kelímku.Jednou jsem kyselo zkoušela z kvásku,který jsem si vyrobila doma podle receptu na žitný chleba a taky to šlo. Když jedu do Krkonmoš,koupím si ho víc a doma rozdělím asi do 100g dávek a dám do mrazáku a po rozmražení je perfektně použitelný.Zkusila bych to i ze směsi na domácí chleba co prodávají v sáčcích v obchodech,asi by to také šlo.Zdravím a přeji hezké vánoce.

cyril*
hodnocení

2x

Pro domácí použití postačí, když si rozdrobíte běžný chléb a zalijete jej horkou vodou. Jinak na dobré kyselo Vás mohu pozvat k nám, máte to kousek. ;)

hodnocení

Děkuji vám všem za rady a přeji hezké Vánoce.*slunce*

Cyrile, děkuji za pozvání, na dobré kyselo jsem ochotná přijít kdykoli!:-P Jaga.

hodnocení

0x
Na Pardubicku už jsem nebyl roky, nevím... Ale kdekoliv bych zkusil tam, kde ten kvas používají, teda v pekárnách. Pěkné svátky kolegyni z chaloupky!

olaf71*
hodnocení

0x

tak jsem volal pekařce do pekárny a prý ho tam mají ;)

tak jestli máte v pekárně známého, tak by to neměl být problém

thomas07*
hodnocení

0x

Ještě to mají v jedné pekárně v Čáslavi.

cyril*

Já bych řekl, že nejen v té jedné a ne ještě, ale stále. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]