Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny!
Před několika minutami jsem měl "odbornou" debatu o tom, jakým způsobem nejrychleji rozmrazit kuře, které má nyní tělesnou teplotu -18°C.
Pokud spěchám a mám hlad, vrznu zmrzlé maso do hrnce a postupně připouštím horkou vodu.
Můj kamarád (vyučený kuchař) ho chce udělat k večeři, tak ho také vrazil do hrnce (i s pytlíkem), ovšem napustil na něj ledovou vodu z kohoutku. Když jsem na něj koukal jak blázen, ohradil se, že prý mu to poradil nějaký šéfkuchař z Interkontinentálu, že je to prý nejrychlejší způsob. Pokud se prý kuře namočí do teplé vody, "zatáhnou se póry". Nebudu se s ním hádat, třeba bude alespoň čerstvá snídaně.
Ovšem z této situace vyplynuly dotazy:
Jak rozmrazujete maso vy, pokud spěcháte?
Víte něco o teorii "zatažení pórů", co je na tom pravdy, jaký to má význam pro zpracování či výslednou chuť masa?
Předem díky za názory a zkušenosti kulinářů amatérů i kuchařů profesionálů!
Zmrazené maso v sáčku, dám do dalšího igelitového sáčku, nebo tašky a dám do umyvadla se studenou vodou. Další sáček proto, aby voda nevnikala k masu. Vodu vyměňuji, jak se ochladí. Rozmrazení celého kuřete trvá tak 15 min. Pak se dá porcovat. V mikrovlnce nic nerozmrazuji, když se na to zapomene, maso se i uvaří, místo rozmrazí. Občas rozmrazuji maso pro psa, když jsem někdy zapomněla, vím, jak to dopadlo.
doplněno 24.01.12 18:01:
Rozmrazovat maso ve vřelé vodě, je špatné. I to jsem vyzkoušela, kdysi a zjistila jsem, že to není dobré pro maso.
Děkuji za veškeré dosud uveřejněné názory, ovšem zatím nejsem nijak přesvědčen.
Argument, že horká voda podporuje množení bakterií má určitě svoje opodstatnění. Ovšem asi ne v mém případě, kdy v horké vodě rozmražené kuře okamžitě "zatepla" naporcuji a přesouvám do připravené vyhřáté trouby.
Ani názor, že "to není dobré pro maso" mne nějak neuspokojil, rád bych věděl proč, co se tím na masu zkazí.
Budu rád za další reakce!
Pro hopa, to je z netu, proč maso nerozmrazovat ve vřelé vodě.
Zmrzlé maso vyjmeme z ledničky několik hodin před jeho přípravou, aby nám rozmrzlo. Rozmrazujeme jej pozvolna při teplotě 1 - 5 °C, protože při rychlém rozmrazování uniká z masa mnoho vody a živin a maso je pak po úpravě suché a tvrdé.
Viky, odkaz mi nefunguje, nicméně pokud se teoreticky horkou vodou uzavřou póry, cokoliv uniká hůře...
Kam to všechno uniká?
Odkaz je z netu. Když to na Google, tak se otevře
Vše o masu, rady a tipy, ach, jó, ach jó, já nevím, dělám to tak léta, možná je to i špatně, už váhám. Domnívám se, jen můj názor, že maso, které se rozmrazuje ve studené vodě, zůstane vlastně stejné, jako by se nemrazilo. A jsme zase u otázky, proč?
Viky, asi mne začínáte trošku chápat. Většinou si hledám logické zdůvodnění každého tvrzení, to základní PROČ cokoli nějak dělat či nedělat. A pokud to já úspěšně dělám určitým způsobem a kdokoli jiný mi tvrdí že je to špatně - a neumí zdůvodnit a obhájit - tak prostě používám rčení "...a komu se to nelíbí, ať mi pr... políbí..."! A úspěšně a v klidu to dál dělám po svém...
Pro případnou cenzuru: samozřejmě jsem myslel prsty...:D
Pokud mate hluboce zmrazene maso (a to uz pri -18°C je), pak pro nejlepsi efektivitu, chut a veskere latky by se melo rozmrazovat pomaloucku, nejlepe v chladnu.
Tedy. Vytahnu maso z mrazaku, dam ho do lednice. Tram ho necham rozmrazit.
Pochopitelne v lete na grulu se nekolikrat stalo, ze i sotva maso vytahnute z mrazaku se davalo na gril. Co nadelate. Hlad je s***e.
Tak polemika nad kuřetem pokračovala i dnes, kuře je zatím v lednici, k večeři byla čína. Třeba dnes vyjde druhý pokus...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.