Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rumové kuličky nepečené

Od: jumba odpovědí: 15 změna:

Prosím všechny ženy, které by poradily recept na nepečené rumové kuličky. Vím jen, že tam patří naložené rozinky v rumu.

Chtěl bych něco udělat a překvapit a udělat radost babičce i rodičům. Loni jsme je ochutnali a moc nám chutnali. Jsem kluk, ale možná bych to i vzládnul, nebo je to těžké? Děkuji moc Jumba

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

a s hrozinkama: vareni.dama.cz/...

Rumové kuličky - nepečené

Suroviny:
15 dkg susenych hrozinek
2 dcl rumu
20 dkg mletych orechu
15 dkg mleteho cukru
15 dkg strouhane cokolady
10 dkg detske piskoty

Postup:
Je lepsi hrozinky trochu posekat.Do uzavrene sklenicky dame posekane hrozinky a zalijeme je 2 dcl rumu.Nechame je aspon 24 hod. luhovat.Pak tam pridame ostatni prisady.Vypracujeme testo, ze ktereho tvarujeme kulicky.Ty pak obalujeme v dobrem kakau,nebo v jemne umletych oriskach, ci v kokosu, nebo ve vsem naraz.
Je- li testo huste, pridame rumu, je - li ridke, pridame piskotu.
Hotove kulicky nechame aspon den v chladnu odpocinout. Pak je klademe do papirovych kosicku.

jumba
hodnocení

stařenko-pt, moc vám děkuji.

Můžu je dělat už ted, nebo raději ještě počkat. Jak jsem četl, tak tam není nic, co by se zkazilo. Ale nevím! Děkuji

pt®

"jumbo", rum je jako kondenzát, tak se nezkazí, ale měj je v chladnu, nejlépe v krabičce a dej tam kousek jablíčka. Možná někdo doplní. - stařenka

jumba
hodnocení

Proč jabko? Jinak děkuji. Jumba

pt®

Pro natažení vlhkosti

jumba
hodnocení

Aha, tak moc děkuji. Taky vám moc přeju krásné Vánoce a hlavně, at máte krásného Jéžiška a pocítíte lásku od své rodiny. Jumba

pt®

Jumbo, děkuji za přáníčko, letos se na Vánoce moc těším, tak ať je máš taky moc krásné. - stařenka

doplněno 06.12.11 21:26:

A dej vědět, jak dopadly kuličky.

lidka*
hodnocení

0x
Jumbo, určitě to zvládneš levou nebo pravou! ;) Já je dělám bez vážení a tak jsem ti našla recept, který odpovídá tomu mému složení. Jenom nedávám šťávu a nedávám rozinky naložené v rumu, ale rum přímo do těsta. Jinak asi takto:INGREDIENCE:400 g piškotů (dětských)120 g másla200 g moučkového cukru100 g ořechů50 g kakaa80 ml rumutrošku šťávykokos na obaleníPOSTUP:Piškoty rozdrtíme nebo umeleme. Polijeme je rumem a dvěma lžicemi libovolné šťávy. Mezitím utřeme cukr s máslem a kakaem. K tomu pak přidáme mleté ořechy.Těsto smícháme s piškoty a necháme chvíli odstát. Tvoříme koule, které obalíme například v kokosu a uchováváme je v chladu.Recept na rumové kuličkyje jednoduchý a velmi dobrý.Na piškoty vezmi mlýnek na strouhanku a pokud ho nemáte - dej piškoty do mikropytlíku a poválej je válečkem. Když tam bude pár větších kousků, tak nevadí. Potom si dej těsto na stůl na talíř a uždibuj kousky těsta, v dlaních z nich vyválej kuličku a hnedka je házej do kokosu a poválej, aby byly pěkně obalené. Můžeš je také třeba obalit jenom v kakau a nebo granku a budeš mít dva vzhledově odlišné druhy. Kdyby ti to nešlo dělat kuličky, tak přidej trochu másla. No a kdyby se ještě něco nedařilo, zase ti poradíme - neboj. Radost babičce i rodičům určitě uděláš. A pokud budeš dávat ty rozinky, tak si je nemoč den předem, aby pěkně nasákly. *placni*doplněno 06.12.11 19:32:Nedávej tolik moučkového cukru, bylo by to moc sladké. Maximálně dej 100 g, přidat můžeš vždycky - ale piškoty jsou hodně sladké.
jumba
hodnocení

Paní Lidko, moc vám děkuji, já ted přemýšlel, jak ty piškoty tam mám dát. Babička mlýnek na strouhanku má, tak to bude supr.

Jen doufám, že toho rumu tam není moc, abychom ho mohli jíst i mi kluci nebo i menší děcka. Jo a můžu je dělat už ted? Už jsem se ptal stařenky. Děkuji moc a přeju vám krásné Vánoce.Jumba

lidka*

Určitě dej méně, pokud to budou jíst děcka. Ono je to zrádné. Asi bude stačit, když tam dáš jenom ty rozinky namočené v rumu. Já už mám vnoučata dospělá. :) Jinak se omlouvám, co mi to vlítlo do textu receptu - to je pro mne záhada. A klidně se ptej dál. Já osobně dělám kuličky jako poslední, až tak týden před svátky, protože by mi je tajně i třeba veřejně snědli. ;) Kuličky a vanilkové rohlíčky u nás vedou. Držím ti palce! Díky za přání a také já přeji tobě i celé rodině i s babičkou krásné a pohodové Vánoce! Lidka

doplněno 06.12.11 21:09:

Ono to je všude stejné. :) Já také sice hudruju, ale zase si říkám - hlavně když jim chutnají. Nakonec je to fuk, protože okolo Vánoc je tolik jiných dobrot. A klidně také ještě tu další várku udělám. ;)

jumba
hodnocení

Jo, vanilkové rohlíčky to je velká mnamka. Rodiče je musí taky schovávat, ale stejně voní na dálku a my je stejně po čuchu najdeme.:D Pak mamka musí dělat další várku. Tatku kryjeme, aby nedostal vynadáno, že je jako my.*vtip* Jumba

Taky je možné obalit je v mletých ořechách, pokud máte ořechy rádi - je to vzhledově i na chuť jiné než kokos nebo kakao. Jinak držím palce a fandím - chlapec, který se pustí do cukroví, je prostě jako zjevení *palec*

doplněno 07.12.11 17:50:

Ještě jsem si vzpomněla - jeden z mých strýčků dělává pravidelně rumové kuličky na naše rodinné vánoční setkání, říkáme jim Koule strýce Jirky :D, a do každé umístí vypeckovanou višeň naloženou v rumu. To je ale už opravdu pro dospělé.

jumba
hodnocení

No, zjevení jsem a pořádný *smich*

Ale přiznám se, že to ůplně tak můj nápad nebyl. Ale přišly holky ( skautky) , že budou péci cukroví pro skautské mrnata na Vánoční besídku a jestli bychom nepřišli (kluci skauti) pomáhat. Museli jsme si donést recept a tam to udělat. Rumové kuličky se moc povedli a jsou moc dobré, ale rozdělili jsme si je jen mezi sebou, bylo jich 200 ks. Holky ale upeklyů "Brtníky ", ty ale byly :-P. Pak ještě dělaly kornouty a museli jsme je pomáhat stáčet, jinak když jsou studené tak se lámou. Pak ještě jsme dělali vanilkové rohlíčky, vínové cukroví a trubičky. Holky pořád nám nadávaly, že máme kolem sebe svinčík, ale zítra půjdeme zase, je tam u toho i psina. A domů jsem si ještě odnesl hodně cukroví.*slunce*

Tak Vám moc všem děkuju za recept. Co budeme zítra péci, to ještě nevím. Ale já si vzal recept na Marokánky, ty doma děláme taky a ještě recept na kávové zrna- ty se nemusí péct ;). Jen kdyby se potom nemuselo ještě uklízet*smich*.

K marokánkám můžu poradit vychytávku: vezmu si vykrajovací formičku - kolečko, největší ze sady má průměr asi 5 cm, a položím na pečicí papír na plechu. Naberu lžičku hmoty na marokánky, množství se musí odzkoušet, a prstem namočeným ve sklenici vody setřu do formičky a rozprostřu. Pak formičkou jemně pootočím, zvednu ji a položím vedle. Celý proces opakuji, až je plech plný. Takto dělám marokánky jako podle šablony, jsou všechny stejně velké a mají pravidelný kruhový tvar.

jumba
hodnocení

Tak to Vám moc děkuji, za radu, určitě to takto zkusíme dělat, třeba nebude kolem nás bordel a holky nebudou jen ječet, ale nechají nás i víc ochutnávat. Dík Jumba

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]