Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, blíží se Vánoce a my máme veliký problém. Manžel musí před operací kyčle shodit nejmíň 20 kg. Byli jsme v metabolické poradně a paní doktorka, když mě viděla, řekla, že musím shodit taky, ať jíme oba to stejné, že se lépe budeme podporovat. Ouvej! Nikdy jsme zeleninu příliš nepreferovali, zvláště manžel k ní nic necítí. A teď mám dělat často zeleninové saláty. Jsem v koncích. Nesmím používat uzeninu, majolku apod. Mohu použít bílý jogurt, olivový olej, nějaké zálivky, sýry typu Lučina či Žervé, eidam 30%, tvaroh, libové maso, těstoviny, umírněně vajíčko, kousek krůtí šunky, ryby kromě tučných /např. uzenáč/.
Jsem v koncích, nevím, co a jak zkombinovat. Těstovinový salát jsem viděla, ale nikdy neochutnala, studená kolena nelákala k jídlu. Poraďte mi, prosím, nějaké dobré a lehké saláty. Uvítám i nějaká lehká jídla z libového masa, která se nechají kombinovat s rýží, těstovinami a chlebem. Nic jiného, ani brambory, prý nesmíme.
Myslím si, že kdo má zkušenosti, dokáže z toho mála vyrobit i chutná jídla. Já ale nemám fantazii. Kdyby mi to někdo připravoval a předkládal, byla bych schopná a ochotná to dodržovat. Připravovat to bude asi těžké a do toho ty Vánoce.
Děkuji za všechny rady. Jaga.
pomazánka z pom.másla:do pom.másla přidat kousek šunky,nastrouhat cibuli,kys.okurku,osolit,opepřit,můžete i trochu hořčice
pomazánka z krabích tyčinek:krabí tyčinky nastrouhat,přidat majolku nebo bílý jogurt,trochu cukru,soli a pár kapek citronu-výborná a zdravá
jinak nejíst moc dlouho večer,přeju hodně úspěchu a dobrou chuť
Jaguš já miluju čínské zelí, nakrájím přidám konzervu kukuřice, balkánský sýr a olivový olej-můžu jíst celý den. Manžel ten má rád těstoviny, mrkev, celer, papriku, rajče na drobno, 1 konzerva tuńáka kousky-já dávám Giana, dcera to má ráda teplé a muž zase studené. Nebo opět těstoviny, veškerá zelenina, orestované kuřecí kousky prs a dreasink-jaký zrovna mám ale obyčejně bylinkový s česnekem. Výborná je i strouhaná, orestovaná veškerá zelenina s uvařenou pohankou a já přidávám trošku orestované slaniny a hrst petrželové natě. Toto je dobré i na topinky.
doplněno 01.12.11 09:32:Tvaroh -to máme nejraděj s cibulí a mletou paprikou, trochu soli a trochu mletého kmínu-nejlepší je druhý den. Sýry kupuju v Lídlu FROM DOR-polské a ty jsou tak výborně ochucené, že není třeba dělat z nich pomazánku.
Jo jo krkovičko i takový salát s červené čočky s vejsem na tvrdo, trochu na kyselo nebo s jogurtem je výborný.
Té loupané pohanky bych se nebála, můj chlap taky na zdravou výživu moc není (bůček je bůček) ale toto sní bez řečí. Výborné jsou i sojové boby-uvařit, orestovat cibuli s kouskem slaniny, trošku zahustit hladkou moukou nebo kukuřičným škrobem Gustin, osolit (já dám vegetu) a jíme teplé s opečenou vekou.
Nejčastěji si děláme klasiku: okurka, rajče, paprika, případně šunka, strouhaný sýr, zalít jogurtem, možno přidat vajíčko. Můžu se po tom utlouct. Dobrá obměna je místo jogurtu a obyč sýra zasypat balkánem či místo šunky použít opečené kousky masa.
Výborná věc: jakýkoli kus ryby na kousky, smíchat s paprikou, lilkem (ten je dobré předem nakrájený na kousky prosolit, nechat odležet a propláchnout), cuketou, mrkví a trochou olivového oleje nebo smetanou nebo křenem, pepř, sůl a tymián, strčit do trouby, chvíli před koncem možno posypat sýrem. Podávat s rýží nebo chlebem.
Zajímavou obměnou na přílohu jsou hranolky z mrkve a petržele, též možno přidat řepu, batáty... - nakrájet na špalíky, v míse promíchat s trochou olivového oleje, strčit do trouby. Mám to ráda posypané tymiánem. Je dobrůtka je máčet v dresinku z jogurtu, lžičky medu, citronu a špetky soli.
Nejlepší salát na světě: červenou cibuli, chřest, ředkvičky, žlutou papriku, římský salát, avokádo vydlabat lžičkou; zálivku pak z olivového oleje, octa, trochy dijonské hořčice. Možno poklást pár kousky grilovaného sýra.
Karbanátky: mleté maso cca půl kila s jedním vejcem, malou hrstkou strouhanky, trochou kmínu, pepře a soli promícháme s 10dkg sýra feta rozmačkaného na kousky. Peče se v troubě, což z toho rázem dělá zdravé jídlo. Dobré se zálivkou viz výše jogurt, med a citron.
Lidičky, děkuji a úplně zírám! A stydím se. Vždyť já jsem z toho, co radíte, nikdy nic nevařila. A proto to muselo dopadnout, jak to dopadlo. Věřte, vyzkouším úplně všechno, nebráním se ničemu, jen tu pohanku do něj asi nedostanu. Škoda, že nemohu dát bodíky, moji otázku jsem vložila do rubriky "Ženy", ale byla přesunuta do volné diskuze. Ještě jednou dík všem.
Jaga.
Já dělala zrovna včera salát, třeba bude chutnat. - stařenka
1 salátová okurka, 4 rajčata, 1 cibule, 1 paprika, 20 dk nastrouhaného sýra, 5 vajec na tvrdo, 1 velký bílý jogurt /nebo tatarku/, trochu osolit, trochu koření zaziki nebo i bez něj. Vše jemně nakrájet, nastrouhat a smíchat. Nechat chvíli odležet v lednici a může se jen tak, nebo s houskou, nebo k bramborám, jak komu chutná.
Jaguš, já vám se saláty asi neporadím, mám je ráda, ale že bych na nich ujížděla, to ne. Jen se s vámi chci podělit se svou zkušeností. Jakmile něco ze svého jídelníčku vyškrtnu, tak to končí tím, že se mi o tom v noci zdává, jak po tom doslova toužím. A týrám se. Nespokojená, ubrblaná, protivná. Tak jsem to začala řešit tak, že jsem toho "škodlivého" dala na talíř mnohem néně. Ale nedoplnila "zdravým". Takže jsou to menší porce. Mezi jídly žádné křupání, mlsání, uďobávání.
Kolem pultu se zákusky nechám popást oči a poklepu si na rameno, jak jsem silná a odolná. Čokoládu si koupím takovou maličkou dětskou, s obrázkem. A nezbourám Studentsou pečeť za jeden den. Naštěstí moji mladí začali odmítat moje pekařské umění, že prý tloustnou, takže místo plechu buchet si koupím loupák nebo krojsánek, většinou ke snídani. Nenakupuji stylem-Jé, sleva, to bude na zítřek! Protože vím, že bych to stejně sežrala a pak bych se za tu pažravost nenáviděla. :D A tak. Protože to dopadlo tak, když jsem vyškrtla z jídelníčku, že jsem pak na pokraji sil zašla k řezníkovi, do cukrošky a přejedla se. Bylo mi blbě, ale spokojeně.
Je to ale traké o tom, že když něco doma není, stejně se obejdeme a vyřešíme to jinak. Že jo?!
Ahoj Jaguš Marcelko
My máme nejraději variaci na Caesar salát, kuř. maso na nudličky zamíchat do ledového salátu + rajčata a ostatní zelenina. Do zakysané smetany (jsou i nízkotučné, ale jmenuje se to "zakysaný výrobek"- protože už to nemá tolik tuku, aby to byla smetana) dám česnek a salátové koření nebo bazalku, zamíchám, zaliju a je to MŇAM
Jinak já jsem si zvykla hodně maso dělat v papiňáku. Hodím tam zeleninu (mrkev, růž. kapustu, kukuřici, hrášek...) a dusím, nemusí tam být skoro žádný olej.
A s tou dietou to zase tak oba nepřehánějte. Už jsem to psala tady několikrát, napíšu znovu: stob.cz/... Toto si sežeň v lékárně. Princip je v tom, že jíst můžeš opravdu vše. Na každém talířku je nakresleno 400 KJ. Jako žena bys měla sníst při redukci váhy tak 10-12 talířků, muž více, tak 12-14 talířků. Takže si můžeš vybrat - buď třeba celé jablko, nebo dvě kostičky čokolády. Čtvrtku malého melounu nebo půlku banánu? Jsou tam i energetické hodnoty "běžných"jídel. Stojí to do 50 Kč Moje mamka takhle zhubla 10 kg
Spousta receptů zde: stobklub.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.