Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí žitný chléb - recept

Od: ildika® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

nemáte někdo recept na dobrý domácí chleba (z kvásku a z pšeničné + žitné mouky)? Většinou jsou na internetu recepty na chleba z kvasnic, který potom chutná jako buchty. *nevi*

Kváskový chléb jsem už několikrát zkoušela, pekla jsem ho v troubě - těsto snad nebylo chuťově nejhorší (i když by asi ještě chtělo zlepšit). Problém je ale hlavně v tom, že se hrozně roztéká - místo chleba vznikla po nakynutí spíš taková silná placka (v nejsilnějším místě asi 4-5 cm vysoká) a upečený chléb nemá pěknou silnou kůrku. Možná dělám těsto moc řídké *zed*

Děkuji všem za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

2x

Já jsem nadšená z webovek viz link. Tam snad najdete odpověď na vaše otázky. Recepty tam jsou i ty, jak udělat kvásek. *slunce*

conovehonakopci.cz/

des*

I tady se to mnhokrát řešilo,je to už skoro #domácí+žitný+chleba #1436

hodnocení

2x

Do formy, které se říká srnčí hřbet, to by nešlo? Dá se koupit i takový hluboký, rovný. Chleba má pak tvar jako moskevský nebo sendvičový. To by bylo řešení, kdyby se vám výše jmenované nelíbily. *jasne*

kejki
hodnocení

0x

Ano, těsto musí být tuhé, to se zadělávalo kopistem chozením kolem díže, to se rukou kvrdlá blbě. Proto ho taky uhnětou jen roboty s drátěným hákem (Bosch MUM) , třeba Moulinex Ovatio u toho kvílel, jeho plastový hák má velkou plochu.

K tuhosti těsta v pekárně domacipekarny.dama.cz/...

Příprava kvásku domacipekarny.dama.cz/... a domacipekarny.dama.cz/... a je tam výpočet tuhosti

kejki

A ještě dodám, že původní domácí chléb u babičky se dělal z nátěstku - zbytku těsta od minule a dlouho kynul.

hodnocení

Moc všem děkuji :)

Těsto jsem dělala o něco tužší než na buchty, takže asi opravdu řídké, a pecny jsem kynula přímo na plechu (což je také nejspíš chyba). Vzhledem k tomu, že mám doma staré slaměné ošatky, příště je využiju.

Co se týče pečení ve formě - také jsem to zkoušela, ale chléb potom nemá tak dobrou kůrku. Takže se to rovněž příliš neosvědčilo. *hi*

hodnocení

0x

Já ho dělám takto:kváesk:60gr.droždí,polohrubá mouka,vlažná voda.;)Těsto:3 lžičky soli,3 lžičky kmínu,lžička fenyklu,1/2 lžičky Anýzu,1kg žitné mouky,1/4lt piva,1/4lt vlažné vody.Prodělám na vále,posypu moukou,a nechám kynout půl hodiny.;)Klasický pekáček hodně posypu hladkou moukou,vytvaruji oválný bochánek,který dám na pekáček,a nechám ho ještě dokynout asi 15 min.;)Pak ho šoupnu do trouby na 200 st. asi hodinku a čtvrt,těsně před dopečením pomažu vodou;)Chléb je opravdu výborný,a kůrčička skvělá,taková jaká má být;)

doplněno 03.11.11 10:33:

Recept po babičce*tuc*

kejki

Je to dobré, ale chleba je opravdový z kvásku bez droždí. Při příležitosti tohoto dotazu jsem si ho založil a voní jinak než kvasnice. Kvasnice nedokáží pracovat s žitnou moukou jako kvásek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]