Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nemáte někdo svůj osvěčený recept na domácí utopence? Vím že je toho na netu plno,ale přesto by mě zajímalo jak to děláte vy.
Poslední 4 várky proběhly ze slabejch kuřecích párků. Jdou dobře sloupnout. Nařežu je je na 3 díly, ještě je podélně naříznu(co to de), naláduju do sklenic, prokládám cibulí, nasypu svůj mix z koření(pepř,chili,paprika pálivá i sladká) a naleju vodu s octem v poměru 1:1. 1. sklenici otevřu většinou po 4-5ti dnech a pošmáknu si. Jak odebírám tak potom dolívám samotnej ocet.
Nevím, co je na netu, já je dělám naprosto jednoduše. Točeňák, cibule, ocet, chilli, pepř. Točeňák (případně silné párky nebo špekáčky) nakrájím na kousky tak 7 - 8 cm, na koncích křížem rozříznu jako na opékání a tělo propíchám vidličkou. Do těch rozkrojených konců nasypu směs pepře s chilli. Naskládám do zavařovačky na střídačku se spoustou cibule a zaleju svařeným nálevem ocet-voda 1:1. Stejně pak mám co dělat, aby na mě něco zbylo.
Já dělám utopence takto. Oloupu špekáčky, každý v půlce naříznu do třičtvrtě a vložím kolečko cibule. Svařím lák - 1 díl octa + 1 díl vody, cukr, sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření. Nechám mírně vychladnout, ale musí zůstat teplý, ne vařící. Naskládám špekáčky do sklenice, nebo dózy na utopence, prokládám hodně cibulí, posypu mletým pepřem, a někdy přidám i na proužky nakrájenou kapii. Navrch naliji trochu oleje a zaliji nálevem. Nechám rozležet nejméně 3 dny, ale ne v lednici, já dávám do špajzu. Hodně záleží na kvalitě špekáčku, chce to od dobrého řezníka, ty z marketů nebrat...Tak ať se vydaří a chutnají.
Kámoš mi donesl křen, nasrouhal sem ho a pak přidal do jedný sklenice
ale řekl bych že sem rozdíl nepoznal a to sem tam vrazil skoro 1 a půl polívkový lžíce toho křenu. Tak nevím, možná už mám z toho koření vypáléný chuťový buňky.:D
UTOPENCI PODLE BABY JAGY.
Špekáčky /pozor - kvalitní, ne tu drůbeží kaši/ oloupu, z obou stran rozříznu asi tak do polovičky jakoby do kříže. Do jednoho řezu dám plátek sterilované okurky, do druhého kousek červené sterilované kapie. Pak to obalím ve směsi: sůl, mletý pepř, mleté nové koření /asi v poměru: 3 lžíce soli, 2 lžíce pepře, 1 lžíce toho nového koření/. Cibuli /dost/ si nakrájím na půlkolečka, dám do sklenice vrstvu, pak špekáčky, cibuli, špekáčky... navrch cibuli. Nálev nesvářím. Smíchám studenou vodu s octem napůl, s tím, že té vody o trošku víc, než octa. To je řečeno, co? Tedy třeba 500 ml vody, 400 ml octa. Špekáčky tím zaleju, kápnu trošku chilli omáčky, přisypu ještě kapku té směsi /sůl, pepř, nové k./. Navrch do sklenice dám asi 1/2 feferonky vyluhovat. Dobře uzavřu a nechám v chladu asi týden, lépe až 10 dní uležet. A pak už se může baštit. Nikdy nám moc dlouho nevydrží. Dobrou chuť. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.