Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Potřebovala bych nějakej recept na čokoládový dort nebo něco podobného... moje máma bude mít narozeniny. No a jelikož je mi 14 tak bych potřebovala nějaký hodně jednoduchý pro úplné začátečníky, ale zas aby byl dobrý (nejlépe výborný ). Prosím poraďte.
Dobrý den, ve 14 letech jsem už dávno pekla dorty i koláče, ale napíšu Ti celkem jednoduchý předpis na čokoládový dort. Nejdřív asi tak den předem rozvaříš 2 tyčinky ledových kaštanů + 2 kelímky smetany ke šlehání. Necháš vychladnout a pak i vychladit v ledničce. Na dort smícháš 2 sklenky polohrubé mouky prosáté s 1 práškem do pečiva + 1 sklenku cukru + 1 sklenku vlažného mléka + 1/2 sklenky oleje + 3 celá vejce + 2 lžíce kakaa ( pořádně promíchat). Vymažeš a vysypeš moukou dortovou formu, naliješ těsto a opatrně rozestřeš špachtlí trochu ke krajům. Pečeš v troubě na 180°C, čas nevím, ale když do těsta píchneš špejlí, musí zůstat suchá, taky se těsto trochu odchlipuje od okrajů formy. Po vychladnutí korpus vyndáš z formy, dáš na nějakou rovnou podložku nebo dortový podnos, ušleháš šlehačku ( už je z toho pařížská šlehačka), na korpus navrstvíš a urovnáš. Povrch ozdobíš čokoládou nastrouhanou na hrubém struhadle, nebo cukrářským zdobením. Snad jsem popsala všechno dost podrobně, případné dotazy ještě zodpovím. Dobrou chuť a pěkné narozeniny mamince. Patronka
Moc děkuji. Je to velmi dobře popsané, tak snad nic nezkazím . Akorát jestli se teda ještě můžu zeptat (možná hloupě): ten cukr má být krystal. nebo moučkový
Já dávám skoro do všeho krystal, to není vůbec hloupá otázka. Jestli to bude Tvoje premiéra, tak radím nejprve si připravit kolem sebe všechny ingradience, znovu zkontrolovat podle předpisu, pak vložit do mísy a pořádně promíchat., případně můžeš použít i šlehač, ale na menší obrátky. Až se budeš dívat do trouby, jestli je už dort upečený, tak opatrně - nepraštit s ním. Stejně tak, až ho budeš vyndavat, připrav si na linku větší prkénko a formu na něj opatrně polož. Já jsem si asi v deseti letech zavedla sešit, do kterého jsem si opsala předpisy obou babiček, pak i maminky, dodnes si do něj zapisuji další a používám ho už víc než 50 let ( je to na něm vidět ). Pokud máš možnost, můžeš přikládat i fotky hotových výrobků. Patronka
A ještě jestli se můžu zeptat to s těma kaštanama den předem... to mam na druhy den pridat k te mouce, cukru, prasku...? Děkuji.
Néééééééééééééé. Dvě tyčinky ledových kaštanů rozlámat na kousky a spolu se dvěma kelímky smetany ke šlehání svařit, takže z toho bude zas smetana ke šlehání, ale čokoládová (pařížská). Proto se to svaří den předem, aby to bylo správně vychlazené. Teprve až je dort upečený a vychladlý, tahle uvařená šlehačka se vyšlehá ( může se přidat i ztužovač ) a navrství se na upečený korpus. Děvče zaregistruj se, můžeš mi psát do vnitřní pošty a mně se to přepošle na mail. To je úplná náhoda, že jsem se teď na poradnu podívala. Jestli povrch budeš zdobit nastouhanou čokoládou, snaž se aby vypadala jako hoblovačky - delší zatočené kousky. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.