Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chci se vás zeptat jak připravuje rýží? Klasický recept (voda, sůl, vegeta) se mě už zdá takový opotřebovaný tak sháním náký dobrý a odzkoušený recept.
Ahoj, neznám sice osvědčený recept, ale musím říct, že jsem na Bali měla nejlepší rýži, samozřejmě záleží od odrudy, ale také od způsobu přípravy. V zemích kde se hodně konzumuje rýže, je standardní připravovat ji ve speciálním hrnci (kastrolu). Ty jsou k dostání i v Česku. Stačí zadat do vyhledávače hrnec na rýži a něco určitě najdete. Každopádně zkusila bych koupit nějakou kvalitní rýži.
Ano Kačko, ten hrnec už používám několik let, koupila jsem ho v Praze na tržišti u Spalovny. V tom velikém, čínském nákupním centru. Prodávají je i jinde, ale jsou podstatně dražší. Ale jak říkám, je tomu už minimálně sedm let. Tenkrát, jsem za něj dala kolem pěti stovek. A skutečně, rýži v něm nemůžete zkazit. Doporučuji.
Někdy dusím s rýží zmrazený hrášek - půl napůl. Jinak do vody přidávám kousek citrónové kůry a hřebíček - 3 nebo 4 zapíchnu do půlky menší cibule, položím na rýži a dusím.
Do kastrolu dám asi polévkovou lžíci sádla /nejlépe domácího/. Po rozpálení přisypu vypranou rýži a za neustálého míchání to chvilku jakoby orestuji. /rýže ale nesmí zhnědnout/. Je to proto, že rýže se pak nelepí, nesvaří dohromady, jednotlivá zrnka se dobře oddělují. Pak zaliji vařící vodou, osolím, trochu okmínuji, přidám celou malou cibuli a v ní asi 4 hřebíčky, jak už psali ostatní rádci. Cibuli ale neloupu, buď dobře omyji, nebo stáhnu jen tu svrchní slupku a tu pod ní už nechám. Jaga.
Uvař rýži, osvědčeným způsobem, tak, aby byla sypká. Uvař si mražený hrášek, v osolené vodě, pak sceď a nech stranou, v teple. Na pánvi si osmaž na oleji, nadrobno nakrájenou cibulku, spolu s nakrájenou klobáskou. Tu, kterou máš nejraději. Opepři. Pak si dej do hrníčku dvě vajíčka, vidličkou je rozkverlej, přidej do nich nasekanou pažitku, nebo petrželku, a vylej na pánev. Zamíchej lehce, jen tak aby se vejce srazila, jako do potrhané omeletky. Pak do pánve přisyp rýži a hrášek a zlehka směs promíchej pomocí dvou vidliček. Dělej to tak, jako kdybys ji jen nadzvedávala, nesmíš z toho udělat "kejdu". No, a pak už Ti přeji dobrou chuť. Můžeš dokořenit pepřem a solí. Připrav si k tomuto jídlu ledový salát se zálivkou a přidej rajské.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.