Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

 

 

Jak uvařit dobrou rýží - recept

Od: fiik* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den chci se vás zeptat jak připravuje rýží? Klasický recept (voda, sůl, vegeta) se mě už zdá takový opotřebovaný tak sháním náký dobrý a odzkoušený recept.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kacenkaslunicko*
hodnocení

2x

Ahoj, neznám sice osvědčený recept, ale musím říct, že jsem na Bali měla nejlepší rýži, samozřejmě záleží od odrudy, ale také od způsobu přípravy. V zemích kde se hodně konzumuje rýže, je standardní připravovat ji ve speciálním hrnci (kastrolu). Ty jsou k dostání i v Česku. Stačí zadat do vyhledávače hrnec na rýži a něco určitě najdete. Každopádně zkusila bych koupit nějakou kvalitní rýži.

Ano Kačko, ten hrnec už používám několik let, koupila jsem ho v Praze na tržišti u Spalovny. V tom velikém, čínském nákupním centru. Prodávají je i jinde, ale jsou podstatně dražší. Ale jak říkám, je tomu už minimálně sedm let. Tenkrát, jsem za něj dala kolem pěti stovek. A skutečně, rýži v něm nemůžete zkazit. Doporučuji.*palec*

kacenkaslunicko*

Přesně tak, na ceně nejspíš nezáleží, na Bali vařili v hrncích, který byly k dostání v přepočtu na 200 korun českých a rýže byla naprosto perfektní...

 

ladinpraha*
hodnocení

1x

Jedině obyčejná rýže dělaná v troubě a stačí trochu šťávy z masa, kuřete a pod. a maso k ní ani nemusím mít. Jinou rýži bych doma nejedl.

 

gp*
hodnocení

0x

Já vegetu nedávám vůbec. Někdy přidám oloupanou cibuli s hřebíčkem, někdy kari, někdy koření do rýže, někdy přisypu mraženou zeleninu (hrášek, mrkev, kukuřice), jindy vařím ve vývaru, jindy peču v troubě:)

 

hodnocení

0x
avatar kartaginec

Zkusil bych pod rýži přidat karí

 

krkovicka*
hodnocení

0x
Přidat čerstvou nasekanou pažitku,nebo pórek,ale radši mám tu pažitku.Jinak už prodávají i ochucené rýže.

 

hodnocení

0x
avatar inzinyrka

Někdy dusím s rýží zmrazený hrášek - půl napůl. Jinak do vody přidávám kousek citrónové kůry a hřebíček - 3 nebo 4 zapíchnu do půlky menší cibule, položím na rýži a dusím.

krkovicka*
Stím dušením bych to nepřeháněla,nemusela by to přežít:-D jinak ten hřebíček v cibuli je stará osvědčená klasika.Chutná opravdu vítečně.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Do kastrolu dám asi polévkovou lžíci sádla /nejlépe domácího/. Po rozpálení přisypu vypranou rýži a za neustálého míchání to chvilku jakoby orestuji. /rýže ale nesmí zhnědnout/. Je to proto, že rýže se pak nelepí, nesvaří dohromady, jednotlivá zrnka se dobře oddělují. Pak zaliji vařící vodou, osolím, trochu okmínuji, přidám celou malou cibuli a v ní asi 4 hřebíčky, jak už psali ostatní rádci. Cibuli ale neloupu, buď dobře omyji, nebo stáhnu jen tu svrchní slupku a tu pod ní už nechám. Jaga.

 

ewka69*
hodnocení

0x

a co třeba zkusit rýži BASMATI? je vynikající!

 

hodnocení

0x

Uvař rýži, osvědčeným způsobem, tak, aby byla sypká. Uvař si mražený hrášek, v osolené vodě, pak sceď a nech stranou, v teple. Na pánvi si osmaž na oleji, nadrobno nakrájenou cibulku, spolu s nakrájenou klobáskou. Tu, kterou máš nejraději. Opepři. Pak si dej do hrníčku dvě vajíčka, vidličkou je rozkverlej, přidej do nich nasekanou pažitku, nebo petrželku, a vylej na pánev. Zamíchej lehce, jen tak aby se vejce srazila, jako do potrhané omeletky. Pak do pánve přisyp rýži a hrášek a zlehka směs promíchej pomocí dvou vidliček. Dělej to tak, jako kdybys ji jen nadzvedávala, nesmíš z toho udělat "kejdu". No, a pak už Ti přeji dobrou chuť. Můžeš dokořenit pepřem a solí. Připrav si k tomuto jídlu ledový salát se zálivkou a přidej rajské.:)

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

A už jste někdy zkusil do té vody dát kostku masoxu nebo knorru nebo mamity? A pár kapek gagiho koření. Ne? Zkuste! Zvláště pak do rizota. A přisolit tak, aby byla voda mírně přesolená. S hrstkou nasekané zelené petrželky a celeru, to nemá chybu. *hi*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2024 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]