Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuzený špek - recept

Od: standa1* odpovědí: 9 změna:

Nevíte někdo kde najít recept? Tento špek se neudí,jen nakládá do koření a soli.Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

2x

Kusy z upraveného vepřového jadrného hřbetního sádla se obalí v kuchyňské soli, mírně se oklepe přebytek soli a uloží do přepravky (můžou se naskládat na sebe), kterou umístíme v chladničce s teplotou + 4 až + 6°C.

Zaležet se nechá surovina dva - tři týdny a měla by se v polovině té doby přeložit horní vrstva do spod a spodní navrch.

Může se to i po dobu prosolování po třech prvních dnech na sucho, pro uzení by se použil i česnek..

Po prosolení se slanina vloží do vody + 98°C na 5 min k prohřátí a pak při 82-85°C vaří do měkka. Poté se podložená nechá vychladnout.

standa1*
hodnocení

jen ještě dotaz...při úrosolování určitě vznikne v nádobě voda,ta se tam nechává?

Případně kořenění se provede potom nebo před prosolením?

Jinak díky moc tenhle recept je asi nejblíž tomu co jsem chtěl.:)

doplněno 20.03.11 17:25:

sím poraďte...*hi*

standa1*
hodnocení

haloo..už pouštím slinu...*modla*

lidka*
hodnocení

0x

Skoro polovina z nabízené slaniny mi připadá, jako by neprošla uzením, ale je pouze naložená. :( Zkoušela jsem najít recept, ale také marně. Mělo by to být asi jenom naložené syrové sádlo? S tím jsem se ještě nesetkala, *nevi*i když maso i masné výrobky - je můj celoživotní koníček. :-P

standa1*
hodnocení

mělo by to být tak jak říkáte,vysloveně uležené naložené syrové sádlo,kdysi nám to dali v Albánii a říkali právě že se neudí,jen se nechá naložené uležet a pak se to zabalené (asi v nějakém papíře) nechá pomaličku např. v troubě na nějakou nižší teplotu nechá "dojít" bylo to naprosto vinikající,chtěl bych to také zkusit udělat.*hi*

lidka*

Potom by to mohl být podobný proces jako u uzené šunky - viz zde: magdalek.com/... Ale zkuste ještě vyzpovídat nějakého dobrého řezníka - třeba poradí nějaké fígle. *placni*

alf*
hodnocení

0x

jak se řekne který se neudí tak se mi vybavuje jen a pouze speck.it/...

Mňam, příští týden si pro něj zase jedu. Tady není a když tak předražený, tuhle jsem si málem musel volat záchranku když jsem viděl v tescu cenovku 1385/kg.

Zrovna jsem si pár plátečků dal. Kus musí doma stále být.

standa1*
hodnocení

no jéje...tem bych si taky dal,ale já ho chci udělat trochu jinak...ten v Albánii byl nesrovnatelný s "čekým" nedejbože tescoslaninou...*nevi*

ten popis je ok,akorát nevím jestli to kořenit před nebo po solení a co s vodou která se uvolní,jestli to v ní nechat nebo jí vylévat..

1jara*

Tak jsem zase zde, koření přidejte hned do solení, aby proniklo až do špeku. Nechte to v té vodě ležet popřípadě ponořené, do té šťávy se dostane i sů, l kdyby jste to vylil tak se změní i poměr soli. Kontrolujte zda se ta šťáva nezačne kalit pokud jo tak ji musíte vylít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]