Nejste přihlášen/a.
Ahoj přátelé. Dělala jsem minulý víkend k obědu tresku a zalíbil se mi tenhle recept, hotová ňamka:
Suroviny:
6 čtverců filé
máslo
2 velké cibule
palička česneku
sůl, pepř, sl.papriku
Postup:
Kostky filé naskládáme do pekáčku. Filé posolíme, popepříme a posypeme sladkou paprikou. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Cibuli a česnek rozložíme na filé. Celé pokryjeme plátky másla. Přikryjeme pokličkou, nebo druhým pekáčkem a pečeme pod pokličkou do zlatova. Cibule musí být po upečení měkká, skoro rozpadlá. Podáváme s bramborovou kaší.
Udělala jsem všechno podle receptu, ale nějak to nevyšlo. Zatímco filé bylo už dávno měkké, hotové, tak cibule opravdu rozpadlá nebyla.. Navíc se ani nedá moc mluvit o "pečení", protože ta mražená treska pustila hrozně vody. Co s tím, aby se příště všechno povedlo? Nějaký léty prověřený tip?
Díky za každou radu, Claire
Claire, já bych filé pořádně osušila, obalila v koření a trošce mouky. Zprudka osmahla na pánvi. Pak bych ho vyndala, dala do pekáčku. Na té samé pánvi bych prosmahla cibulku s česnekem a dala do pekáčku na tu rybu. Pokryla máslem a tradá do trouby. (bez pokličky)
I když.. Místo toho másla bych na osmahlou rybu s cibulí, jak píšu výš, dala tenké plátky slaniny a troubu pustila na horkovzduch + vrchní spirála (gril). To máslo bych dala ke kraji pekáčku, až se rozpustí, ať zajede pod rybu. Pekla bych tak dlouho, až by se ze slaniny na vrchu neudělaly bezva křupavé lupínky.
Jo, tenhle recept jsem taky zkoušel. Našel jsem ho někde z internetu. A dopadl jsem úplně stejně. Ta ryba opravdu potřebuje tak max 10-15min. Myslím, že na vině je to zmražení. Rozmražení předem trochu pomůže, ale stejně to není ono. Ty mražený ryby jsou nacucaný vodou jak houba. Já to vyřešil tak, že jsem to maso opatrně vyndal, šťávu s cibulí rozmixoval, a ochutil hořčicí, a zjemnil smetanou, myslím že kysanou. Udělal jsem z toho takovou hořčicovou omáčku na přelití masa. Nepřehánět to s tou hořčicí. Stejně tak jsem to napodruhý zkusil a udělal to ne s hořčicí ale s citronem. Takže ta šťáva měla citronovou chuť. Oboje rodině chutnalo, tak to zkuste a dejte vědět.
Claire, kolegyně dobře radí. Samozřejmě záleží na výrobci, kolik do mražených ryb nacpe vody. Ale dělat filé pod pokličkou, to se mi zdá zbytečné. Většinu ryb ( a že jsem jich zpracovala už hodně) jsem v čerstvém i mraženém stavu - jak píše marenka osušené - obalila ve směsi hladké mouky s červenou paprikou, pepřem a drceným kmínem - řádně posolené, případně i pokapané citronem, zprudka opekla na pánvi a pokud to byly silnější kusy - nechala dodělat v troubě, ale určitě odkryté. A jistě by bylo dobré předsmažit si cibulku (pozor česnek opatrně - hořkne) a přidat na filé, nebo spíš k filé do pekáčku.
Já osobně bych tam ani cibuli s česnekem nemusela mít. Souhlasím s tím, že čerstvá ryby je určitě chutnější.
A ještě mne napadlo, že místo cibule a česneku by mohl být vhodnější pórek a nebo i řapíkatý celer. Musím to vyzkoušet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.