Nejste přihlášen/a.
Od Vánoc není daleko, to jsme měli plná bříška, ale jíst se musí denně. Co jste dnes vařili, ne co se chystáte uvařit? U nás to byla klasika, dnes smažené řízečky s bramborem a okurka. Dále, maso se zeleninou + brambor nebo knedlík. Každý na co má chuť, to jsme jen dva, ale já si dala ten řízek. Polívku teprve uvařím, zřejmě zeleninovou. Teď mám před sebou kafíčko a roládu.
- stařenka
Achjo, PT, a já mám akorát ten hlad Asi to vyřešíme špagetami... Přes týden nevaříme skoro nic, a to jsme oba doma. Nebo spíš možná proto. Než odcházet od práce, radši člověk datlí a datlí...a pak je najednou odpůldne. Ale tu zeleninovou si asi udělám taky - skolila mě mrcha rýma a bolehlav, a taková zeleninová je vždycky super. Teda ideál kuřecí, ale to se mi fakt nechce...
Napadá mě, tip na snadný kuřecí vývar, resp. kuřecí polívku by nebyl?
Pt, dneska to šidím. Máme koupené plněné bramborové knedlíky s uzeným, k tomu špenát a poliju to smaženou cibulkou.
Máří,
1) někdy ti vysvětlím, jak vypadá "šidím".
2) Díky za recept. "Kuřecí maso uvařím" -? To je pro mě ten zásadní bod. Jak uvařím? Co kam hodím? Co KOUPÍM?
Pu. Dám studenou vodu do hrnce, do ní dám koupené mražené kuřecí díly na polévku. Kilo stojí asi 34,-Kč, no, moc masa na něm není. Zapnu plotnu a vařím. Když se vaří voda, přisolím a vařím dál, až je vidno, jak maso začíná odstávat od kostí.
(babička dává do té vody k masu i bobkový list, jeden, tak 3 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře. Já jak kdy, podle toho jestli se mi to bude chtít slévat přes sítko a tím pádem špinit sítko a další hrnec.
Babkazov, někdy takhle uvařím celé kuře. I s tím kořením, co píšu. Pak z poloviny udělám polévku a z poloviny omáčku, kuře na paprice.
Já potom ještě část té polévky, 5 naběraček odměřím do brutvánku (pekáčku s poklicí). Odměřím 2,5naběraček rýže do víka od brutvánku, propláchnu, nasypu do polívky ve spodním díle, na kostičky kořennou zeleninu, když je ještě zelená petržel nebo celer případně nakrájené žampiony, obrané maso ze skeletů a přisolím tak, aby to bylo mírně přesolené, přikryju a šoupnu na 10 minut do rozehřáté trouby, po 10ti min. promíchám, troubu vypnu a 10 min.nechám dojít v té horké troubě. Někdy, když mám, přidám hrášek z plechovky.
Dorotka si dá se mnou. Ale polívku, co zůstala v hrnci, ne.
Pu, klidně jste si mohla k nám na oběd odskočit a vybrat si. Napíšu alespoň recept na ten kuřecí vývar, moc se neliší od toho, co dělá Mařenka, její bude méně pracný. Tak tady je to:
KUŘECÍ VÝVAR S KAPÁNÍM:
Potřebujeme:
1 kuřecí stehno, 1 mrkev, 1 petržel, i 1 masox, třeba trochu pažitky. Kapání: polohrubá mouka +1 vajíčko + trošinku oleje + trošku soli, smíchat v hrnečku.
Příprava:
Do hrnce dáme stehno, mrkev, petržel a necháme uvařit, až je maso měkké, potom obereme stehno, masíčko vložíme zpět do polévky, přidáme masox a kapání, Kapání nabíráme kávovou lžičkou, jako noky a dáváme do vařící polévky. Vychladlou zeleninu nastrouháme na struhadle a šup s ní zpět do polévky. Nakonec přidáme pažitku, nebo petželku nebo také nic. - stařenka
Mařenko, vždyť to je dobré plněné knedlíky a špenát, to si pochutnáte. A těším se od Pu na to "šidím", my důchodci bychom to rádi okusili /my dva doma/, to ještě neznám.
- stařenka
Já nedávno vymyslela tento recept:
Potřebujeme: kuřecí prsní řízky, cibuli, olej (nebo máslo - na smažení), koření (pepř, sůl, podle chuti), nějaký plísňový sýr (já používám jen ty, které mají bílou plíseň na povrchu), vajíčko, trochu mléka nebo vody, sýr (používám plátkový eidam), brambory.
Postup: Na pánvičku dám trochu oleje a poté smažím cibulku. Řízky naklepu a posypu z obou stran pepřem a solí. Vajíčko rozklepnu do misky a smíchám s trochou mléka (nebo vody). Poté každý řízek namočím do vajíčka (z obou stran) a dám na pánvičku (tam, kde je ta cibule - tu tam nechávám). Hned dám na horní stranu každého řízku kousek plísňového sýru a chvilku takto smažím. Poté řízky otočím a smažím dokud se sýr pěkně nerozpustí. Až se sýr rozpustí, tak to celé dám do kastrolu, který může být v troubě (může se vymazat olejem nebo máslem, a maso nemusí být celé hotové - já to tam dávám, když je ještě polosyrové). Na vrch dám plátky eidamu a to celé dám do trouby (cca 20 minut na 180°). K tomu dělám normální brambory uvařené v soli, ale také by mohlo být dobré brambory prvně uvařit a poté dát na spodek kastrolu pod maso a zapéct to tak celé. Je to opravdu dobré, mamka si pochutnala a to je hlavní :D.
Pro jistotu nebudu přiznávat, co jsme právě doobědvali
Moc díky všem za ty tipy na kuřecí vývar - pamatuju si, jak naši měli vždycky doma ve sklenici (zavařené) zeleninu na polívku a vývar dělali v papiňáku - a já to mám tak zafixované, že mi připadalo, že to bez těchto dvou věcí prostě nepůjde...
Tak to zkusím podle vašich rad a snad se to podaří. Tedy až se vyhrabu nakupovat, což hned tak nebude, protože mi furt není nejlíp
Mno, co já bych tak doporučila...
Už vím! Nedávno jsem na netu narazila na jeden báječnej dezert z mikrovlnky. Doufám, že to nebylo tady
No nic, jdu ho najít, a až ho budu mít, přidám ho sem.
Nakrájí se kuřecí maso na kostičky cca 2cm nejlépe prsní cca 300dkg. Nakrájí se cca 0,5kg brambor na plátky tlusté asi tak 0,5cm Nakrájí se jedna cibule na kolečka. Na dno pekáčku se rozprostře pečící papír. Na papír se vyskládá vrstva brabor a okoření se směsí koření - hodí se Provensálské nebo Grilované brambory. Pak se roozprostře kuřecí maso na to cibule a opět se okoření nejlépe grilovacím kořením. Celé se to přikreje vrstvou brambor zaleje smetanou a přikreje brokolicí a nakonec plátkovým sýrem. Dáse péct do trouby. Bezva bašta...
Pak ještě miluju připravit vepřové plátky jako na gril, ale místo na gril se to dá do parního hrnce. Za 30 minut je hotovo a je super..
Včera jsme měli hovězí polévku s kapáním a vepřové rizoto s hráškem. Dnes jsme měli kuřecí vývar ( skelet 1 kg 9 kč), s obraným masem a játrovou zavářkou a trochou zeleniny. Jako druhé jídlo játrovou omáčku s knedlíkem. Zítra budu vařit kuřecí guláš opět s knedlíkem. Vaříte také někdo játrovou omáčku?
Játrová omáčka...co to je? Já játra miluju, ale dost lidí se kvůli tomu na mě kouká jak na blázna Ale umím je jenom dušená, nebo narychlo na pánvičce osmažit. Jak se prosím dělá ta omáčka? Díky!
Pardon, že jdu s receptíkem na rychlý moučník až teď, ale jak jsem odolávala, skolilo mě nachlazení dnes na celý den, takže trošku při síle jsem až teď navečer, a stejně to není nic moc Nicméně moučník je zde!
Potřebujeme:
4 PL horké čokolády v prášku
2 PL polohrubé mouky
1 PL oleje (dávám slunečnicový)
3 PL vody
2 ČL cukru (dávám krupici)
1/2 ČL instantní kávy
1 vejce
-špetka prdopeč
-špetka vanilkového cukru (obvykle nemám )
Toto všechno se smíchá - používám na to naši novou elektrickou metličku, jupí! - a naleje se to do olejem/sádlem vymaštěné vysoké sklenice. V MW se to "vaří" na 800-1000 W 3 minuty. Ta vysoká sklenice je důležitá, hmota neskutečně naběhne. Jinak já dělám pro nás dva dvojnásobnou dávku všeho (do dvou sklenic) kromě vajíčka, to dám pořád jen jedno. Je to pořád dost sytá porce. Sklenice je poté horká, na to pozor. Po uvaření překlopit, mělo by to vyklouznout, což se mi ještě nikdy nepodařilo, vždycky se to někde "přetrhne". No a protože je to dost hutné, syté, jíme k tomu kysanou smetanu nebo obyčejný bílý jogurt (doporučuji Tesco nejobyčejnější jogurt, ze všech vyzkoušených včetně Activií apod. nám chutná nejvíc) - dost to odlehčí.
PT, ani se neptejte, co znamená "šidit" Vždyť víte, jak my dva "vaříme"...
To tady ani nemůžu říct "nahlas"!
Pu, 4 PL horké čokolády v prášku, horká čokoláda v prášku? To neznám, kde to mají? Jinak to může být prima rychlovka. Pu, já jsem se v životě vždy snažila šetřit /nebo "šidit"/. Pamatuji se, když jsem se ptala, co mám upéct, tak mi tenkrát malý syn říkal, mami ty bys nejraději našla recept, kde se vezme kastrol s vodou a uvaříme dort. - stařenka
doplněno 11.02.11 23:31:Pu, děkuji za recept a přeji brzské uzdravení. - PT
Horká čokoláda je intantní nápoj v prášku (používá se v automatech na kafe). Já ho kdysi kupoval v Makru a v tesku na Zličíně, když ještě naši potomci byli dětmi. Prodávala se v 1kg balení, ale určitě existuje i menší.
doplněno 11.02.11 23:04:" instantní"
Láďo, děkuji za informaci. Co když použiju "Granko"? - stařenka
doplněno 11.02.11 23:29:Laďo, děkuji za doporučení. - stařenka
PT, jak říkal ladinpraha, granko podle mě bude OK, asi jemnější. Já si říkám, jestli tam místo inst. kafe nedat třeba kakao, ale inst. kafe máme víc... Z tohoto množství, jak jsem psala, je to hutné, nepříliš sladké, ale stále dost syté. Možná taky záleží na typu té instantní čokolády - já koupila Emco, je docela OK, autorka na netu (nemůžu to dohledat, jinak bych vás hned poslala na originál! ) doporučovala Nescafé čokoládu, ale ta byla 2x dražší, takže vyhrála Emco.. Možná příště dám místo hrubé mouky polo, ať je to jemnější, uvidíme.
Jinak k tomu receptu - dokonalý, to jsem přesně já
Pů, nechci Vám do toho kecat, ale já jsem si nepořádným jídlem úplně rozhodila metabolizmus a dalo mi hodně práce to napravit. Není to až tak o čase, jako o organizaci. Třeba si na pár hodin stoupnout k plotně, uvařit víc jídel najednou, zamrazit a pak jen tahat z mrazáku a v MW ohřívat. Můžu pomoct sestavit jídelníček, ale možná bude stačit zajít do knihkupectví a najít nějakou kuchařskou knihu, s chutnými a jednoduchými jídly. Patronka není jen malá patrona.
Dnes jsem obdržel od té mé takovej jako pseudošpanělák. Bylo to bez vajíčka, ale s lomouckým syrečka a rejže. Moooc dobrý to bylo.
Včera hrstková polévka a kynutý knedlík s (vlastními - mraženými) meruňkami, dnes bramboračka, vepřové nudličky na pórku, k tomu noky a zelí (mé děti zbožňují - zatím - sladkokyselé zelí, červenou řepu ap.), zítra asi kuře, jako poslední roky pořád, chybí stále inspirace - díky za ni tady
) . J.
Mám 103 mega z 183 soubory receptů. Kolik to je stovek receptů nevím. Jestli to chceš po částech nebo nějak jinak poslat tak napiš. Tam budeš mít inspirace až až.
Dnes bylo uzené vepřové koleno s celozrným chlebem a hořticí i křenem a poté Černohorský pivní speciál
Vína bylo málo.Dal jsem si po obědě štamprdli a jdu na pivo.Ale udírna je parádní zařízení pro dobré a hlavně nezdravé věci...
Binka.Je to špica.Chceš taky?
Včera jsem pekla bezvadné řezy. Recept Americký moučník z toprecepty.cz/... Nevím sice, co je na něm amerického, ale je opravdu skvělý. Vypadá jako perník, voní jako vánoční pracny, je lehounký, vláčný. Skvělý. V receptu nejsou některé položky upřesněné, tak jsem to dala takto: 4nakrájená jablka, 1 nahrubo nastrouhané, 1kávovou lžičku skořice, 1 hrnek ořechy, které jsem v igelitovém sáčku roztloukla válečkem na nudle. Oproti receptu jsem dala meně cukru, větší polovinu hrnku, prdopu cca půlku +mírně vrchovatou lžičku sody. Mlíkem jsem to ředila opatrně, bála jsem se, že ořechy klesnou na dno. Špatně jsem to odhadla a těsto jsem vylila do tříčtvrtečního pekáčku, takže řezy jsou hodně vysoké. Příště to dám na normální, ten vyšší plech.
Ale musím vám říct, je to skvělá, fatkt špicovní buchta.
Jsem génius Vyfotila, přetáhla a vložila jsem fotku úplně sama. Bez pomoci! Jsem dobrá!
Babko, jste hvězda, foto je parádní, buchta vypadá jedlé. Ale co by se stalo, kdyby se tam místo ořechů dalo kousky (kousičky) uzeného bůčku (npř. od arakaina).:D
Dnes paní domací chystá řízky. Zítra mám službu já, tak bude kližka s uzeným. Pt stařenka - mne sprdla, že mám taký něčím přispět, proto - hovězí kližku prošpikují špekem, v tlakači na sádle ji orestují, osolím, okořením, přidám kousky cibule, plátky česneku a uzenou kostičku (žebra). Podliju vývarem z kostky a dusím cca 45 minut. Šťávu zahustím, masenko z kostičky oberu, nakrajím nadrobno a smícham se šťávou. Na talíř pak kousek kližky, bramborek, rýži nebo knedlík, podlít řádně šťávou, okurek ...
"Stafi", já jen myslela, že by to bylo škoda, nedat sem od Vás recept s obrázkem, když vaříte a rád. Tak se budeme těšit, ale vybral jste si pracné "meny", tak ať se Vám to podaří. - stařenka
Pt, díky za přání. Za chvíli jdu na to, ať se to dozítra rozleží. Ale ještě se vrátím ke kuřecí polévce. Mne to tak trochu připomíná vyvařený kapesník, pokud se do vývaru nepřidá kostku bujonu, vegetu atd. Není nad, po dohodě s kohoutem, na zahradě ulovit nějakou obstaršejší slepinu, která mu už nechce ..., trochu ji oškubnout z peříčka, vykuchnou a pak 3 hodiny pomalinku vařit. Přidat zeleninu, sůl, pepř a nic vic. Na talíř pak trochu nudl, nakrájeného slepinkového masenka, zalit vývarem... No jo, to se mi to mudruje, ale kde holky ve městě lapí slepinu?
Stafan, no právě. Slepic je ve městě dost, ale ty se nedají kuchnout. A slípka, nebo kuře ze supermarketu se dochutit bujonem musí. To kolikrát nepoznáte, jaký že to řízek jíte, jestli kuřecí, či nějaký jiný. Oni to maj tak vymáchané ve sta vodách, aby to bylo "čerstvé", že už to chuť nemá. Podíl má na tom i strava slepic.. Já když seženu domácí, oranžové vajíčko, tak věřte, že ho do vaření nedám. Je to taková krása a vzácnost, že žloutek sním syrový s trochou cukru. To je mana.
No teda, jen jsem chvíli u plotny, tak jste se tu pěkně rozjeli. Jo, jo, bujón dávám také. A než jste si tu poradili, jak chytit slepici, tak jsem stačila připravit americkou buchtu od babkazov a už se peče v troubě. Tak papapa. - stařenka
Dneska bude moje milovaná svíčková na smetaně s housknedlíkem. Už chodím degustovat a tečou mi sliny.
Tak je vidět, že si umíte všichni pochutnat. U nás zeleninová polévka s jíškou, pečené kuře s rýží a jablíčkový kompot, jablíčka z naší zahrádky. Babkazov, ten moučník vypadá dobře, kolik jste dala vajíček? Asi máte poloviční dávku, co na receptu. No možná zkusím také z poloviční dávky s jedním vajíčkem. - stařenka
Milá Pú,včera jsem měla navštěvu mé rodiny a udělala jsem jim ten váš moučník v mikrovlnce.Malý vnuk mě u toho pomáhal.Je to rychlé a moooc dobré.Šel mě krásně vyklopit,protože jsem ho tam nechala "DOJÍT" ještě asi 6 minut.Dělám tak i houskové knedlíky s práškem,je to rychlovka jako váš moučník.Vaření zdar!
Mařenko74, vidíte dobře - recept na moučník jsem vkládala já (Pů), nicméně téma je Pt. Ale to máte fuk, hlavně že moučník chutnal
. A ten nápad s tím nechat to dojít je vynikající, vidíte, vyzkouším to také - díky!
Jinak já jsem se polepšila, dnes mám kvasnicovou polívku a játra na cibulce s rýží. Akorát mě totálně srazila nemoc , diviznového a lipového čaje už mám pokrk, tak teď prolévám hrdlo kopřivovým sirupem.. Neměl by někdo tip na nějakou alternativu?
milá Pu,moje maminka,které už je 82,vždycky když na ní něco leze,vaří si obyčejnou česnečku.K doktorům nechodí,vžycky to řeší tím česnekem.Ta má tolik energie,že jí kolikrát závidím.Zkuste to a uvidíte.Ale nedělejte si ji moc silnou.Přeji brzské uzdravení.
Tak jsem ani nenapsala, jak dopadla americká buchta podle "babkazov". Přiznám, že jsem dala jen 3 vajíčka, vybrala velký plech. Nenaskočila mi tak vysoko, ale byla dobrá, ta skořice tomu dala jinou chuť. Nějak se nám ztratil "Stafan", nevíme, jak dopadlo vaření. - stařenka
doplněno 15.02.11 17:40:Mařenko, to děláte náhodou dobře, budou mít krůtí na víc způsobů, ani nepoznají, že je to jedno a to samé maso. Maso je maso, a pořád je to lepší než suchý chleba. - PT
doplněno 15.02.11 17:45:Mařenko, odskakuju od plotny, víte, co vařím? Koupila jsem přes půl kila mletého vepřového a smažím z toho mleté řízky a brambor a kompot. Taky jsem dnes kupovala maso, nebyla totiž fronta. Tak jsem si to porcovala na mrazák a vařím polévku, jak já říkám z "ocintků", To jsou kosti od kotlet a všechny prorostlejší odřezky od masa, hm a jak je polévečka dobrá. - PT
Dnes jsme tak trochu oběd odbyli,navštěvovali jsme markety (já-manžel-jezevčík Daneček).Jejikož to byl jak to bývá ulítaný den, tak jsme navštívili KFC a koupili jsme si obalované paličky a křidélka to vše samozřejmě kuřecí a pikantní. V albertu jsme narazili na nádhernou hovězí kýtu (92Kč).Cena však byla podezřelá proto jsem si nechala ukázat odkud ta kráva pocházela,a světe div se pocházela z čech a jelikož zářila nádhernou barvičkou tak jsme koupili 2,5kg.Zítra s manželem vytvořime roštěnou s rýží jak mě ji naučila má babička a pozítří si uvaříme španěláky s knedlíkem, už se na ty dobroty těšime jelikož tyto jídla často nevaříme kvúli ceně masa. Už aby byl zítřek.
My jsme měli vpřovou kýtu na zelenině s rýží. Uvařila jsem zeleninovou polévku /květák, mrkev, celer, brambory/, květák byl velký, tak jsem jej vařený nastrouhala, přidala vejce, sůl, mouku, koření, promíchala a smažím květákové placičky. Zítra budou ještě řízečky. - stařenka
Včera králík na svíčkovou a jelikož přišli mladí tak nezbylo na dnešek. Manžel šel plavat a já rozhodla, že nevařím a jdeme na oběd a co bude se teprve podívám co v té restauraci dnes vaří za meníčka.
doplněno 27.02.11 09:41:Tak už to vím:1 kachna + červené zelí,bramborový knedlík
2. srbské žebírko + brambor, zeleninový salát
3. sýrová nebo salámovo slaninová pizza
polévka vývar + k jídlu1+2 tvarohový řez + malé pivo nebo 2dc točené kofoly zdarma-cena meny1+2 je v neděli 100kč. meny 3 cena 75kč.
Tak dnes jsem dělala bramborový salát a řízečky a bramborovou polévku, moc jsme si pochutnali. - stařenka
Já mám u sebe dvouletého vnoučka, tak jsem uvařila kuřecí polívku se zeleninou a nudličkami. Zadělávanou mrkvičku (hřebíček, skořice, citron, cukr) s bramborkem a kuřecí z polívky. Dobrota byla. Ale ne lepší, než salát s řízkem, jako u stařenky. :D
Ach, jo, já bych si tak dál zadělavanou mrkvičku s bramborem( a k tomu kus uzeného, nebo koleno, žďobeček bůčku)...
Tak tu mrkev s hráškem bych si dala také, manžel dělal bramborový salát a smažená játra, jelikož to nejím tak pro mě smažený uzený aidam a zadařilo se mu tak, že jsem měla strouhankovou krustu a sýr vytečený ve fritéze.Polévku kulajdu s hlívou ústřičnou aspoń na té jsem si pochutnala. A zítra jako skoro každou neděli jdeme na oběd.
Zadělávanou mrkev, jak je zde popsáno jsem snad ani nikdy v životě nejedla.
Ale dobré to být může.
Mňááám S dnešním obědem se chlubit nebudu
, ale včera jsem si udělala báečnou zeleninovou polívku a pokus o tvarohovou placičku - zapomněla jsem do ní nastrouhat jabko a dala málo mouky, takže to byla prostě taková opražená tvarohová kaše z pánve :D Ale mňamková.
Dnes jsem uvařila silný hovězí vývar se zeleninou a s nudlema. Pak špenát s hovězím masem /přední, abych šetřila/ a bramborový knedlík /ten teda kupovaný/.
Špenát dělám na zpěněné cibulce a česneku, až změkne, přidám hrnek mléka s rozkvedlaným vejcem a hl. moukou, aby bal jemnější a aby ho bylo víc. Za chvíli si dáme kafíčko.
- stařenka
Pt, to je hezká náhoda. Viděla jsem novou mrkvičku v obchodě a dostala na to taky chuť. A tak jsme měli vepřové v mrkvi. Včera i dnes.
Maruško, já dělám také s vepřovým, je dřív měkké, ale náhodou jsem natrefila na krásné přední hovězí, tak jsem neodolala. Hlavně, když jste si pochutnali, jako my. - stařenka
pt, já jsem si k obědu koupila boty. Navíc nebyl čas. A zítra po dnešním obědě asi nebude na oběd :D.Karina
Karin, teď jsem se tak od srdce zasmála, ani nevíte jak. Myslím, že Vám botky udělaly větší radost, než svíčková. A dobře jste udělala, člověk si má udělat radost.
- stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.