Jak děláte domácí vaječný koňak?

Od: Datum: 03.12.10 22:55 odpovědí: 18 změna: 18.12.15 07:12

Dobrý den vážení rádcové, jak děláte domácí vaječný koňak?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: katoŽ
Datum: 03.12.10 23:07
avatar

Recept od babičky:

4-6žloutků,20-25dkg cukru

0,5l.mléka,1/6l.lihu

2 vanilkové cukry *jasne* Byl vždy supr.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maci11
Datum: 28.12.10 19:49

Když chci odpovědět,tak ten recept napíši celý s postupem::::::::Dělám podobný ,vše se vaří ve vodní lázni a potom se přidá rum.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janourecek*
Datum: 04.12.10 01:46

1 neslazené mléko Tatra,1 slazené mléko Salko,5 žloutků,1 vanilkový cukr dobře rozšlehat a pak pomalu přilévám 0,5 l rumu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.12.10 20:25
avatar

Recepty dobré ale nevadí vám ta nevařená vejce? V krámě mají koňak za 60 kč.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: aidin*
Datum: 28.12.10 18:21

Dělám stejný recept jako Janoureček. Domácí je mnohem lepší,ten z krámu sice stojí 60 Kč,ale tam se dává místo rumu líh a to fakt není chuově dobré

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.10 19:08
avatar

nemám čas ... 1/2 vaječný kupovaný + 1/4 rumu, má to grády a teče to :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lidka*
Datum: 04.12.10 21:27

Já jsem dělala domácí vaječný koňak podobně jako janourecek. Jenom jsem na 1 Salko dala 2 neslazená. Žloutky jsem dávala syrová z domácího osvědčeného zdroje. Ten už bohužel nemám a tak si mladí vaječňák koupí. Měli rádi ten můj, protože byl daleko jemnější, než ten z krámu. Je fakt, že jsem tam nenamíchala celou půllitrovku rumu. *tuc* Ještě dodám, že jsem koňak mixovala.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.10 21:20

Řekněte po pravdě, proč jste tam nikdy nenamíchala celou půllitrovku rumu?:))

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.12.10 00:25
avatar

Já jsem vaječňák dělela jako Lidka, ale jednou jsem 2 slazená kondenzovaná mlíka uvařila neotevřená cca 1,5 hod ve vodní lázni, tedy nechala zkaramelizovat a je to veliká dobrota. Mám pocit, že jsem to ještě musela ředit nějakou Tatrou nebo neslazeným mlíkem, že to bylo moc silné, ale ten poměr už nevím. Přiměřeně. + 5 žloutků a vanilkový cukr. Tím zkaramelizovaným mlíkem to má chu jako bejlís.*jasne*V Kaufu měli slazená mlíka v akci, tak to po neděli zrealizuju. *hi*Žloutky syrové, bacily a viry z rumu pojdou :D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: paja*
Datum: 05.12.10 13:53

1x neslazená Tatra, 1x slazené Salko a rum podle chuti a nechytnete nic, mě ty syrové žloutky taky vadí a to, že tam nejsou není vůbec poznat

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vnouckol*
Datum: 05.12.10 14:51

Můj recept na vaj. koňak bez vajec, je opravdu výborný:

vanilkový pudink do hrnečku( zalije se v hrnečku vodou), voda, van.cukr - to vše rozmixovat.

K tomu přidat Salko a rum (dle libosti).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: marabu*
Datum: 18.12.10 15:08

litr rumu, 4 salka. 4-5 zloudku, cukr,

rozmixovat, scedit, nalejt do flasek a pak mnam mnam

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.10 21:22

Tak tohle Mondeo jsem měl taky! Jak jste s ním spokojen?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: simmkka
Datum: 14.01.11 15:35

Stačilo si přečíst uvedené recepty na vaječný koňak a dostala jsem na něj neskutečnou chu O Vánocích jsem rodině připravila vaječný koňak podle receptu Jitky Kocurové. Sice je celkem drahý, zato je fakt festovní Takže, potřebujete 10 žloutků, tři plechovky kondenzovaného mléka, tři čtvrtě litru rumu, pochopitelně toho našeho, tři sáčky vanilkového cukru a tři plechovky sladkého kondenzovaného mléka. Všechny ingredience promíchejte, rum přidejte na závěr, směs přelijte přes látku do lahví a nechte do druhého dne odstát. Zkusila jsem i jiné recepty, ale tento sklidil o vánocích maximální úspěch.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 17.12.14 22:07
... také se pokusím přispět svojí mrňavou "kapkou" do mlýna, ... takže:
Vajcový koňak
Suroviny:
4 žĺtky, 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 5 dl obyčajného mlieka, 2,5 dl rumu, pol
vrecúška vanilkového cukru.
Postup:
Žĺtky, kondenzované mlieko, obyčajné mlieko a vanilkový cukor rozmixujeme a v hrnci s dvojitým
dnom alebo nad parou za stáleho miešania uvaríme. Odstavíme, necháme trochu vychladnú, potom
pridáme rum. Dobre premiešame, nalejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné
miesto.
Vaječný koňak 1
Suroviny:
5 žĺtkov, 5 PL práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl mlieka, 0,5 plechovky sladeného
kondenzovaného mlieka (Salko), 5 dl rumu.
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným mliekom, ktoré postupne pridávame
a za stáleho miešania pridáme rum.
Vaječný koňak 2
Suroviny:
4 žĺtky, 25 dag cukru, 1/2 l mlieka, alebo smotany, 1 vanilkový cukor a 125 g konzumného liehu.
Postup:
Žĺtka a cukor sa trú spolu asi 15 minút a potom sa pridá 1/2 l mlieka alebo smotany a nakoniec sa
primieša alkohol. Koňak sa nechá určitý čas stá.
Vaječný koňak 3
Suroviny:
1/2 l mlieka, alebo smotany, 20 dag cukru, 1 vanilkový cukor, 8 žĺtkov, 1/8 l liehu.
Alebo:
1 l mlieka, 5 dag čajového masla, 35 dag cukru, 12 žĺtkov, vanilka, a 3/4 l liehu.
Postup:
Mlieko, vanilka, cukor, žĺtky vymiešame a varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Po vychladnutí
primiešame alkohol.
Vaječný koňak 4
Suroviny:
25 dag moučkového cukru, 7 - 9 žloutků (podle velikosti), 1/2 l svařeného zcezeného mléka, 1/2 rumu,
vanilinový cukr
Postup:
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rum a také dobře
rozmícháme. Nakonec vmícháme vanilinový cukr. Naplníme do uzavíratelných lahví. Uchováváme v
chladu.
Vaječný koňak 5
Suroviny:
6 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1/4 l svařeného vychladlého mléka, 1/2 l koňaku.
Postup:
Žloutky s cukrem třeme do hladka, pak pomalu vmícháme mléko a koňak. Při přípravě nápoje
můžeme využít stolní nebo ruční mixér.
Vaječný koňak 6
Suroviny a postup:
5 žltkov vymiešame s 20 dag práš. cukru. 1/2 lit. plnotučného mlieka a 20 dag cukru uvaríme spolu s 1
vanilkou. Keď mlieko vychladne zmiešame spolu so žĺtkami a dáme zovrie. Vypneme. Vychladne a
postup opakujeme ešte 2 x. Keď vychladne, pridáme 3 dl liehu (dávam vodku) a 1 dl rumu. Vydrží aj
mesiac. Ak chcete čokoládový, tak stačí prida za lyžicu dobrého holandského kakaa a nič iné naviac
netreba.
Vaječný koňak 7
Suroviny:
6 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1 slazené kondenzované mléko, 0.5 l rumu
Postup:
Utřete do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přilévejte kondenzované mléko a šlehejte.
Do ušlehané směsi vmíchejte rum nebo slivovici. Nalijte do sklenice a nechejte zhoustnout.
Vaječný koňak 8
Suroviny:
10 žloutků, 2 lusky vanilky, 500 g cukru, 1 l brandy
Postup:
Žloutky šleháme 10 minut s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně
vmícháme brandy.
Vaječný koňak 9
Suroviny:
1/2 l šlehačky, 5 žloutků, 1/4 kg cukru krupice.
Dále potřebujeme:
2 vanilkové cukry a 1/4 l rumu.
Postup:
Šlehačku, žloutky, cukr svařit ve vodní lázni. Vařit tak dlouho, dokud to nebude horké. Pak stáhnout a
přidat vanil.cukr, míchat a nechat vychladnout. Do řádně vychlazeného dáme rum.
Je vynikající!
Vaječný koňak 10
Suroviny a postup:
15 dag moučkového cukru, 2vanilkové cukry, 5 žloutků utřít do pěny, přidat 1 plechovku
kondenzovaného slazeného mléka, půl litru převařené smetany a 3/4 litru rumu, pořádně promíchat a
nechat do druhého dne. Přecedit do lahví.
Stačí půllitránek rumu, může se "dolít" lepším, ale ne aromatickým destilátem... Jinak rum je nezbytně
nutný, bez něj to není ono... zhoustne vždycky.
Vaječný koňak 11
Suroviny:
30 dag cukru s vanilkou, 10 - 11 žloutků, 1/2 l svařené smetany (studené), půl plechovky neslazeného
kondenzovaného mléka
Postup:
Vše se šlehá 1/2 hodiny, pak se přidá rum a šlehá se 1/4 hodiny. Přecedí se do lahví.
Vaječný koňak so smotanou
Suroviny:
5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šžahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu.
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom.
K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šžaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do
vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.
Vaječný koňak Adam
Suroviny:
1 l mléka, ½ kg cukru, 1 slazené kondenzované mléko, 1 neslazené kondenzované mléko, 6 žloutků
Postup:
Vše smícháme v hrnci, za stálého míchání přivedeme k varu, chvíli povaříme a necháme vychladnout.
Po vychlazení dle chuti dolijeme rum.
Vaječný koňak bez vajec
Suroviny:
2 kondenzované sladené mlieka ( Salko) a 1/2 l rumu
Postup:
Mlieka varíme v plechovkách 2 hodiny, po vychladnutí obsah vyklopíme do misy a vyšžaháme
s rumom _ najlepšie ručne _ inak vznikne navrchu množstvo peny.
Vaječný koňak liečivý
Suroviny a postup:
6 celých čerstvých, nie starších vajec ako týždeň (najlepšie vyskúša vodou: ak vypláva, nie je
čerstvé) zalia šavou z 2 kg vytlačených citrónov tak, aby bola šava aspoň 1 cm nad vajcami
a necha stᝠasi 10 dní. Každý deň premieša a potom precedi. Na to prida 3/4 kg medu alebo
cukru a 0,5 l koňaku alebo vodky. Tento koňak sa denne podáva po lyžičke ako liek na choroby pžúc,
osteoporézu a iné nedostatky vápnika.
Vaječný koňak od mamy
Suroviny:
5 žĺtkov _ vajcia musia by overene čerstvé, 300 g práškového cukru, 625 ml ( 5/8 l ) mlieka, 1
vanilkový cukor, ¼ l liehu (najlepšie čistý, ale môže by aj vodka), troška rumu
Postup:
Žĺtky s cukrom miešame do penista, podža pôvodného receptu cca 1 hodinu (čím dlhšie ich miešame,
tým je koňak lepší). Je lepšie ručné miešanie _ ak sa to robí elektrickým prístrojom, vo výslednom
produkte vznikne navrchu veža peny, ktorá sa potom zrazí. Mlieko varíme 10 minút, potom pridáme
vanilkový cukor. Do vychladnutého mlieka vmiešame vyšžahanú zmes a alkohol _ všetko ručne.
Skladujeme v dobre uzatvorenej fžaši a necháme odstá. Pred podávaním vždy fžašu pretrasieme.
Koňak je vynikajúci a hustý. Podávame ho v širokých pohároch posypaný hoblinkami čokolády.
Vaječný koňak so smotanou
Suroviny:
5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šžahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom.
K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šžaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do
vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.
Vaječný koňak z "Ledovek"
Suroviny:
3 sáčky bonbonů "Ledovky", 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti
Postup:
V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme.

Přilijeme rum, společně prohřej

No a když nám ( ... snad jenom velmi vážným a "úplně nenapravitelným" omylem *sok**smich* ) zůstane ještě nějaká ta "malinkatá kapka" té "hlavní suroviny"( :D*ua* ), ... tak ještě nějaký recept ... na zpestření ... a se nám ... z těch všech "vajec"*hej*neudělá ... "zcela nečekaně"*uf**haha* trochu špatně *plac*:

doplněno 15.01.11 11:12:

... áááááá ... toto ještě neodletělo, ... takže ještě malinkatou "kapku":

Pořádné ... chlapácké ... trnkovice

Suroviny:

Do 10 litrovej fžaše ( *smich* ) dám:

... 25 dag hrozienok,

... 1 a pol dag škorice,

... pol dag hrebíčkov,

... 1 dag voňavého (okrúhleho) korenia,

... 1 dag bieleho,

... 1 dag žltého zázvoru,

... 3 kúsky voňavej čerstvej vanilky,

... 8 ratolestiek izopu,

... 8 ratolestiek rojovníka

... a 3 litre divých trniek

Postup:

Trnky nech sú zralé a aspoň jedným slabým mrazom ošiahnuté. Musia sa umy a stopky im odstráni.

Celú túto prípravu vložím do tej 10 litrovej fžaše, zalejem 2 lit. čistým 80 % liehom. Keď chceme ma

silnejší likér, dáme lieh 95 %. Potom vezmem 3 litre tekúceho medu a 3 litre mäkkej vody. med s

vodou varím doiaž, až všetky šuminy s tekutiny odstránim. Rozvarený med odložím a keď je studený,

vlejem do fžaše, v ktorej sú už všetky výšspomenuté prípravy a lieh. Fžašu zaviažem pergamenovým

papierom a mechúrom, postavím na slnko alebo teplé miesto. Za 10 dní všetko zamiešam, znovu

zaviažem a nechám stᝠďalších 20 dní. Po tomto čase likér je hotový a pitný. Čím ďalej však stojí,

tým je jemnejší.

Rojovník je česky odborně meduňka lékařská. Žltý zázvor je Kurkuma mletá, pochádza z južnej Ázie.

Používaná ako liek, korenie a aj farbivo. Dodáva jedlu jemne pikantnú a exotickú chu.

... ... ááááá ... na dobro ... hotovo! *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.12.15 22:10
avatar

taky přidám svůj recept, když je sezóna :)
6 žloutků
10-25dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 kondenzované slazené mléko
0,5L rumu
0,3L převařeného zchlazeného mléka.
Zdroj: http://knedlik.pise.cz/26-vajecny-domaci-konak.html

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uskaŽ
Datum: 17.12.15 22:26

Vadí mi v krémech i v koňaku syrové žloutky a proto nic takového nedělám za studena. Já dělám tento

http://www.recepty.cz/recept/…ajecny-konak-vareny-1930-5643

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.12.15 07:12
avatar

Uško, to vypadá na velikou dobrotu. ;) Já jsem teď dostala jako dárek vaječný likér, tak pro změnu, mě zaujal recept: šlehačka, brandy - dám rum, uvařené zkaramelizované kondenzované mlíko, špetka skořice, lžička instantní kávy a vanilkový extrakt. Všecko sešlehat. Vypadá to, že to bude chutnat úplně jinak.:-D Já jsem hrozná ostuda, rum mám v ledničce z loňských Vánoc. Musím, fakt musím s ním udělat pořádek!

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.