Já jsem dělala domácí vaječný koňak podobně jako janourecek. Jenom jsem na 1 Salko dala 2 neslazená. Žloutky jsem dávala syrová z domácího osvědčeného zdroje. Ten už bohužel nemám a tak si mladí vaječňák koupí. Měli rádi ten můj, protože byl daleko jemnější, než ten z krámu. Je fakt, že jsem tam nenamíchala celou půllitrovku rumu. Ještě dodám, že jsem koňak mixovala.
Já jsem vaječňák dělela jako Lidka, ale jednou jsem 2 slazená kondenzovaná mlíka uvařila neotevřená cca 1,5 hod ve vodní lázni, tedy nechala zkaramelizovat a je to veliká dobrota. Mám pocit, že jsem to ještě musela ředit nějakou Tatrou nebo neslazeným mlíkem, že to bylo moc silné, ale ten poměr už nevím. Přiměřeně. + 5 žloutků a vanilkový cukr. Tím zkaramelizovaným mlíkem to má chuť jako bejlís.V Kaufu měli slazená mlíka v akci, tak to po neděli zrealizuju. Žloutky syrové, bacily a viry z rumu pojdou :D
Stačilo si přečíst uvedené recepty na vaječný koňak a dostala jsem na něj neskutečnou chuť O Vánocích jsem rodině připravila vaječný koňak podle receptu Jitky Kocurové. Sice je celkem drahý, zato je fakt festovní Takže, potřebujete 10 žloutků, tři plechovky kondenzovaného mléka, tři čtvrtě litru rumu, pochopitelně toho našeho, tři sáčky vanilkového cukru a tři plechovky sladkého kondenzovaného mléka. Všechny ingredience promíchejte, rum přidejte na závěr, směs přelijte přes látku do lahví a nechte do druhého dne odstát. Zkusila jsem i jiné recepty, ale tento sklidil o vánocích maximální úspěch.
... také se pokusím přispět svojí mrňavou "kapkou" do mlýna, ... takže: Vajcový koňak Suroviny: 4 žĺtky, 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 5 dl obyčajného mlieka, 2,5 dl rumu, pol vrecúška vanilkového cukru. Postup: Žĺtky, kondenzované mlieko, obyčajné mlieko a vanilkový cukor rozmixujeme a v hrnci s dvojitým dnom alebo nad parou za stáleho miešania uvaríme. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť, potom pridáme rum. Dobre premiešame, nalejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto. Vaječný koňak 1 Suroviny: 5 žĺtkov, 5 PL práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl mlieka, 0,5 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko), 5 dl rumu. Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným mliekom, ktoré postupne pridávame a za stáleho miešania pridáme rum. Vaječný koňak 2 Suroviny: 4 žĺtky, 25 dag cukru, 1/2 l mlieka, alebo smotany, 1 vanilkový cukor a 125 g konzumného liehu. Postup: Žĺtka a cukor sa trú spolu asi 15 minút a potom sa pridá 1/2 l mlieka alebo smotany a nakoniec sa primieša alkohol. Koňak sa nechá určitý čas stáť. Vaječný koňak 3 Suroviny: 1/2 l mlieka, alebo smotany, 20 dag cukru, 1 vanilkový cukor, 8 žĺtkov, 1/8 l liehu. Alebo: 1 l mlieka, 5 dag čajového masla, 35 dag cukru, 12 žĺtkov, vanilka, a 3/4 l liehu. Postup: Mlieko, vanilka, cukor, žĺtky vymiešame a varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Po vychladnutí primiešame alkohol. Vaječný koňak 4 Suroviny: 25 dag moučkového cukru, 7 - 9 žloutků (podle velikosti), 1/2 l svařeného zcezeného mléka, 1/2 rumu, vanilinový cukr Postup: Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rum a také dobře rozmícháme. Nakonec vmícháme vanilinový cukr. Naplníme do uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu. Vaječný koňak 5 Suroviny: 6 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1/4 l svařeného vychladlého mléka, 1/2 l koňaku. Postup: Žloutky s cukrem třeme do hladka, pak pomalu vmícháme mléko a koňak. Při přípravě nápoje můžeme využít stolní nebo ruční mixér. Vaječný koňak 6 Suroviny a postup: 5 žltkov vymiešame s 20 dag práš. cukru. 1/2 lit. plnotučného mlieka a 20 dag cukru uvaríme spolu s 1 vanilkou. Keď mlieko vychladne zmiešame spolu so žĺtkami a dáme zovrieť. Vypneme. Vychladne a postup opakujeme ešte 2 x. Keď vychladne, pridáme 3 dl liehu (dávam vodku) a 1 dl rumu. Vydrží aj mesiac. Ak chcete čokoládový, tak stačí pridať za lyžicu dobrého holandského kakaa a nič iné naviac netreba. Vaječný koňak 7 Suroviny: 6 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1 slazené kondenzované mléko, 0.5 l rumu Postup: Utřete do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přilévejte kondenzované mléko a šlehejte. Do ušlehané směsi vmíchejte rum nebo slivovici. Nalijte do sklenice a nechejte zhoustnout. Vaječný koňak 8 Suroviny: 10 žloutků, 2 lusky vanilky, 500 g cukru, 1 l brandy Postup: Žloutky šleháme 10 minut s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně vmícháme brandy. Vaječný koňak 9 Suroviny: 1/2 l šlehačky, 5 žloutků, 1/4 kg cukru krupice. Dále potřebujeme: 2 vanilkové cukry a 1/4 l rumu. Postup: Šlehačku, žloutky, cukr svařit ve vodní lázni. Vařit tak dlouho, dokud to nebude horké. Pak stáhnout a přidat vanil.cukr, míchat a nechat vychladnout. Do řádně vychlazeného dáme rum. Je vynikající! Vaječný koňak 10 Suroviny a postup: 15 dag moučkového cukru, 2vanilkové cukry, 5 žloutků utřít do pěny, přidat 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka, půl litru převařené smetany a 3/4 litru rumu, pořádně promíchat a nechat do druhého dne. Přecedit do lahví. Stačí půllitránek rumu, může se "dolít" lepším, ale ne aromatickým destilátem... Jinak rum je nezbytně nutný, bez něj to není ono... zhoustne vždycky. Vaječný koňak 11 Suroviny: 30 dag cukru s vanilkou, 10 - 11 žloutků, 1/2 l svařené smetany (studené), půl plechovky neslazeného kondenzovaného mléka Postup: Vše se šlehá 1/2 hodiny, pak se přidá rum a šlehá se 1/4 hodiny. Přecedí se do lahví. Vaječný koňak so smotanou Suroviny: 5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu. Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme. Vaječný koňak Adam Suroviny: 1 l mléka, ½ kg cukru, 1 slazené kondenzované mléko, 1 neslazené kondenzované mléko, 6 žloutků Postup: Vše smícháme v hrnci, za stálého míchání přivedeme k varu, chvíli povaříme a necháme vychladnout. Po vychlazení dle chuti dolijeme rum. Vaječný koňak bez vajec Suroviny: 2 kondenzované sladené mlieka ( Salko) a 1/2 l rumu Postup: Mlieka varíme v plechovkách 2 hodiny, po vychladnutí obsah vyklopíme do misy a vyšľaháme s rumom _ najlepšie ručne _ inak vznikne navrchu množstvo peny. Vaječný koňak liečivý Suroviny a postup: 6 celých čerstvých, nie starších vajec ako týždeň (najlepšie vyskúšať vodou: ak vypláva, nie je čerstvé) zaliať šťavou z 2 kg vytlačených citrónov tak, aby bola šťava aspoň 1 cm nad vajcami a nechať stáť asi 10 dní. Každý deň premiešať a potom precediť. Na to pridať 3/4 kg medu alebo cukru a 0,5 l koňaku alebo vodky. Tento koňak sa denne podáva po lyžičke ako liek na choroby pľúc, osteoporézu a iné nedostatky vápnika. Vaječný koňak od mamy Suroviny: 5 žĺtkov _ vajcia musia byť overene čerstvé, 300 g práškového cukru, 625 ml ( 5/8 l ) mlieka, 1 vanilkový cukor, ¼ l liehu (najlepšie čistý, ale môže byť aj vodka), troška rumu Postup: Žĺtky s cukrom miešame do penista, podľa pôvodného receptu cca 1 hodinu (čím dlhšie ich miešame, tým je koňak lepší). Je lepšie ručné miešanie _ ak sa to robí elektrickým prístrojom, vo výslednom produkte vznikne navrchu veľa peny, ktorá sa potom zrazí. Mlieko varíme 10 minút, potom pridáme vanilkový cukor. Do vychladnutého mlieka vmiešame vyšľahanú zmes a alkohol _ všetko ručne. Skladujeme v dobre uzatvorenej fľaši a necháme odstáť. Pred podávaním vždy fľašu pretrasieme. Koňak je vynikajúci a hustý. Podávame ho v širokých pohároch posypaný hoblinkami čokolády. Vaječný koňak so smotanou Suroviny: 5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme. Vaječný koňak z "Ledovek" Suroviny: 3 sáčky bonbonů "Ledovky", 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti Postup: V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme.
Přilijeme rum, společně prohřej
No a když nám ( ... snad jenom velmi vážným a "úplně nenapravitelným" omylem ) zůstane ještě nějaká ta "malinkatá kapka" té "hlavní suroviny"( :D ), ... tak ještě nějaký recept ... na zpestření ... ať se nám ... z těch všech "vajec"neudělá ... "zcela nečekaně" trochu špatně :
doplněno 15.01.11 11:12:
... áááááá ... toto ještě neodletělo, ... takže ještě malinkatou "kapku":
Pořádné ... chlapácké ... trnkoviceSuroviny:Do 10 litrovej fľaše ( ) dám:... 25 dag hrozienok, ... 1 a pol dag škorice, ... pol dag hrebíčkov, ... 1 dag voňavého (okrúhleho) korenia, ... 1 dag bieleho, ... 1 dag žltého zázvoru, ... 3 kúsky voňavej čerstvej vanilky, ... 8 ratolestiek izopu, ... 8 ratolestiek rojovníka ... a 3 litre divých trniekPostup:Trnky nech sú zralé a aspoň jedným slabým mrazom ošiahnuté. Musia sa umyť a stopky im odstrániť.Celú túto prípravu vložím do tej 10 litrovej fľaše, zalejem 2 lit. čistým 80 % liehom. Keď chceme maťsilnejší likér, dáme lieh 95 %. Potom vezmem 3 litre tekúceho medu a 3 litre mäkkej vody. med svodou varím doťiaľ, až všetky šuminy s tekutiny odstránim. Rozvarený med odložím a keď je studený,vlejem do fľaše, v ktorej sú už všetky výšspomenuté prípravy a lieh. Fľašu zaviažem pergamenovýmpapierom a mechúrom, postavím na slnko alebo teplé miesto. Za 10 dní všetko zamiešam, znovuzaviažem a nechám stáť ďalších 20 dní. Po tomto čase likér je hotový a pitný. Čím ďalej však stojí,tým je jemnejší.Rojovník je česky odborně meduňka lékařská. Žltý zázvor je Kurkuma mletá, pochádza z južnej Ázie.
Používaná ako liek, korenie a aj farbivo. Dodáva jedlu jemne pikantnú a exotickú chuť.
Uško, to vypadá na velikou dobrotu. Já jsem teď dostala jako dárek vaječný likér, tak pro změnu, mě zaujal recept: šlehačka, brandy - dám rum, uvařené zkaramelizované kondenzované mlíko, špetka skořice, lžička instantní kávy a vanilkový extrakt. Všecko sešlehat. Vypadá to, že to bude chutnat úplně jinak. Já jsem hrozná ostuda, rum mám v ledničce z loňských Vánoc. Musím, fakt musím s ním udělat pořádek!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.