Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na recept na zelí, které dělají v restauracích jako přílohy. Velice mi chutná a ráda bych si ho stvořila doma. Děkuji za odpovědi
No my dělali dva druhy.
1) Nakrájet zelí na nudličky, posolit, aby pustilo šťávu, pak kopr, ocet, moučkový cukr na dochucení.
2) Nakrájet zelí na nudličky + nastrouhat mrkěv, posolit, přidat křen a zase dochutit viz výše.
Ale typů příloh je spousta. Někdo si do toho přidá papriku, jiný kukuřici...to už je pak experimentování.
Hlavně záleží, když se to zelí najemno nakrájí, tak pokapat olejem, chvilku nechat a přidat sůl, moučk. cukr, trochu octa, nebo citronu. To je základ. Potom jde do části nastrouhat mrkev, do části křen a třeba kukuřici - já dávám propláchnutou z plechovky. Nebo papriku červenou najemno, hezky to vypadá. Já občas dělám i s ananasem a s jablíčkem. Dobrá je i v létě zamíchat jen posekaná petrželka do základu, nebo ten kopr. Jde to i z červeného zelí, ale to je dobré spařit nakrájené, horkou vodou a hned propláchnout studenou. Jinak v zelných salátech se fantazii meze nekladou...Ale hlavně nezapomenout ten olej - nejlépe olivový, ale slunečnicový může být také.
zkuste to takhle:
nakrouhat hlávkové zelí na jemno, lze nastrouhat i na struhadle. dát do mísy. na pánvičce rozpalte trochu oleje (podle množství zelí) tak jak to nejvíc jde. začne se z něj lehce kouřit. tímto olejem (v tomto případě NE olivový) zelí přelijte. počkejte pár minut a dochuťte octem, cukrem, solí podle chuti. můžete přidat i pepř. někdo přidává mrkev, papriku, kukuřici, steril. žampiony atd.
hlavně žádnou vodu. zelí jí pustí dost.
dobrou chuť
Paní vařila jsem v restauracích zelí, jaké si asi představujete. Normálně dáte vařit sterilované zelí do hrnce, osolíte, přidáte kmín. Když je měkké zcedíte, pozor nepřevařit, trošku vody tam necháte. Nakrájíte si cibuli dost, ne na kostičky, ale jen na nudličky, do rozpáleného oleje dáte cibuli, a tu osmažíte jen tak aby byla zpěněná, pak přidáte hladkou mouku, uděláte řídkou jíšku zase akorát, aby ze zelí nebyla kaše. Toto vmícháte do zelí, které je na plotně a chvíli ještě povaříte. Dochutíte, cukrem, solí, octem, ale to ochucení je důležité, musí být sladkokyselé, hustota řidčí, ale zase akorát, aby to nebylo jako polívka. Doufám, že jsem na nic nezapomněla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.