Nejste přihlášen/a.
Zkusme se podělit o vaše,či naše,vychválené až do nebe-vánoční recepty,jak to děláte doma.Myslím cukroví.Já sice nepeču,ale mlsný jsem hodně.Nejradši z vánočního cukroví mám RUM.
Léta nepeču, peče maminka a jelikož vnuci zakládají vlastní rodiny má toho chudák čím dál víc ale obě sestry pomáhají. Suroviny nakoupíme, peče každému 1 jeho nejoblíbenější druh, ve finále 16 druhů. RUM tak to by vám chutnal opilý Franta- asi piškot, ořechy a hodně rumu, zalité čokoládou ( nevim přesně, já to poze konzumuji).
Tak se třeba koukni na www.laskominy.wbs.cz
doplněno 15.12.10 16:10:Dnes se u nás dopeklo cukroví (64 kg)!
Ale jestli dobře pamatuji, tak je to i na zakázku, že? Ale i tak klobouk dolů. Já mám zatím 12 plechů - dneska 6 plechů nejoblíbenějších vanilkových rohlíčků. Kokosové a čokoládové strojkové po třech a teď už jenom uválím kuličky. :D No a pokud se k tomu dokopu, tak ještě udělám linecké - mám na slepování letošní domácí rybízovou. A tím končím - většinu rozdám a budu se těšit na kapříka!
Perníčky, pracinky a linecké - to je vánoční Svatá trojice Pak pečeme ještě vanilkové rohlíčky, citronová kolečka a pestré (dvoubarevné) sušenky
Letos mi zbyly oříšky, tak jsem zkusila udělat těsto na vykrajované cukroví podle kalendáře, ale musela jsem tam přidat navíc hrnek mouky, aby to šlo rozválet
Asi ten recept špatně napsali, proto ode dneška věřím jen zaručeným receptům, které prověřily generace přede mnou :D
Sláva,konečně dopečeno.Peču toho více druhů:perníčky,rohlíčky,linecké,banánky,dortíčky,pracny,ořechové pásky,medové trubičky,karamelové oválky,žabí huby,ořechové dukátky,sádláky,plněné ořechy,košíčky,pusinky,kokosky,vosí úly,žabí oči,kuličky a tradiční Drážďanskou vánoční štolu,pravý recept od maminky .Podělím děti,babičce také něco donesu,i ta nešikovná spolužačka dostane svůj díl.
Určitě zůstane i něco do mražáku,aby bylo i na velikonoce ke kafíčku
Citusko, tak to smekám! Mám prosbu - nemůžete sem dát maminčin recept na štolu? A nebo na vnitřní poštu. I když si myslím, že osvědčený recept se může hodit i dalším. Já se na ni chystám už strašně dlouho, ale pořád jsem se k pečení ještě nedokopala.
Vždyť to nemusí být zrovna na Vánoce, myslím že bude chutnat i v Novém roce.
Drážďanská vánoční štola
55O pol.mouky-5Og droždí-1/4 l mléka-1OOg mouč.cukr-2OOg másla-strouhaná kůra z 1 citronu-1/2 lžičky muškátového květu-6g soli-100g rozinek-1OOg kandovaného ovoce-100g kandované pomerančové kůry-100 mandlí-3 lžíce rumu-40g másla na potření štoly-vanilkový cukr na posypání. Z droždí uděláme kvásek-do mísy dáme mouku-cukr-sůl-stroh.citr.kůru-muškátový květ-dobře promícháme- přidáme kvásek-postupně přidáváme zbylé mléko-promícháme těsto- přidáme změklé máslo-zpracujeme na středně tuhé těsto-téměř jako na vánočku-nakonec přidáme oprané rozinky-oloupané nasekané mandle-pom.kůru-kandované ovoce-rum- a jěště propracujeme jako jiné kynuté těsto-poprášíme moukou přikryjeme utěrkou a dáme na 2 hodiny v mírném teple kynout-vykynuté ještě jednou promícháme a necháme znovu kynout asi 1/2 hodiny.Potom na vále rozválíme na placku a tvarujeme štolu do tvaru písmene "L"-necháme krátce nakynout asi 4O-5O minut pečeme ve středné horké troubě do zlatava jako vánočku-upečenou ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě sypeme cukrem.Velmi dobře chutná,když se nechá uležet 7-10 dnů- studenou balím pěkně do celofánu.Přeji trpělivost při přípravě štoly. Maminka vždy říkala že na váhu mouky přijde téměř stejné množství přísad.Tento recept pochází z rodného města mé maminky z Drážďan,který si do nového bydliště v Čechám dovezla.Přeji také dobrou chuť.
Fotka se mi nepovedla zaslat,ale mám druhý pokus
Fuj, ty budou stopro hnusnýýýý! Radši ti pošlu adresu na kterou mi je pošli, ušetřím tě břichabolu a sám je obětavě zblajznu.
ar, to je krása veliká! Úplně cítím v puse tu nádhernou chuť. A moje babičky, mi některý den o svátcích posypala plátek vánočky cukrem a šoupla ho do trouby. Cukr na ní zkaramelizoval a bylo to pohádkové. K tomu kakao. Bylo to úžasné!
Ar - jestli v tom nemá prsty paní a je to skutečně vaše vlastnoruční dílo - tak to zaslouží pochvalu - vlastně dvě - za každou vánočku!
Pro citusku - také musím moc pochválit krásnou štolu. Už mám recept v mém archivu - nejraději peču a vařím podle vyzkoušených a tradičních receptů - to je jistota.
Hezký večer!
Díky za pochvalu, opravdu jsem to vytvořil sám, manželka byla v práci a já protože jsem si pohnul se zády včera při vyhazování sněhu , tak jsem se alespoň pustil do plnění slibu.
Slone, poslat už bohužel nejdou páč první už je pryč a druhou si odnesl právě synátor. Tak zítra nebo pozítří si to zopakuji,no stejně nic moc dělat nemůžu a navíc mě to i bavilo.
Pro"karelxii" peče se do písmena L.protže je to jejich tradice,tak jako u nás vánočka.
"ar" tvoje vánočky jsou nádherné,hlavně ty mandličky
Ještě přidám fotku štoly a všem přeji Veselé svátky a ještě veselejší Nový rok 2011
Cituska, Tvoje štóla je taky nádherná, manželka hned taky nedhodila , že bych mohl nějakou upéct. asi se v ní probouzejí německé kořeny a předpokládá , že když jsem syn cukráře tak to zvládnu. Já o tom přesvědčený nejsem , ale jednou za čas je to docela příjemná změna. Ještě chci prubnout udělat věnečky
Pro ty kteří mají ještě čas a raději něco nvého nepečeného posílám recept na "indiánky s vaječným koňakem"-koňakuna 30 ks-100 G másla-25O g nutely-2 lžíce vaječného koňaku-dětské piškoty- a čokoládovou polevu:Máslo i nutelu necháme při pokojové teplotě polevit a spolu s vaj.koňakem našleháme krém do kteého přidám lžíce rozpuštěného 100% tuku a znovu našleháme.Necháme zchladit.Připravíme čokoládovoú polevu.Ztuhlý krém dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na piškoty-opět necháme chladit a potom namáčíme do čokoládové polevy-dobře schováme.Já jich měla v pátek 32 a protože se na narozeniny sešla rodina tak jsem si stihla uloupit poslední kousky,viz fotečka.
Druhý pokus rovněž nepovedený,fotka se uložila pod recept štoly.Ještě se všechno musím jako důchodce student naučit.
A to s pomocí vnoučat,kterým děkuji za trpělivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.