Nejste přihlášen/a.
Prosím, ví někdo zaručeně dobrý recept na utopence? Díky, k.
Jestli vážně chceš jen utopence, tak počkám co sem kdo dá a pak je pošlu.Mám totiž něco mnohem lepšího, taky ze špekáčků, nebo točeného salámu.Množství je na 1/ 2 kg výše jmenovaného.
1/ 4 cibule nakrájet na půlkolečka a spařit vařící vodou
2/ nálev : svařit - 4 lžíce octa+ 4 lžíce ojele+ 4 lžíce plnotučné hořčice+ 4 lžíce Worcestru+ 4 lžíce kečupu+ 8 lžic vody , dochutit - sůl, chilli,paprika ... třeba i dost pikantní
3/ Do uzavíratelné plastové misky ( sklenice nebo něco podobného) nakrájet uzeninu na půlkolečka - to aby šly elegantně napichovat na vidličku, promíchat s nakrájenou spařenou cibulí a zalít ještě teplým nálevem.Promíchat a nechat vychladnout.Mělo by to v lednici vydržet měsíc, ale mně to většinou vydrží max 3 dny.
kvetinka, zaručeně dobrý recept je každý , který právě Vám chutná. A to je třeba vyzkoušet. Přikládám odkaz, je mnoho různých druhů, zrovna jako chutí.
Kupte kilo vuřtíků a udělejte si několik různých skleniček. Pak si zakažte několik dní se na ty skleničky v lednici byť jen podívat aby se stihly proležet. To je na celém procesu to nejtěžší A nakonec rozdělte na talířky a ochutnávejte.
Jen jednu radu poskytnu, zásadě zalévejte prochladlým nálevem. V horkém se vám z vuřtíků vylouhuje na povrch nálevu tuk, což není zrovna ideální .
karina
Dělala jsem je zrovna nedávno. Nálev z octa, vody, trochu soli, nové koření, bobkový list, celý pepř,olej. Hodně cibule a přidala jsem i feferonku / JEDNU/ z vlastní sklizně.
Jednu sklenici jsem dala našemu dědovi, který nevydržel muka čekání a pustil se do nich hned třetí den. Pak jsem dostala vynadáno, že ho jednak naučím pít, protože je po nich ukrutná žízeň, ale hlavně - pálí hnedle dvakrát!
Ještě cukr, ten tam taky patří ...
Tak zatím nic neznámého nepřibylo - dávám tedy základní předpis.Nálev je ovšem zase svařený.Na 1/2 ks buřtů: 20-25 dkg cibule, svařit 1/4 l octa+ 3/8 l vody+ lžička soli + lžíce cukru + 8 zrnek pepeře + 8 zrnek nového koření.Buřty oloupat, nákrájet na silnější kolečka, cibuli na tenké plátky - střídavě narovnat do sklenice se širším hrdlem.Ostatní ingredience povařit 10 min., přecedit a ještě teplé (ne horké) nalít na připravené buřty, aby byly potopeny.Stačí nechat jeden den marinovat.Obměna - celé oloupané buřty (špekáčky) dvakrát proříznout ne do konce, do škvíry vetřít hořčici s feferony a vložit kousek cibule papriky¨, nebo okurky.Opět zalít vlažným nálevem.
Kdysi jsem své kolegy vybavila na cestu z Prahy do Harrachova třemi třílitrovými láhvemi této dobrůtky.Než tam dojeli, zbyla už jen jedna láhev a chlapců (pánů) na to bylo 5.Dobrou chuť.
doplněno 13.11.10 08:38:Je vidět, že Barbakan čte velmi pečlivě.Samozřejmě na 1/2 kg.Mně totiž sedí v náručí nová kočička a moc na psaní nevidí.To mne ale neomlouvá, jen doufám, že si toho všimnou i ostatní.Dík.
Normální utopence dělám jako většina tady. Ocet, voda, sůl, pepř, cukr, trochu oleje svařit. Oloupat buřty, hodně cibule a kapii červenou na nudličky, jednu feferonku. Nalít na to teplý svařený lák, nechat vychladnout a uložit do špajzu, nebo do sklepa. Né do lednice. Po třech dnech se dají jíst, ale vydrží i měsíc...Ale moji chlapi mají rádi utopencový salát. Točený salám na kolečka, tolik jako salámu i cibuli na půlkolečka. Smíchat v misce a posypat ml. pepřem. V kastrůlku svařím 3 lžíce kečupu+3 lžíce octa+3 lžíce pln.hořčice+3 lžíce oleje+ 3 lžíce worčestru+půl lžíce cukru. Trochu vychladlé naliju na směs, přidám majonézu dle chuti. Vše smícham, případně dosolím, docukruji, dopepřím. Nechám rozležet, stačí tři hodiny a může se jíst s pečivem.
Nejlepší recept jsem dostala od jednoho trempa a je fakt dobrý a jednoduchý. Kup deko, svař ho podle návodu i osol podle chuti, oloupej špekáčky, bud je nakrájej podél a vlož papriku, nebo na kolečka, dej do láhve, zasypej cibulí, a zalij dekem, uzavři a nech pár dní uležet. Dorou chut!
V Deku už sůl je. A co ocet?
doplněno 14.11.10 19:13:Všechny ty recepty jsou vysoce jedlé. Chce to vyzkoušet a najít si ten svůj. Někdy je chuť na ostřejší, tedy s křenem nebo feferonkou, někdy jen tak s kořením. Ale v základu je 50 : 50 ocet a voda. A pak už jen vylepšovat kořením: celý pepř, nové koření, hořčičné semínko.
A nešetřit cibulí. Asi skoro taky 50 : 50 špekáčky:cibuli.
Téééda, to jsem se celá navnadila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.