Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přátelé, jak chutnají ovocné bowle? Já to zatím nikdy nepil.
Babička , která byla 30 ročník ji dělala na Silvestra tak, že smíchala ovocné kompoty a přidala rum nebo sekt a citron na látky, nechala proležet a vychladit Za jejího mládí to byla veliká móda. Chutná to dobře, ale jako všechno ovocné s obsahem cukru to rychle leze do hlavy. Vypadá to nevinně, ale jeden šálek stačí. Servíruje se ve skeněné míse ( třeba i broušené ) se skleněnou naběračkou a dává do skleněným mističek ( mohou být i s ouškem ) a lžičkou. Dětem se dělá bez alkoholu, jen se sodovkou nebo dětským šampusem., můžete si to doma vyzkoušet.
Správná bowle se začne připravovat v červnu. Velká skleněná nádoba a do ní jahody, zalít kvalitním alkoholem . No a pak zrajou maliny, boruvky, třešně, bezinky, rybíz, angrešt... Tak se stále přisypává ovoce a přilévá alkohol. Dle použitého alkoholu můžeme /nebo spíš musíme) přidatt cukr. Uchováváme v chladu. A když je nádoba plná, nebo dojde ovoce či alkohol :D, tak vychlazené přneseme na stůl, do bowle dáme velkou naběračku, každému dáme pořádnou skleničku a ochutnáváme a ochutnáváme
Recept na ovocnou bowli mám od kamarádky, chutná skvěle. Recept - kompoty ananas, mandarinky, jahody, broskve, od každého dvě plechovky, scedit,šťávu oddělit, ale nevylévat, budeme ji potřebovat druhý den. Broskve, ananas nakrájet na kostičky, jahody a mandarinky nechat vcelku, dát do větší skleněné nebo nerez nádoby, zalít 0,5 litru vodky, nechat v chladu do druhého dne, druhý den přidat sedmičku bílého vína, sedmičku červeného a nakonec sekt - nejlepší je bílá bohemka, zlehka promíchat a nechat alespoň dva dny v chladu, potom konzumovat, je to báječné.
Dělám ji skoro každý rok na Vánoce až Silvestr. Do okurkové láhve (4 litry) dám jednak kompoty: třešně, višně, jahody, broskve nebo meruňky (klidně oboje), potom vlastní míchané kompoty (rybíz,meruňky, víno, angrešt, višně), ananas kousky i plátky - všechno včetně šťávy. Přidám i čerstvé pomeranče a nebo mandarinky. Prostě co je doma. Asi bych tam nedávala švestky, jablka, hrušky a aronii - to mi tam moc nesedí. No a přidám rum. Nechám uležet v chladnu. Cukr nedávám, stačí šťáva z kompotů. Kdo chce, ředí si perlivou vodou, ale už ty kompoty to krásně naředí. Velice dobře se to pije a je fakt, že se to nezdá, ale pěkně to do hlavy leze. Nechtěla bych se tím vyloženě opít - opička by mohla být drsná. Protože jsem na Silvestra doma sama, tak mi to perfektně navodí náladičku líp než televize.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.