Nejste přihlášen/a.
:D No jo, no. Zdravím místní kuchařinky a prosím o radu - jak na koblihy? Potřebovala bych, aby nebyly příliš složité (nejsem kuchyňský expert), zato aby byly hodně mastné (no to asi jsou vždycky). Fritovací hrnec nemáme, budu je smažit na pánvi nebo v hrnci s olejem. Nemusí být plněné a těsto může být klině i s tvarohem. Hlavní je, aby pokud možno nebyly nijak vychytávkové, tj. prostě aby to byl recept, který zvládnu :D NB! Google jsem prošla, nic moc tam není a navíc - ráda bych osvědčené domácí rady. Předem mockrát děkuji!
Tak to musím poslat recept, který je nejen osvědčený, ale i jednoduchý. Určitě to budeš mít takovou malou zkoušku na další - třeba už klasické koblížky.
Tvarohové koblížky: 1/4 kg tvarohu, 1/4 kg polohrubé mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva - pěkně smíchat a lžící vykrajovat koblížky a smažit v pořádné vrstvě oleje. Oproti klasickým koblížkám smažím po obou stranách nepřikryté, ale spíš fofruju, aby se nepřipálily. Teplé pěkně pocukruju moučkovým cukrem s vanilkou, těsto je totiž bez cukru.
Ať se ti dílo podaří.
A tak jsem ještě koukla na net, co tam píší. Někdo dává hladkou mouku, trochu mléka, rum, plní marmeládou nebo Nutellou, přidá špetku soli, citronovou kůru, nebo obaluje ve skořicovém cukru . . . . . Tak se třeba ještě koukni zde ekucharka.net/... a porovnej to. Receptů na tvarohové koblížky je spousta. Ale i ten můj - načmáraný v odrbané kuchařce staré skoro půlstoletí je dobrý a osvědčený!
Maruško, není nutné. Já dělám menší koblížky - spíš takové kuličky - prostě jak to vykrojím velkou lžíci.Takže to pořádné pocukrování fakt stačí. Sice se doporučuje obalovat, ale naši zase moc sladké nemusí, tak jenom cukruju. A nebo dej pro chuť jenom vanilkový cukr, rum a trochu citronové kůry. Nebo zkoušej - zkoušej, jak to bude nejlepší a myslím, že se rodinka nebude zlobit. Jo a když jsem vykrajovala, tak jsem si vždycky namočila lžíci do oleje - šlo to líp.
pu, tenhle recept je klasika , ale nebojte se i já to zvládla kdysi na první pokus. A jsou výborné:
1/2 kg hl. mouky,1/4 l vlažného mléka, 4dkg rozpuštěného másla, 3 lžíce rumu (nemusí být, ale když ho přidáte, jsou koblížky jako dech, 3 žloutky, 1 lžíce cukru písek, balíček droždí.
Droždí necháte v kvásku vykynout ,smícháte, vypracujete těsto aby se nelepilo a necháte kynout aby nabylo cca 1x. Trvá to v teple asi 3/4 hod. Pak na pomoučněném válu zlehka válečkem z těsta uděláte placku, vykrajovátkem nebo sleničkou si naznačíte kolečka do poloviny placky , do kterých do středu dáte marmeládu. Přikryjete druhou polovinou placky a vykrojíte. Necháte znova vykynout, to už trvá chvíli. Dbejte na to, aby se hrany spojili a nerozlepovali se.Pak můžete ješte koblížky obrátit a nechat kynout z druhé strany. Do kastrolku si dejte hodně tuku, koblížky musí být ponořené do poloviny aby měli pěkrně žlutou linku jako rovník .Do rozpáleného tuku je vložíte. Mělo by to být tou původní stranou na které kynuli poprvé, ale je to jak jsem zjistila jedno), Samy vyskočí a obrátí se, když ne tak jim trošku pomůžete. Smažíte chvílinku, ihned zrůžoví.
Vypadáto složitě, když se to píše, ale jde to snadno. Karina
doplněno 01.12.10 09:52:a jestli chcete mastné tak tohle mám od sousedky. Na nás to bylo mastné a syté hodně:
1/2kg hl. mouky, 1 malá majolka ( možství nedokáži odhadnout jednalo se majolku, která se prodávala v takové ploché čtvercové vaničce), 1 lžíce oleje, 2 žloutky, bal. droždí, trochu mléka aby bylo těsto řidší( nesmí být tuhé). Opět kvásek, vše smíchat, nechat vykynout. Lžicí vykrajujete tak jako píše Lidka a smažíte.Pak obalíte v moučkovém cukru. Jsou fakt ale mastné. K.
Přidám svůj recept, je podobný tomu od paní Lidky, jen malé změny. 250g tvarohu, 250g hladké mouky, 4 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 6 polévkových lžic mléka, 4 polévkové lžíce rumu, špetka soli. Vše se zpracuje vařečkou v misce v hladké těsto, lžící vykrajuji kousky, nočky, a smažím v pánvi ve vysoké vrstvě oleje. Pak osuším na ubrousku a obalím v moučk. cukru smíchaném s vanilkovým. Nemusí se osoušet, ale mě moc té mastnoty vadí. Vytvoří to takovou krustičku. Moje děti, jako malé tyto koblížky milovaly. Dcerka si dala na talířek ještě marmeládu a lžičkou ji k tomu jedla. Jsou hlavně hodně rychlé, proti klasickým plněným. Potom mám recept na klasické, plněné a vím, že se tam dávala majonéza do těsta, ale nemohu najít recept a z hlavy se mi vykouřil...ale na netu se určitě najde, byly takové vláčné...Tak Pu, ať se dílo podaří, z jakéhokoliv receptu!
Teď jsem si všimla, že Karina přede mnou o té majolce psala, tak to bude ono, byly výborné...já to před tím nečetla...
Pu, já mám recept, "domácí", ale vařit mě nebaví. Koupím České buchty v prášku. Podle návodu udělám těsto a pak smažím. Ale pozor na to smažení, kouzlo koblih je v tom, že máš vysokou vrstvu oleje, v první polovině koblih je smažím přikryté, pak je otočím a dosmahnu. (asi tím, jak jsou přikryté, tak nabydou). Je to dobrota. Obalit v moučkovém cukru, ještě horké, to udělá takovou mňam "slupku". (já z tohoto těsta dělám i blbouny, kynuté knedlíky s borůvkama)
Jééé, to to jede! Sáfryš, taky člověk má jenom tři možnosti ohodnotit, to je na nic Musím si promyslet, který použiju, ale máte ode mě všechny velkou
a obrovský dík za všechny tipy! Proberu se tím a pak dám vědět, jak to dopadlo. Osobně mastné nemusím, ale budeme soutěžit :D a pointa je mj., aby koblížky byly mastné - takže abych měla šanci, nesmím je dělat dietní
A právě že určitě nebudu mít čas si nic vyzkoušet dopředu, musí se mi to povést napoprvé
Prozatím všem děkuji, a kdyby Vás ještě nějaké osvědčené receptíky napadly, sem s nimi!
Máří, myslím, že vítěz dostane zástěru Ale o tu mi ani tak nejde - víš, jaká by to byla perla, kdybych vyhrála zrovna já?
no uznej. To bych se pak nosila...
Máří, S tím by u nás nikdo neuspěl, maximálně by si je musel péct sám :D
Ještě se zeptám dál všech rádců - nejlépe péct tentýž den, že? Soutěž je navečer, tak asi budu muset dopoledne. Ještě že jsem na volné noze..
Soutěž? Tak to je pecka. Přeji dobré umístění, pokud možno co nejvíce na vrcholu.
A vítěz dostane mísu bavorských vdolků.
Perla by to byla , tím nechci nic říct :D, jen aby to pak někdo nepoužíval často doma.
Víš, jak to myslím. Když jsou vítězné, mohli bychom si je dávat častěji, nejlépe každý víkend po ránu.
Milí přátelé,
moc díky za všechny tipy! Nakonec jsem vybrala recept paní Lidky, protože se mi zdál (pro mě ) nejschůdnější. A jestli Vás zajímá, jak dopadla soutěž...
tak nejdřív koblížky
...ááá ještě jednou koblížky (skoro jsem je zapomněla vyfotit, tak už jsou v krabici nachystané na odnesení):
Pu. TO že jsou koblihy? Ale tady je názorně vidět, že nezáleží na formě, ale na obsahu
. Gratuluji
Sebod No co, no
Mně to z té lžíce fakt nešlo sundat, takže tohle je to nej, s čím jsem uměla přijít
No ale teď mám extra novou vařečku (a taky k tomu byla kuchařka :D ), takže už budu jenom lepčejší a lepčejší. Pche
No a do třetice...VÝHRA!.!.! Jsem stejně překvapená jako vy, jen si nemyslete :D Ale už během večera si všichni ty moje koblihy chválili, přestože tam byly i výtvory s marmeládou a fááákt dobré... Ale moje, byť bez jakéhokoliv tvaru (ono to z té lžíce fakt nešlo :D ), prostě chutnaly nej
A všichni byli nadšení hlavně z toho skořicového cukru. Tak, a kdyby to někoho zaímalo, vzala jsem recept od paní Lidky, přidala 4 lžíce teplejšího mlíka, lžíci takového likéru, co je podobný rumu (nevím, co to je), a špetku soli. A zdálo se mi to řídké, tak jsem dala o pár lžic mouky navíc. V rendlíku napůl ceres, napůl rostlinný olej. Je mi líto, že Vás nemůžu ohodnotit víc, ale mockrát díky všem!
Múj jednoduchý a osvědčený recept, dělám koblížky "od oka" 1/2 kg polohrubé mouky ,1 vejce,15dkg cukru,1dcl rumu,1/2dcl oleje,mlékocca hrnek podle potřeby,postupně přidávat,aby nebylo těsto moc řídké, 1/2 bal.droždí, špetka soli,Nechám vykynout,potom dělám koblížky jako ovocné knedníky, trchu rozplácnu, nechám je ještě chvilku odpočinout na válu a potom je pomalu smažím, do poloviny ponořené, vkládám do rozpáleného oleje nebo sádla (podle zvyku), na sádle jsou křehčí.
Předem se omlouvám, je to trošku od tématu, ale pro případné odreagování cituji část jedné počítačové konverzace...
<a> Prosim nemate nekdo recept na dynovy kolac? rychly a jednoduchy nejlepe,...
<b> google.cz/...
<a> ja nejsem dement, umim googlit, spis jsem se ptala, jestli nemate nekdo neco uz odzkouseneho!
<b> google.cz/...
Zdroj: lamer.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.