Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Haškrdle - co to znamená?

Od: wydra® odpovědí: 27 změna:

Setkala jsem se s výrazem "haškrdle" v souvislosti s jídlem "haškrdle s vošouchem" . Vošouch je jasný, ale co je "haškrdle"? Ani Jungmann, ani Google, nikde nic! Tak schválně ...!? ;)

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mil®
hodnocení

0x

Dobrej voříšek, nikde jsem to zatím doma nenašel, ale nezdávám to. Myslím jestli to není trnka, slivka, švestka, ryngle špendlík. *nevi*

jambus*

nebo oskeruše :)

hodnocení

To se mi nezda... s vošouchem? e eeeee, to neni ono

lidus*
hodnocení

0x

Nevím ale docela se mi líbilo když mi z vyhledavače vypadl labužník.com a tam má jeden člověk nápad, že by to mohli být býčí žlázy. Smažené jsou výborné tak proč ne s vošouchem.

hodnocení

jo, z labuznika jsem to prinesla! :) Ale nevim , nevim ...

hodnocení

0x

No, a co je vošouch?*hej*

hodnocení

prece bramborák! :)

hop®
22.09.10 21:55

Cmunda...

lidus*

Uděláme si kvásek-trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí,1 lžička mouky a špetku cukru. Brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, přidáme vejce, mouku, zbylé mléko, sádlo se škvarkama, nebo jen škvarky, na proužky nařezanou cibuli, smícháme, přidáme kvásek a zlehka ještě promícháme. Nakonec dáme rozetřený česnek, pepř, majoránku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 20 minut. Poté vlijeme na pekáč, který vymažeme sádlem, zase přikryjeme a opět 20 minut necháme kynout. Dáme do trouby a po 20ti minutách potřeme vošouch rozpuštěným sádlem a pečeme ještě 30 minut, dokud vošouch nezezlátne.

Poznámka:
Vošouch má podle krajů více názvů např.- báč, toč, cmunda...
Výborné je k němu kyselé zelí. (cit, z netu)

hodnocení

No vidis, tohle je pro me a mnoho dalsich recept na "bramborove placky"! Cmunda, vosouch jsou nahrubo ci najemno storuhane syrove brambory s vejcem,cesnekem,majorankou a troskou mouky, placky s krupavymi okraji. Ale kazdopadne kazda ta placka at se ji rika a dela se jakkoliv, je vynikajici!

Tak takovýhle recept jsem ještě nikdy neviděla! Kynuté placky v troubě! Beeezva! Vyrobím.*klik*Děkuji.

Vosouch a bac jsou dve naprosto rozdilne veci.

Vosouch je bramborak.

Bac je bramborova slana buchta. Je vynikajici hlavne s poradnou bramborackou.*pivo*

Toto jsou pro mě úplně nové věci. V životě jsem to neslyšela a ani nejedla. Nemohl/i byste dát alespoň orientační recepr. Bez váhy? *hi*Jen tak, jako odhadem, přiměřeně?

doplněno 23.09.10 10:32:

Já jsem ale trubka! *bzum* Mám Vincenta (pc) a můžu si to najít. Vždycky na to zapomenu, že mohu.

hodnocení

Prosim, zadala jsem dotaz na HAŠKRDLE, uplne se to vytraci pod debatou nad vosouchama a pod. Pozadam vas o presun vasi diskuze smerek k receptum, nebo mam odejit ja a zalozit si novy dotaz?

lidus*

wydra-jak vidíte neví mnoho lidí co je to vošouch natož pak HAŠKRDLE. To, že si zadáte nový dotaz na tom nic nezmění. Hledala jsem i v kuchařce z r. 1900 , našla spousty různých výrazů-šlejšky, krafleky, sejkory, uhlířina, lepenice, švábka, švec, mauři, pučálka, pálenec a td. Ale ty vaše HAŠKRDLE ne.

hodnocení

PRAVIDLA PORADNY

...zkuste se podívat z pohledu tázajícího. Chce pokud možno jasnou odpověď nebo pomocí doplňujících otázek přivést na radu, nikoliv se dočíst o dojmech mezi 2 poradci atd. Věříme ve Vaše pochopení.

Neptala jsem se jak se delaji vosouchy ani jine placky, dotaz znel, jestli nekdo nezna slovo haškrdle. Tak prosim, aby k tomu bylo prihlednuto. Abych vam ve svem dotazu neprekazela, zalozila jsem dotaz znovu. Doufam se mi tam uz nebudete cpat s prispevky, ktere s nim nesouvisi. Dekuji.

marenka*

Wydro, to je ofiko reklamace služby. *zed*Jenže tohle není placená poradna, tohle je poradna zadarmo, kam chodí a radí lidi ve svém volném čase. Tak se chtějí taky pobavit. Nechápu, že Vás to tak rozčiluje, fakt. Já se rozčilovat kvůli každé pitomosti tak nevím nevím. *nevi*

doplněno 23.09.10 11:58:

Vždyť na labužníkovi taky nikdo nevěděl, sama vidíte, že to je záhada, tak proč tolik rozčílení?

liduš, vy jste zlatá *plac*

radi*
hodnocení

0x

I Otta mlčí...

hodnocení

Tak to uz je napovazenou kdyz ani Otta neví! Napsala jsem do ustavu pro jazyk cesky, kdyz zjistim, dam vedet! dik za snahu!

hodnocení

radi,
tohle mi napsali z ustavu pro jazyk cesky . Myslim to je velmi pravdepodobne.
Ústav pro jazyk český AV ČR...bohužel, ani naše zdroje na odpověď nestačí. Požádali jsme ještě o spolupráci kolegy z dialektologického oddělení. Pokud by něco zjistili, dáme Vám vědět. S největší pravděpodobností však jde o rodinný výraz, který se užívá jen v úzkém kruhu uživatelů.
lidus*

Milá wydro, slibuji, že kamkoli pojedu budu se na ty vaše HAŠKRDLE vyptávat. Prolistovala jsem tolik starých knih, že to slovo do smrti nezapomenu.

hodnocení

No to ani ja ne a vsude kolem se ptam, i slovenskych pratel, nikde nic. Chtelo by to vypatrat majitele! Kazdopadne co zjistim, prispecham. Dik,ahoj!

karina*
hodnocení

0x

wydra,

Škrdlovice je vesnice na Vysočině . Wikipedia uvádí, k památné lípě v obci se váže pověst o zakladateli obce, uhlíři Skrlovi, který měl tuto lípu zasadit při založení obce. Jazykovým vývojem se pak dostalo písmenko "d" do slova a vzniklo kuriozní české slovo o šesti souhláskách .

Škrle je obec u Chomutova. Jazykovědci uvažují o tom, že by za názvem vsi mohl stát její zakladatel nebo přinejmenším jeden z jejích významných obyvatel. Ten by se jmenoval Škrla (příjmení existuje dodnes). Jenomže v té době existovalo i obecně používané slovo škrla, označující lakomce. Název vsi Škrle proto chápeme jako sídlo škrlů, tedy lakomců. Existují dva možné důvody, proč dostala ves tak hanlivou přezdívku. Buď ti lidé takoví opravdu byli, a pak by šlo o víceméně pravdivé označení místní situace, anebo sousedé z nějakého důvodu přehnali určitou vlastnost několika jednotlivců a celé vesnici začali říkat Škrle.

Takže je možné že slovo haškrdle je něco o lakotě ,možná pojmenování v nářečí pro extralakomce *smich* .

Karina

To jako , že by to byl extralakomec s vošouchem? *ee*

hop®

Karino, že by něco jako " HA: lakomec s bramborákem?!" *smich*

karina*

hop, no nevím, tazatelka píše , že setkala s tímto výrazem v souvislosti s vošouchem. Měla by o těch souvislostech tedy napsat víc.

Ale možná to viděla jen na webu . Po haškrdlích (nebo haškrdletech *smich*) se pátrá na různých diskuzích už léta.

Jestli to má být jídlo , a to nikdo neví, tak je to třeba něco levného, podřadného, ošizeného.

To je na vás, abyste pátrali dál a zapojili svoji fantazii *cteni**pivo*.

sabrino a co napadá vás?

Karina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]