Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Jak děláte španělské ptáčky? Já dělám klasiku, hořtice, pepř, špek, vejce a okurka (tu manža vždycky vyhodí), zabalím do masa, zavážu nití (nejhorší okamžik), osmahnu na cibulce, podleju vývarem z kostky a dusím.
Někde jsem četla, že ptáčky pečou a do nich přidají proužek cibule. Máte nějaké vylepšení? Předem moooc děkuji.
Děláme je Mařenko úplně stejně, ale občas do nich dáme kousek tvrdého sýra, nebo ho na ně nastrouháme.
doplněno 04.09.10 11:31:Tady je ten recept s již Vámi zmiňovanou cibulí:
Španělský ptáček podle babiček
kategorie: závitky, rolády a hovězí dušené plátky
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 2 hodiny
Ingredience:
4 plátky roštěné
1 vejce na tvrdo
2 kyselé okurky
jeden větší párek
4 malé špalíčky slaniny + dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky
malá cibule
3 velké cibule
Dijonská hořčice
čerstvě mletý pepř černý
sůl
1 lžíce sádla
voda nebo vývar (raději ne z kostky, je příliš slaný)
Příprava:
Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce na tvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem. Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem, máme-li) tak, aby ptáčci byli zaliti do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme cca 1,5 hodiny, občas obracíme a podléváme. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Je to chutnější, než zahušťovat jenom moukou. Tou můžeme ještě trošku "dozahustit", pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká. Solíme opatrně a až úplně na konci, na základě ochutnání - slanina i hořčice jsou slané.
Doporučená příloha:
dušená rýže, bramborový knedlík
Španělák je prostě klasika, s tím se nedá moc experimentovat - tedy dá, ale potom už to není španělský ptáček, ale nějaký hovězí závitek. Já zásadně nedávám ale vejce - prostě se mi tam nelíbí, ale nešetřím horčicí a pepřem. Prostě když ho rozpůlím, musí na mne vykouknout ta kombinace a ucítím ten pepř s hořčicí. Hranolek špeku tam musí být. A když kousek zbyde, jak píše hanher, šoupnu ho pod ptáky a nebo rozškvařím. A protože jsem po rozvodu neměla moc korunek, tak jsem se naučila udělat plátky na ptáky i z předního hovězího. V tom jsem kouzelnice. Stejně je důležitý ten obsah. Roštěnku jsem koupila pouze na minutky.
a co? Je to lepší? Nějak si to neumím představit.
Hmm, to zní luxusně. Tak o tom popřemýšlím. Manža přijde bůhvíkdy tak mám čas.
Díky
marenka, u mě také klasika. Jen místo špeku, když mám, dám libovou anglickou. Hmm, dala bych si je. Karina
Já nasolím, napepřím, máznu hořčicí, okorek, salám, špek. Posypu nadrobno nakrájenou cibulí a jakoby posolím rýží. Smotám, zajistím páráty. Pak špeček na kostky do suchého papiňáku, asi v polovině doby smažení přidám cibuli nadrobno, ptáčky na té cibulce za všech stran osmahnu, přidám 2 nakrájená rajčata a všeco, co zbylo, ty salámky, okurky, špečky, cibuli. Nakrájím na kostky a přidám. Zaliju tak do poloviny ptáčků vodou, papiňák zavřu a nechám syčet. Pak vytáhnu ptáčky a zahustím moukou ve vodě. V zimě, když nejsou rajčata, do té rozkvedlané mouky dám malou lžičku hořčice. :D A čas od času je dělám z vykostěné vepřové krkovičky úplně stejně, jen do pekáčku a do trouby. Fajne! Fajne a pěkne!To vajíčko mi příjde bez chuti, fádní. Dobrou chuť!
Jo a té šťávy dělám více a s těmi kousky je to potom, na druhý den se špagetami super!
Jj, rozstřelený ptáček, nedávno jsem měl v restauraci, výborný! Jedodušší na konzumaci (nemusí se tolik krájet) a pokud je jednodušší i na přípravu tak by moje volba byla jasná!
Mařenko, doufám, že není pozdě, tak Vám napíšu recept na "rozlítané ptáčky", jak tady navrhla Malvínka. Recept mám od šéfové z práce, už jsem je i vařila a dobrý. PT /stařenka/
RECEPT: "ROZLÍTANÍ PTÁČKOVÉ"
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, popepříme, osolíme. Na oleji osmažíme do zlatova, nakrájenou cibulku, na ní osmažíme plátky masa z obou stran, a podlejeme vodou.
Přidáme: 2 lžíce obyč. hořčice, 1 masox a dusíme do měkka.
Přidáme: měkký salám nakrájený na kostičky, 3 nakrájená vejce na tvrdo a nastrouháme kyselou okurku, vše společně povaříme.
Nakonec zahustíme vodou s hl. moukou a přidáme šlehačku.
Díky pt, pro mne verze bez šlehačky.
Mě se také podařil úlovek v Hypce, akorát vyráběli plátky lososa a zezbylého vytvořili balík 1,5Kg cena směšná 46,- Kč dost masa kolem páteře. Tak jsem nasolila a nakrájela cibuli a pórek a šup do trouby.
A inspirace pro ostatní dnes: balíček cca 5 kusů krkovičky, brambory, 2 ks mrkve, 2 ks petržele, zeleninu na plátky měla jsem zbyteček koření na Americké brambory. Zeleninu jsem vymáchala v něm ani nestačilo. Z mrázáku jsem vyndala zmrzlý/ nastrouhaný/ zázvor ukrojila kolečko na plátek masa. Přidala trošku rozmarýnu, 3 bobkové listy/ pro dobrou náladu/ Koření kurkuma, Asa Foetida/ místo něj lze česnek a cibuli/ Tamari / sojová omáčka/ sůl. můžou být i houby. Koukám snad jsem na nic nezapomněla. T o zas byl recept ala já. :D
Kyž povolil zázvor potřěla jsem masíčko, osolila lehce zakápla pekáč olivovým olejem, Naskládala do něj, špricla trošku rozmarýnu lehce.kurkumy a koření,zakápla přiměřeně Tamari. Vše přiměřeně... Maso pokryla zeleninou a do trouby nepřikryté. Po chvíli když se masíčko začalo dělat prohodila jsem pozice masa a zeleniny a nechala tvořit a ještě během tvorby cca 1 nebo 2 podlít. Uděla jsem si dnes OKO. Sosík byl výstavní. Ještě jsem brambory před pečením trošku osolila.
Já chudák jsem ty houby měla povoleny pouze na půlku pekáče.
Tééda lidičky, já tušila, že se mi dotázek vyplatí. Pro stařenku už nemám bodík, ale zase.. Ptáčky už mám zabalené, ale tu omáčku- rozlítanou, k tomu udělám taky. Ona se bude hodit, hezky smíchaná s rýží. Moc děkuju, to si manža dá. (a pejsci taky
)
Mařenko, asi jsem přišla pozdě, tak alespoň tu omáčku. Náš psík si taky rád dává. Já dnes dělám plněné papriky. Měla jsem recept, ale ještě jsem to zkombinovala s receptem od Lidky, tak doufám, že si také pošmáknem. Tak dobrou chuť. PT /stařenka/
doplněno 04.09.10 13:50:Jo, jo, Sebod, dalo by se to tak říct. PT
Moc děkuji, Pt. Co jsem zatím ochutnala, tak je to mňamka. Div jsem si nespálila jazyk. Už se těším.
Copak máte za zlepšovák na papriky? Teď jsou docela levné, tak bych je mohla taky udělat.
rozlítaný ptáček - to je vlastně taková znojemská omáčka, kde není tolik okurek , ale zato se přidá vejce apod...
Mařenko, musím se přiznat, že plněné papriky jsem dělala prvně v životě. Proto jsem se radila s Lidkou, zkušenou kuchařkou. Nakonec jsem do nich dala náplň, jako směs na sekanou. Přidala slaninu, rajčata pokrájela, podlila a šoupla do trouby. Teď jsme s manželem ochutnali a dobrý. PT /stařenka/
Jen takový malej návod. Jednou dávno, jsem já nebo internet, už nevím kdo, dostal nápad. Tak se o něj podělím.
Na ty plněný papriky se standardně dělá rajská om. Zkuste jednou k naplněným paprikám přidat 4-5 ks. prázdných. Když jsou hotové, tak ty s masem vyndejte a zbytek paprik rozmixujte do omáčky. Ta omáčka se zahustí těma paprikama a dostane úplně jinou chuť. Doma to už jinak nechtějí.
Dobrou chuť.
Lui To je dobrý
Díky moc, to vyzkouším. Já nemůžu mouku (nedodržuju to) a tak každý pokrm, kde vyloženě být nemusí vítám.
Já je nedělám s rajskou, manža jí nesnáší, dělám je v sosíku, ale tohle bude daleko lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.