Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Španělský ptáček - recept

Od: marenka* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den všem.

Jak děláte španělské ptáčky? Já dělám klasiku, hořtice, pepř, špek, vejce a okurka (tu manža vždycky vyhodí), zabalím do masa, zavážu nití (nejhorší okamžik), osmahnu na cibulce, podleju vývarem z kostky a dusím.

Někde jsem četla, že ptáčky pečou a do nich přidají proužek cibule. Máte nějaké vylepšení? Předem moooc děkuji. *pusa*

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

2x

Děláme je Mařenko úplně stejně, ale občas do nich dáme kousek tvrdého sýra, nebo ho na ně nastrouháme.

doplněno 04.09.10 11:31:

Tady je ten recept s již Vámi zmiňovanou cibulí:

Španělský ptáček podle babiček
kategorie: závitky, rolády a hovězí dušené plátky

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 2 hodiny

Ingredience:
4 plátky roštěné
1 vejce na tvrdo
2 kyselé okurky
jeden větší párek
4 malé špalíčky slaniny + dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky
malá cibule
3 velké cibule
Dijonská hořčice
čerstvě mletý pepř černý
sůl
1 lžíce sádla
voda nebo vývar (raději ne z kostky, je příliš slaný)

Příprava:
Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce na tvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem. Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem, máme-li) tak, aby ptáčci byli zaliti do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme cca 1,5 hodiny, občas obracíme a podléváme. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Je to chutnější, než zahušťovat jenom moukou. Tou můžeme ještě trošku "dozahustit", pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká. Solíme opatrně a až úplně na konci, na základě ochutnání - slanina i hořčice jsou slané.

Doporučená příloha:
dušená rýže, bramborový knedlík

lidka*

Španělák je prostě klasika, s tím se nedá moc experimentovat - tedy dá, ale potom už to není španělský ptáček, ale nějaký hovězí závitek. Já zásadně nedávám ale vejce - prostě se mi tam nelíbí, ale nešetřím horčicí a pepřem. Prostě když ho rozpůlím, musí na mne vykouknout ta kombinace a ucítím ten pepř s hořčicí. Hranolek špeku tam musí být. :-P A když kousek zbyde, jak píše hanher, šoupnu ho pod ptáky a nebo rozškvařím. A protože jsem po rozvodu neměla moc korunek, tak jsem se naučila udělat plátky na ptáky i z předního hovězího. V tom jsem kouzelnice. Stejně je důležitý ten obsah. Roštěnku jsem koupila pouze na minutky. *tuc*

marenka*
hodnocení

*sok* a co? Je to lepší? Nějak si to neumím představit.

doplněno 04.09.10 11:27:

Hmm, to zní luxusně. *placni* Tak o tom popřemýšlím. Manža přijde bůhvíkdy tak mám čas.

doplněno 04.09.10 11:33:

Díky *ua*

hanher*

Je to chuťově o trošku něco jinýho, nejradši na ně a do nich dáváme trošku parmazánu, a dovnitř ještě kousek parmské šunky.

karina*
hodnocení

2x

marenka, u mě také klasika. Jen místo špeku, když mám, dám libovou anglickou. Hmm, dala bych si je. Karina

marenka*
hodnocení

*frajer* Já je taky neměla asi rok, ale dneska jsem v Hypce narazila na akci, za hovězí kýtu chtěli 110,- Kč/kg a vypadalo to maso čerstvé, neoschlé, hezkou barvičku, tak mě to zlákalo. No za ty prachy, nekupte to. :D

hodnocení

2x

Já nasolím, napepřím, máznu hořčicí, okorek, salám, špek. Posypu nadrobno nakrájenou cibulí a jakoby posolím rýží. Smotám, zajistím páráty. Pak špeček na kostky do suchého papiňáku, asi v polovině doby smažení přidám cibuli nadrobno, ptáčky na té cibulce za všech stran osmahnu, přidám 2 nakrájená rajčata a všeco, co zbylo, ty salámky, okurky, špečky, cibuli. Nakrájím na kostky a přidám. Zaliju tak do poloviny ptáčků vodou, papiňák zavřu a nechám syčet. Pak vytáhnu ptáčky a zahustím moukou ve vodě. V zimě, když nejsou rajčata, do té rozkvedlané mouky dám malou lžičku hořčice. :D A čas od času je dělám z vykostěné vepřové krkovičky úplně stejně, jen do pekáčku a do trouby. Fajne! Fajne a pěkne!*jasne*To vajíčko mi příjde bez chuti, fádní. Dobrou chuť!

doplněno 04.09.10 12:30:

Jo a té šťávy dělám více a s těmi kousky je to potom, na druhý den se špagetami super!

marenka*
hodnocení

Babkazov, to s tou rýží uvnitř udělám příště. To vypadá zajímavě. *palec*

malvinka*
hodnocení

1x

A co rozlítané ptáčky?

Když se dobře naobědvám, tak ikdyby letěl okolo pták Ohnivák, tak je mi to fuk *haha*

hop®

Jj, rozstřelený ptáček, nedávno jsem měl v restauraci, výborný! Jedodušší na konzumaci (nemusí se tolik krájet) a pokud je jednodušší i na přípravu tak by moje volba byla jasná! :)

pt®

Mařenko, doufám, že není pozdě, tak Vám napíšu recept na "rozlítané ptáčky", jak tady navrhla Malvínka. Recept mám od šéfové z práce, už jsem je i vařila a dobrý. PT /stařenka/

RECEPT: "ROZLÍTANÍ PTÁČKOVÉ"

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, popepříme, osolíme. Na oleji osmažíme do zlatova, nakrájenou cibulku, na ní osmažíme plátky masa z obou stran, a podlejeme vodou.

Přidáme: 2 lžíce obyč. hořčice, 1 masox a dusíme do měkka.

Přidáme: měkký salám nakrájený na kostičky, 3 nakrájená vejce na tvrdo a nastrouháme kyselou okurku, vše společně povaříme.

Nakonec zahustíme vodou s hl. moukou a přidáme šlehačku.

malvinka*

Díky pt, pro mne verze bez šlehačky;).

Mě se také podařil úlovek v Hypce, akorát vyráběli plátky lososa a zezbylého vytvořili balík 1,5Kg cena směšná 46,- Kč dost masa kolem páteře. Tak jsem nasolila a nakrájela cibuli a pórek a šup do trouby.

A inspirace pro ostatní dnes: balíček cca 5 kusů krkovičky, brambory, 2 ks mrkve, 2 ks petržele, zeleninu na plátky měla jsem zbyteček koření na Americké brambory. Zeleninu jsem vymáchala v něm ani nestačilo. Z mrázáku jsem vyndala zmrzlý/ nastrouhaný/ zázvor ukrojila kolečko na plátek masa. Přidala trošku rozmarýnu, 3 bobkové listy/ pro dobrou náladu/ Koření kurkuma, Asa Foetida/ místo něj lze česnek a cibuli/ Tamari / sojová omáčka/ sůl. můžou být i houby. Koukám snad jsem na nic nezapomněla. T o zas byl recept ala já. :D

Kyž povolil zázvor potřěla jsem masíčko, osolila lehce zakápla pekáč olivovým olejem, Naskládala do něj, špricla trošku rozmarýnu lehce.kurkumy a koření,zakápla přiměřeně Tamari. Vše přiměřeně... Maso pokryla zeleninou a do trouby nepřikryté. Po chvíli když se masíčko začalo dělat prohodila jsem pozice masa a zeleniny a nechala tvořit a ještě během tvorby cca 1 nebo 2 podlít. Uděla jsem si dnes OKO.*smich* Sosík byl výstavní. Ještě jsem brambory před pečením trošku osolila.

Já chudák jsem ty houby měla povoleny pouze na půlku pekáče.

1jara*

To je skoro jako Znojemská, také dobrá.

sebod*

1jara. Neopisuj ode mě:)

1jara*

Jsem neodepisova,l jen jsem nečetl do konce.

marenka*
hodnocení

*palec*Až tu bude Pů, tak jí to musím ukázat, vsadím se, že takováto úleva u vaření jí potěší. *placni*

marenka*
hodnocení

Tééda lidičky, já tušila, že se mi dotázek vyplatí. *ua*Pro stařenku už nemám bodík, ale zase.. Ptáčky už mám zabalené, ale tu omáčku- rozlítanou, k tomu udělám taky. Ona se bude hodit, hezky smíchaná s rýží. Moc děkuju, to si manža dá. (a pejsci taky*hi*)

pt®

Mařenko, asi jsem přišla pozdě, tak alespoň tu omáčku. Náš psík si taky rád dává. Já dnes dělám plněné papriky. Měla jsem recept, ale ještě jsem to zkombinovala s receptem od Lidky, tak doufám, že si také pošmáknem. Tak dobrou chuť. PT /stařenka/

doplněno 04.09.10 13:50:

Jo, jo, Sebod, dalo by se to tak říct. PT

marenka*
hodnocení

Moc děkuji, Pt. Co jsem zatím ochutnala, tak je to mňamka. Div jsem si nespálila jazyk. *hi* Už se těším.

Copak máte za zlepšovák na papriky? *modla* Teď jsou docela levné, tak bych je mohla taky udělat. ;)

sebod*

rozlítaný ptáček - to je vlastně taková znojemská omáčka, kde není tolik okurek , ale zato se přidá vejce apod... *haha*

hop®

...takže kombinovaná se štěpánskou... ;)*smich*

pt®

Mařenko, musím se přiznat, že plněné papriky jsem dělala prvně v životě. *hi* Proto jsem se radila s Lidkou, zkušenou kuchařkou. Nakonec jsem do nich dala náplň, jako směs na sekanou. Přidala slaninu, rajčata pokrájela, podlila a šoupla do trouby. Teď jsme s manželem ochutnali a dobrý. PT /stařenka/

lui*

Jen takový malej návod. Jednou dávno, jsem já nebo internet, už nevím kdo, dostal nápad. Tak se o něj podělím.

Na ty plněný papriky se standardně dělá rajská om. Zkuste jednou k naplněným paprikám přidat 4-5 ks. prázdných. Když jsou hotové, tak ty s masem vyndejte a zbytek paprik rozmixujte do omáčky. Ta omáčka se zahustí těma paprikama a dostane úplně jinou chuť. Doma to už jinak nechtějí.

Dobrou chuť.

marenka*
hodnocení

Lui *hej*To je dobrý *palec*Díky moc, to vyzkouším. Já nemůžu mouku (nedodržuju to) a tak každý pokrm, kde vyloženě být nemusí vítám. *ua* Já je nedělám s rajskou, manža jí nesnáší, dělám je v sosíku, ale tohle bude daleko lepší. *ua*

Táta rajskou neměl rád. Tak mu maminka vždycky dala jen ty plněné papriky se šťávou a kyselý okurek. :D Jo, ale mleté maso do paprik míchala s uvařenou rýží a pak teprve plnila.

doplněno 05.09.10 11:29:

Škoda, že jsem ten recept od Luie neznala, to by mu chutnalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]