Nejste přihlášen/a.
Cawes chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá zkušenosti z výroubou trnkového vína , vím že na internetu koluje spousta návodů, ale nechtějí se mi schánět kvasinky a živná sůl...co mám tak trnky :D cukr :D voda :D dikes
Naši kdysi taky dělali trnkové víno. Ale trnky se, tuším, říká na Hané švestkám. Ale z těch naši to víno nedělali. Dělali ho z takových maličkých trneček, které rostly na mezi mezi loukami na trnitém keři. A trhaly se hodně pozdě, snad až když je přešel mráz. Byly takové trpké, šuškací. Zkroutila se po nich pusa, že se zašuškalo do vlastního ucha. Jinak švestky jsou bezva na buchtu, do knedlíku a na pálenku. Ale na víno určitě ne!
Trnkové víno je skutečně delikatesa.Trnky,jak babča řekla,je nutno nechat projít mrazem.Tu mají nejvíce cukru.Ale je stejně nutné další cukr přidat.S kvasinkama je to následovné.Všude kolem nás létají spory divokých kvasinek.Pokud kvašení necháme na nich,můžeme získat víno jen s obsahem älkoholu kolem 8 %.Kromě toho trvá hodně dlouho,než se pomnoží a dáváme šanci i kvasinkám octovým.
Ušlechtilé vinné kvasinky vykvasí víno až na 12 - 13 %.Musí mít k dispozici dost cukru.Používám jednu várku kvasinek už několik let.Stačí rmut z vína propláchnout vodou a slít do sklenice a po usazení a vysušení je mohu používat neustále.Stačí přidat do zákvasu 2 - 5g kvasinek,nebo z cukrem zadělat kvásek.
Takže zpět k trnkám.Asi 2 kg trnek, na 10 l vody a 1 kg cukru dávám do kýble od primalexu 15 l s vložkou PE pytle a po vytlačení vzduchu z pytle uzavřu víkem.Kvašení při 25 st C asi 5 neděl,obsah přecedím a sleju do PET lahví po hrdlo.Až se obsah usadí,slévám vršek do čistých lahví.Usazenina obsahuje většinu kvasinek.
Pro kvašení je lépe trnky rozvařit a a pecky přecedit.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.