Nejste přihlášen/a.
Má někdo dobrý, odzkoušený recept na domácí rybízový sirup? Nejraději bez chemie, ale zase takový, který by se nekazil.... Nebo pokud máte i jiný nápad , jak upotřebit červený rybíz- tak šup sem s ním. Díky
. Ale různé bublaniny a buchty prosím ne, těch už jsme přejedení.:D
Co takhle zkusit rybízovou marmeládu. Na to je potřeby červený rybíz vylisovat na šťávu, abyste se zbavili oněch peciček v něm a dužiny. a šlupky. Pak se použije pektogel a cukr - viz návod na sáčku od pektogelu. Anebo zavařovací (želírovací) cukr, nebo želírovací přípravek něco od Dr.Oetkera. Ty poměry ovocné šťávy a cukru jsou psány většinou na těch sáčcích. Zhlavy bohužel nevím. Marmeláda se ještě horká plní do skleniček, už se nesteriluje a vydrží dlouho - tedy pokud se nesní, že. Máme vyzkoušeno doma letitou praxí.
Já sice dělala pouze z černého rybízu ale snad je to stejné. 1.5l rybízové šťávy + 1l vody + 1kg cukru+ čajová lžička kyseliny benzoové. Krátce se povařilo a pěna se posbírala, pokud se to rychle nevypilo tak to v lahvích zrosolovatělo a mohla jste to vyhodit. Tchýně vlastní jakýsi hrnec kam se dá rybíz a cukr a voda, pak se to asi vaří a u toho hrnce je hadička a tou se šťáva vypouští do sklenic.Třeba to bude někdo znát.
doplněno 29.07.10 15:39:na vánoční linecké není nic lepšího než rybízová marmeláda.
Pokud chceme vyrobit jen čistý sirup,je postup jednoduchý,Do skleněné mísy vložíme čisté ovoce a vložíme do mikrovlnky.Prohřívání volíme podle hmoty a to 200 ml 4 minuty.Po prohřátí se šťáva odcedí přes síto a zbytek po vylisování zpracuje na džem.Do šťávy dáme na litr kávovou lžičku kyseliny citronové a 800 g pískového cukru a zasterilizujte.
JABRAKA
Nevařený sirup z rybízu : na 2,5 kg rybízu (obraný, opláchnutý) + 2 litry vroucí vody + 3 lžičky kys.citronové nechat 24 hod vyluhovat třeba v umělohmotném kbelíku.Nemačkat a scedit přes plátno.Měl by se v tom jen rozpustit cukr - 1 kg / litr šťávy, já to teď ale pro jistotu zahřívám až k varu.Tím se cukr rozpustí rychleji.Nalít do tmavých láhví se šroubovacím uzávěrem(ne PET, z toho můžou pak být časované bomby).Postup se dá ještě jednou opakovat - nalít zas 2 l vroucí vody + 3 lžičky kys.citronové tentokrát promačkat a zas prokapat přes plátno... Nebo přidat ke zbylým bobulkám 1/2 kg čerstvého rybízu se šťopkami ( i trochu listí ), a umlít na mlýnku na ovoce.Šťávu vařit 10 min. pak přidat 500 - 800 g cukru, vařit dalších 5 min a na konec přidat sáček Pektogelu na 1 litr.Pokud to neznáte, tak do vymytých skleniček dát na dno trochu horkého rosoluaby se zahřály a pak plnit, uzavřít, nechat vychladnout. Pokud bude zájem, můžu připojit i předpis na rybízovou marmeládu, případně višňový džem.Právě jdu zpracovat další kila višní.Stejně jako sirup z rybízu se dá dělat i z vyzrálých bobulek černého bezu - je super při nachlazení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.