Nejste přihlášen/a.
Náhodně jsem našel brusinky a chtěl bych si z nich udělat džem. Protože jsem to ale ještě nikdy nedělal,prosím čtenáře o podrobný návod ,jak to nezkazit.Děkuji-penti-
Jestli jich máte aspoň 1 kg, kupte si prostě Gelfix 1:1 a kilo cukru. Postupujte podle návodu na Gelfixu a nemůžete nic zkazit. Možná bych větší část brusinek rozmačkala a po chvilce varu přidala zbytek (tak 2-3 hrsti) celých plodů, aby to nebyl jenom rozvařený protlak.
doplněno 24.07.10 19:33:A tady je specialitka:
Brusinkový džem s koňakem
Na 1,25 kilogramu brusinek potřebujeme stejné množství cukru, 180 ml vody, balíček práškové směsi na přípravu džemů a marmelád (Gelfix) a 6 lžic koňaku.
Omyté brusinky přivedeme společně s vodou a cukrem za stálého míchání k varu a vaříme cca 10 minut. Přimícháme Gelfix a za stálého míchání znovu povaříme. Sejmeme z plotny a přilijeme koňak. Horkým džemem naplníme sklenice, uzavřeme a necháme vychladnout.
Není to sice recept na džem,ale brusinky jsou výborné v cukru jako borůvky...Očistěné a omyté i okapané brusinky se uloží postupně přesypané cukrem do menších sklenic /lžíce brusinek,lžíce krystalového cukru a tak stále postupně a nahoru cukr/.Potom se sklenice dobře očistí aby na nich nelpěl cukr nebo zbytek brusinek,zavíčkuji a zavaří ve zavařovacím hrnci-80" C na 15 minut.Já sklenice nechávám v hrnci do vychladnutí a poté uskladním do tmavého koutu ve spíži nebo sklepě.Jsou dobrou přílohou k omáčkám-jsou sice trochu sladší,ale výborné.Nebo je dát na mrazák a použít také k omáčkám a k masu.Jinak se mohou kombinovat v ovocných kompotech,zvláště s meruňkami jsou skvělé.Ovšem jako džem jsou vyjímečná pochoutka.Já dělám džem většinou z borůvek když je jich hodně a z domácího červeného rybízu,buď samostatný nebo s banánovými malými kousky.Přeji ve všem jak se rozhodnete dobrou prácičku a hlavně potom dobrou chuť Jozinka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.