Nejste přihlášen/a.
Ahoj,dostanu pár kg jahod,říkám si,že bych mohla udělat mimo jiné i pár džemů.Máte vyzkoušené recepty jak na džem?vím,že se dává gelfix ,ale třeba někdo má recept,kde se nemusí nějaké uměliny používat?Díky pavla
Pavlo -
Toho gelfixu se bát nemusíš,je vyroben z jablečného pektinu-ze slupek.
Jahody zčásti nakrájím na kousky.Dvě třetiny rozvařím z kousků v mikrovlnce.Když se začnou rozpadat,přepasíruji přes síto,přecezené smíchám s cukrem, přidám rozkrájené kousky a v MW povařím s rozmíchanou dávkou gelfixu a občas vaření přeruším a znovu zamíchám.Jakmile směs začne tuhnout ,je to asi po 10 minutách podle zvoleného množství,naleju do sklenic a zavíčkuji.Pak sklenici ještě dám na 1 - 2 minuty do MW a postavím na víčko vychladnout.Vyžaduje to uzavírání speciální plechovou přítlačnou pružinou.
JABRAKA
Jabrako,Tvůj předpis na džem z MW mne velmi zaujal.Konečně se po letech učím používat MW k něčemu jinému,než ohřívání a rozmrazování pokrmů.Koupila jsem si o tom dvě knihy,ale nic moc.Tak bych prosila : u předpisu na džem doplnit časy a teplotu (mimochodem, v životě se mi nepodařilo nic propasírovat,ale na jahody asi mixování vhodné nebude - pecičky )Taky prosím o doporučení nějaké vhodné literatury, nebo webu.Děkuji
Ta tepelná úprava z MW je velmi pozoruhodná protože doba tepelného namáhání je minimální.Proto zůstane většina vitamínu C zachována.Protože se už po krátké době,to je za 10 min.jahody(rybíz,třešně,višně) téměř rozvaří,přes husté síto se propasírují(pomocí lžíce)docela snadno.Odšťavňovačem by to mělo jít ještě lépe.Zahuštění šťávy je pak jednoduché.Pak se přidá jen zahušťovadlo.
Časy je nutno vyzkoušet,protože u MW záleží na typu(výkon) a množství vsázky.Já používám množství,které po přidání cukru a zahušťovadla naplní sklenici.
JABRAKA
Předpokládám,že doplnění byla reakce na můj včerejší dotaz.Mám MW s nastavitelným výkonem,ale " množství,které po přidání zahušťovadla naplní sklenici" je pro mne nevyužitelné.Jsem taková malá Fruta a na zavařování mám připraveno 25 kg cukru.Část budou sirupy,ostatní džemy a to oboje z rybízu a višní.Jinak mne ale stejně zajímá nějaká rozumná a vyzkoušená literatura k MW.
maminka do marmelád a jamů nikdy žádnou chemii nepoužila. Vaří ze všeho ovoce, jahody, višně,pak maliny, ostružiny, rybíz a angrešt-ty pomele a vaří jen ze šťávy bez peciček. Vaří na starých kamnech na chalupě kde se topí dřevem, do hrnce 2l ovoce, cukr a pak míchat 3-4 h na pomalém ohni, až se jí zdá že je husté tak naleje lžičku na talíř a zkontroluje jak houstne dyž vychladne. na plotně má vždy kastrulků co tam vleze.Ještě se nestalo, že by se některá marmeláda nebo jam pokazily. Horké leje do skleniček a zavře víčkem, pokud se dá jen celofán tak marmeláda rychle vysychá.
všem díky,pročetla.Maminka dělávala s Petosou,tehdy nic jiného nebylo,ani nevím,jestli ještě se dá koupit.Nakonec jsem si koupila Gelfix a počkám na jahody.Před pár lety jsem si ve Vlastě vystřihla různé zavaření-kompoty,džemy,tak jsem to teď vyhrabala.Je tam jahodový džem,ale s banány.Ale je tam meruňkový džem,který jsem tehdy,kdy byla úroda meruněk a byly levné a já koupila celou bedýnku a nevěděla co už s nimi,ten džem udělala.A protože tam není žádná Petosa ani nic podobnýho,tak jsem džemy porozdávala,myslela jsem,že dlouho nevydrží.Jen 2 sklenice jsem nechala "na potom" a objevila jsem je za rok ve sklepě-nic tomu nebylo a byl pořád dobrý.Tak to sem napíšu:
1 kg meruněk zralých,500 g cukru,šťáva z jednoho citronu
A postup :na dno širokého kastrolu vymačkáme citron,pomalu ohřát,nakrájené meruňky,pomalu přivést k varu,vařit asi 5 min.Pak po částech přidávat cukr,vařit pár minut,než se cukr rozpustí,pokud je džem řídký,povařit déle.Horký nalít do nahřátých sklenic,uzavřít,dát dnem vzhůru a nechat vychladnout.Je tam ještě napsané,že místo citronu se může dát 1/2 lžičky kys.citronové,rozpuštěné v troše vody.Ale já jsem tam dala jen ten vymačkaný citron-větší.
ahoj Pavla
Marmeláda nebo džem z jahod není tak pikantní. Já přidávám vylisovanou šťávu z rybízu, nebo kyselinu citronovou. Marmeláda více želíruje a nemá mdlou chuť. Pro zachování pěkné barvy a vitaminů vařím rozmačkané jahody velmi krátce. Po zavaření marmeláda by měla být jakoby průhledná. Já dávám přednost džemu.
Dlouhé roky zavařuji marmelády a džemy bez vážení. Rybízová šťáva je vynikající přidávat k jahodám. Asi na 1 litr jahodové šťávy lze přidat až 3 dl rybízové , pak se ale nedává ani citronová šťáva nebo kyselina. Rozmačkám jahody šťuchadlem na brambory v kastrolu a dám vařit. Od bodu varu celého obsahu vařím asi 5 minut, při delším vaření obsah ztrácí barvu. Pak je možno šťávu přecedit, nebo prolisovat přes cedník. NEMIXOVAT! Pokud vám vadí pecičky z jahod, tak přecedit přes plátno. Já upřednostňuji právě ten džem, protože ty semínka z jahod působí zdravě ve střevech. Při výrobě marmelády zůstane hodně odpadu, není to škoda? Pak se přidá Gelfix klasik rozmíchaný v trošce cukru, krátce povařím a přidám zbytek cukru. Povařím asi 2 minuty. Je velmi vhodné posbírat pěnu. Je jedlá, ale kazí vzhled marmelády ve skle. Pak přidám kyselinu citronovou a řádně promíchám. Naplním malé skleničky se šroubovacími víčky a zavařím při 100° C asi 5-10 minut. Nechám je tam ještě asi 20 minut a pak teprve vytáhnu. Takto zavařené marmelády nebo džemy uložené ve tmě vydrží v pohodě i 10 let.
Suroviny: na 1 litr šťávy, nebo rozmačkaných jahod dávám asi 600g cukru, 1 gelfix a půl lžičky kyseliny citronové. Při vyšší dávce cukru marmeláda zřídne.
Ješte jedna rada. Pokud budete připravovat džem, tak můžete posbírat naběračkou nejprve plavající jahody, zbytek je jako marmeláda.
doplněno 25.06.10 14:57:Náhradu za Gelfix lze použít Želírfix od Labety / Kaufland /, nebo Želírovací přípravek od Castelo / Lidl /. Oba obsahují pektin a jsou nejméně o polovinu levnější.
Gelfix bych nezavrhovala, dělám džem jen z jahod a gelfixu s množstvím cukru podle chuti. nemusí být 500 g na 1 kg jahod.Proti marmeládám nemá nic ani MUDr. Fořt z pořadu Pod pokličkou ( který jinak všechno zavrhuje ) což mě překvapilo.
Pokud prý nejste cukrovkář, tak nic proti domácím džemům z hlediska zdravé výživy nelze namítnout a pro děti je to vítaná energie a rozhodně lepší něž kupované marmelády a džemy, které jsou i zbytečně moc tuhé a bůhví co v tom je . Nikdy jsem ještě nekoupila svým dětem marmeládu ani džem ,máme jen vlastní . To se nechlubím jako hospodyňka, ale vyvolal to vlastně můj manžel, který jedl jen jahodovou marmeládu od své maminky a tak jsem se jako novomanželka chtěla zavděčit a už mi to zůstalo. Výborný je i meruňkový džem, kdy svařené meruňky s cukrem se nechají proslazovat do druhého dne a pak se postupuje stejně jako u jahodového. To jen jako typ na další měsíc
jen bych doplnil, že u jahod je důležité, aby se dlouho nevařily, max 5 minut. Jinak výsledná marmálada ve sklenicích postupně zhnědne. Loni jsem jahody přivedl rychle k varu a nechal probublat jen 2 minuty. Vše dopadlo dobře. Sice není pořád jasně červená, ale ani není hnusně hnědá a pořád chutná výborně.
Takže rychle zahřát a chvíli vařit. Nikoliv vzít velký hrnec a 3/4 hodiny ho přivádět k varu. Raději na více částí a rychle
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.