Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvědčený recept na medovník

Od: janicka* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte opravdu osvědčený recept na medovník. Nejsem moc zkušená kuchařka, takže co nepodrobnější prosím.

Budu moc ráda, pokud se k tématu přidáte! :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

0x

Můj oblíbený recept na medovník. A musím říct velice chutný.

Do 3 lžic rozpuštěného medu přidej 15dkg uvařených prolisovaných brambor,

přisyp 25dkg krupičky dětské

3 lžíce mléka

1/2sáčku prášku do pečiva

5dkg mletých vlašských ořechů

1 vejce

12 dkg moučkového cukru to vše zpracujeme v těsto upečeme na vymaštěném a vysypaném plechu. Plníme máslovým krémem s umletými vlašskými ořechy.

Peču to ze dvou dávek . Ze dvou dávek budete mít 2 placky, můžete každou překrojit /tzn. že byste měla 4 placky/ a promazat krémem. Nebo nechat/to já nechávám / jenom 2 placky a promažu je krémem a i povrchu a sypu mletými ořechy. Jistě Vám napíše někdo pravý medovník , ale nám tento chutná.

ondrasmaly*
hodnocení

Já mám nejraději recept s kondenzovaným mlékem. Medovník podle něj pečou všichni moji známí a to k naprosté spokojenosti.

viz. Recept na medovník

*slunce*

lades*
hodnocení

0x

Já zkoušel tento a můžu říct , že dětem a ženě velice chutnal.

mimibazar.cz/...

lui*
hodnocení

0x

Suroviny na těsto:
8 lžic medu, (= cca400gr.)
200 g margarínu(Hera, Perla) nebo másla,
1 lžička sody (nebo celý prášek do pečiva),
5 vajec,
3 hrnky hladké mouky(= cca 0,5kg)
Na obalení:
150g vlašských ořechů.
Postup přípravy:
Med a margarín zahřejeme ve vodní lázni, až se spojí, trochu vychladíme, přidáme vejce a dobře promícháme. Do mouky rozmícháme sodu(prášek do pečiva), a přidáme rozpuštěnou směs tuku, medu a vajíček. Umícháme hladké řídké těsto. Táhne se jako hodně hustý med.
Na pečící papír si obkreslíme dno dortové formy, napatláme (stěrkou nebo vařečkou, jde to pěkně blbě) těsto na papír, asi 0,5 cm přes okraj v tenké vrstvě. Čím tenčí, tím víc jich bude.
Jednotlivé pláty dáme péct:
V elektrické troubě: na 180 °C asi 4 minuty, až je těsto medově zlaté.
V rozehřáté plyn. troubě max. 4-5 minut.
Z tohoto množství by nám mělo vyjít asi 4-6 plátů. Upečené pláty po vychladnutí okrojíme opět podle dna dortové formy tak, aby šly do formy hodně těsně. Okraje nevyhazujeme, budou se hodit na obalení!
A začneme skládat. Do dortové formy se dá na dno upečený plát, může se pokapat rumem(málo-nerozmočit plát), navrch se na něj dá krém(viz. dole), přiklopí se dalším plátem, ten se zase pokape rumem atd. Až slepíme všechny pláty, nebo až nám dojde krém, Hi.
Po slepení všech plátů se forma rozebere, a okraj je pěkně rovný.
Pokud nám nevyjde krém na potření vršku a boků medovníku, stačí trochu másla, nebo zbytek tuku(50gr) z pečení, ochucený a obarvený Grankem.
Zbylé, okrájené okraje (v mém případě zdaleka ne všechny) rozdrtíme na drobenku, smícháme s umletými ořechy a celý medovník touto směsí obalíme.
Zabalíme do potravinářské folie, a necháme den uležet v chladu.
Pak už jen krájíme a je lepší než koupený v cukrárně.
Krém,
1 Salko, zkaramelizované po 3-5 hod. vaření na velmi mírném ohni.
0,5l šlehačky na vaření 10% nebo šlehání30%
150g strouhaných vlašských ořechů
1 Karamelový pudink
Šlehačku provaříme se strouhanými(rozemletými na mixeru) ořechy max. 5minut-nesmí se připálit.
Přidáme Salko, rozmícháme, a za stálého míchání přilijeme karamelový pudink rozmíchaný v troše mléka,
a provaříme do zhoustnutí.
Ihned plníme podle postupu nahoře.
Dobrou chuť.
doplněno 21.05.10 00:01:

Pozor. Při vaření kondenzovaného mléka. Nesmí se vařit. Musí se udržovat těsně pod bodem varu, tzn. nesmí bublat. Mě se navíc osvědčilo ho obracet cca jednou za hodinu. Vždy dnem nahoru a po hodině zase zpět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]