Nejste přihlášen/a.
Ráda bych se zeptala, co používáte z tuků a olejů ve Vaší kuchyni?
1. na chleba já s dětmi návrat k máslu, manžel Perla.
2. smažení Ceres soft a olej, sem tam sádlo
3. pečení Hera či olej
4. celkově téma olej - jaký užíváte? Pro děti jsem kupovala olivový Extra Virgin Oil, na běžné rozšíření při smažení a studené kuchyni se mi začíná prodražovat.
Nejhorším oliv.olejem je ten z výlisků - je lepší koupit třeba i tak špatný olivový olej, nebo dát přednost třeba slunečnicovému?
1. Na vánočku máslo, ideálně Dr. Halíř, je nejlepší. Z lehce roztíracích také Perlu, ale s máslovou příchutí.
2. Nesmažíme, ale maminka používá sádlo a olej.
3. :D Silný jar na připáleniny. Babička zůstává věrná Heře.
4. My používáme olej olivový, vymačkaný z oliv "pouze mechanickým způsobem" (jak jsem si teď běžela přečíst). Máte pravdu, že není nejlevnější, ale podobně jako s pracím práškem je vždy nějaká akce a kupujeme to největší balení, takže nám pak vydrží třeba 3/4 roku (do salátů nedáváme, já to nemám moc ráda, přítel sám pro sebe někdy kapičku). Obecně moc na oleji neděláme, dostali jsme od mých rodičů skvělou pánev, na které ho není moc třeba. S olivovým olejem jsme začali na popud nějakého článku, který jej vyzdvihoval. Malinko mi vadí, že je velmi výrazný a někdy se jeho chuť promítá i do "celkového vyznění" jídla. Jen jednou jsme koupili řepkový, fuj to byl hnus, velebnosti. Nechápu, jak je to možné, ale ať jsem dala na sebemenší plamínek, neskutečně smrděl. Slunečnicový mi vyhovoval, kupovali jsme takový ten v klasické hnědé skleněné lahvi.
Myslím, že obecně tuky omezit není špatný trend. V jídlech, která běžně konzumujeme, je jich beztak dost. No já teda se svou čipsovou nenažraností tuků určitě málo nemám, i když doma nesmažíme :D
Děkuju zatím všem za Vaše zkušenosti ) (omlouvám se, že se to ocitlo ve volné diskusi, tj. bez bodů, měla jsem nastaveno Vaření a pečení, ale mezitím semi vzbudila dcera a ono se to asi překliklo). O to větší díky
) ...
Tuky "řeším"kvůli dětem dlouho a hlavním impulsem bylo, že včera prodávali v Albertu Hypernova nebo jak se to dnes jmenuje právě ten nejméně kvalitní olivový olej - vrtá mi hlavou, když je tak super, jak ta nejhorší jakost olivového bude vůči třeba slunečnicovému či řepkovému na jaké úrovni... Prošla jsem x odkazů na Google, ale nikde žádný poradce, co by to srovnal.
Smažení - píšou, že se mnoho lidí vyhýbá užít oliv.olej na smažení, ale že není důvod ho neužít (mmch asi před měsícem jsem slyšela, že na smažení se právě nehodí slunečnicový, nevím). Právě jsem našla článek: zdravi.centrum.cz/... (ale je pravda, že jsem si taky myslela, že slunečnicový je DALEKO lepší než řepkový).
A ještě ad olivový olej - chceš-li si pročistit arterie a zbavit se cholesterolu, konzumuj jeden týden denně 5 lžiček oliv.oleje.
Nevím,proč jsou lidé přesvědčeni,že to nejlepší na smažení je olivový olej?Ten je vynikající do salátů,do přímé konzumace.Je za studena příznivý do trávení.Ale na tepelné zatížení reaguje rozpadem většiny užitečných složek.Už dávno platí,že na smažení je nejlepší vepřové sádlo.Ani po delším pobytu na pánvi se rozkládá minimálně.Na druhém místě je slunečnicový olej.
Na mazání už leta kupuji Perlu máslovou.Z ní nejmíň cítím margarinovou chuť.
Na pečení jsem objevil tuk LANDO.I pro jeho cenu.
JABRAKA
Jak jsem hledala info o druzích olivových olejů, právě jsem narazila na stejnou větičku, jakou užíváte Vy , s obměnou :lié jsou přesvědčeni, že olivový olej se má užívat jen za studena. A tam to vyvracejí. Nejsem chemik, ani potravinový expert, současně je pravda, že takové stránky mají zájem na co největším odbytu oliv.oleje ...
Jinak jsem četla, že třeba máslo (mrkvička pro mimina) se taky nesmí zahřát na moc vysoké teploty.
doplněno 10.05.10 20:49:lidé
Na chleba máslo nebo Floru, na smažení a do fritézy olej-jakýkoliv-řepkový, slunečnicový v pohodě i s Kauflandu za 18kč, na saláty olej olivový nebo slunečnicový lisovaný za studena, na pečení co zrovna mám Dukát, Hera,olej vzhledem k dobrým cenám 20kč klidně i máslo.Po zabíjačce čerstvé sádlo mňam! Zdravé? To nevím ale naši dědové se cpali špekem a mají přes 80let.
Na chleba používám máslo,Perlu,ale nejraději roztíratelný tuk 80% z LIDL,vzrovná se máslu a jde dobře mazat,hodí se do pomazánek ,bramborové kaše a je vynikající na vymazání forem na pečení.Sádlo používám na smažení vepřových řízků a bramboráků,po usmažení pokládám odkapat na ubrousek,jinak smažím na oleji Vitae d Oro-slunečnicový z kauflandu.Řepkový olej nepoužívám,při tepelné úpravě smrdí jako ryby.Olivový olej používám pouze v studené kuchyni.Při pečení sladkých jídel pužívám dle receptu máslo,Heru a olej,nepoužívejte olivový,změní to chuť jídla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.