Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Všechny ty repectíky (co jste vařili dnes k obědu) byly na velkou kuchařku. Hodně se tam objevovaly okurky jako obloha. Podělte se o recepty jak nakládáte okurky (jak je i zavařujete) a jinou zeleninu. Teď budeme sázet a za pár měsíců sklízet. Přes léto není toho času na poradnu, tak si trochu nadběhneme. Všem hezký jarní den.i když zrovna někde prší.
Tedy, tady je vidět úcta k vytvořené mňamce. To tak tedy hezké nemám. Odletí mi to od rukou a rovnou do špajzu. Měla bych se zamyslet. Tedy nechci pochlebovat, ale je to dílko,které bych hned ochutnala.
Tak holt budu první, nikdo se nehrne
Domácí sladkokyselý lák- tento poměr je na 7l sklenic
11/2l vody
1/2l octa 8%
6dkg soli
30tablet sacharinu
5kuliček nového koření
5kuliček pepře
1lžička hořčič. semínek
1bobkový list
cibule, mrkev, křen, kopr dle chuti.
Pak ráda zavařuji do Pikanty /hotové koupené kořenící směsi/na zavařování.
NÁLEV NA ZELENINU/okurky i houby/
4l vody
1l octa8%
56 cukerínů
30dkg pískového cukru
15dkg soli
10celých pepřů
7nových koření
1bobkový list.
3 3/4 l voda, 1 1/4 l ocet, 15dkg sůl, 70ks. sacharin, 20 kuliček nové koření, 10ks. hřebíček, 4ks. bobkopvý list, 10 kuliček celý pepř, 3ks. feferonů,2polévkové lžíce Deko-povařit. Do sklenic na proložení, křen, kopr, cibule, mrkev (co kdo chce)-nakládám tak okurky, zelí s červenou řepou v poměru 2:1.
Já si také vařím svůj nálev skoro stejný jako vy. Nedávám feferony, já je moc nemusím. A ještě jaké kombinace zeleniny děláte?
Milé dámy,je to moc krásné,co tu předvádíte,já,jako realista vždy čekám,až jsou akce v hypermarketech a ty okurky, papriky,cibulky i jinou zeleninu koupím hotové za ceny,za které bych koupil tu zeleninu.Zrovna ale zase obráceně,nakoupil jsem červenou řepu,které se u nás sní velké množství a koupil jsem ji za 1.20 /kg.No a už mám zase 7 sklenic.
JABRAKA
Houby: tento recept jsem získala od známé. Možná se vám to bude zdát divné udit houby. Kdo neochutná, neuvěří, že je to jak uzené maso. Já sama jsem jen chutnala, protože udírnu nemám. Hodí se jako příloha, dá se dát na pizzu, jednohubky.
Recept: Očištěné houby malé nebo půlené dáme do vody se solí. Necháme 2 hodinky. Vyjmeme, necháme okapat . Dáme na síto do vyhřáté udírny na 4 hodiny, aby byly jak křížalky.
Naplníme sklenice, přidáme celý pepř, česnek, nové koření, jalovčinku a trochu oleje. Sterilujeme 1 hodinu při 100 stupních.
Vím, že je to zdlouhavé a pracné, ovšem výsledek stojí za to. Někdy je tolik hub, že nevíme co s nimi. Spotřebujeme sami nebo dáme jako dárek tomu, koho chceme chutí překvapit. Tak ať už rostou!
A nemáte někdo recept na okurky,které se nemusí zavařovat?Veškeré ingredience se šouply do kameniny nebo co bylo po ruce.Kdysi jsem je dělal.Byly skvělé,jenže jsem ho někde tak schoval,že už není k nalezení.A od oka už to není ono.
Nejsou to kvašáky.Recept už mám a jak budu mít chvilku,tak vám to tu vystavím ...jsou to klasické sladko-kyselé okurky.
tak tady je jeden recept na KVAŠÁKY dnes jsem koupila receptář, tak to opisuji.Třeba někdo vyzkouší.
Na 10kg okurek 2 natě kopru dlouhé cca 40cm, 10révových listů, 10višňových listů, nálev 1l vody 40g soli a 10g cukru. Okurky propícháme vidličkou na dno kameninové nádoby dáme polovinu listů révových a višňových na to naskládáme okurky a položíme kopr a navrch opět listy a zalijeme lákem necháme 5-8 dnů kvasit.
STUDENÉ KLÁŠTERNÍ TAJEMSTVÍ.
1,25 L VODY
1,25 L OCTA
13 DEKA SOLI
20DEKA CUKRU
50 KS SACHARINU
30 KULIČEK PEPŘE
30 KULIČEK N.KOŘENÍ
KÁVOVÁ LŽIČKA SALICYLU NEBO KYSELINY BENZOOVÉ
LÁK SVAŘÍME A NECHÁME VYCHLADNOUT.
Do každé 5,l láhve dáme čtvt kg cibule,čtvrt kg zeleniny(mrkev,petržel, celer)10dkg křenu,10dkg hořčičného semínka,kousek kopru a jeden vinný list.Postupně dáváme okurky a prokládáme zeleninou.Nesterilujeme.Pouze ovážeme celofánem a uložíme do tmy a chladu.Vydrží celý rok.
Dobrý den.Já zavařuji okurky v mikrovlnce.Naplněné sklenice se šroubovacím víčkem dám na 4 minutky do mikovlnky( mám tu úplně jednoduchou) - na ten největší stupeň.Jedna sklenička 4 minuty, každá další o 4 minutky víc. Takže 4 skleničky x 4 minuty´= 16 minutek. Vyndám, otočím dnem vzůru a hotovo.Když je konec sezony a končí úroda, naplním skleničku od majonézy a udělám si třeba jen jednu.Také 4 minuty. Je to fajn a rychlé...dělám tak i různé naložené zeleninky, kromě hub.Ty se tak dělat nedají.
Přeji hezký den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.