Nejste přihlášen/a.
Už tady dlouho nebyly žádné mňamky, tak dejte nějaký tip na rychlý a dobrý moučník, k zítřejší odpolední siestě ke kávičce. Nějak mi po závinu, koláčcích, došla inspirace. Díky moc za recepty!Těším se.
recepty - PT /stařenka/
Bezpracný perník
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby (cca 1 1/2 hrnku).
Mouku, cukr, PDP a sůl smícháme, pak přidáme ostatní suroviny a promícháme.
Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme dorůžova.
Na upečený moučník druhým koncem vařečky našťoucháme šťouchance.
Máslo nebo Heru rozpustíme s vodou a rumem...
...a přisypeme práškový cukr smíchaný s kakaem.
Chvíli povaříme, aby se nám vše hezky spojilo.
Polevu necháme trošku zchladnout a pak ji nalijeme na moučník - zalijeme všechny šťouchanečky.
Když vše zchladne a ztuhne, můžeme krájet ( já většinou urychluji na balkóně nebo v ledničce - nechce se nám tak dlouho čekat :o)) Dobrou chuť přeje LUCKA!
Díky Pt za šťouchanou buchtu, trochu mě to připomíná šalamounovy řezy...jen mám dotaz, to se vařečkou šťouchá hned teplé z trouby? Nesrazí se to? Zítra zkusím, vše doma mám, akorát uberu cukru, a posypu mlet.ořechy, mám od vánoc, tím nic nezkazím...Děkuji.Dávám bodík.
Dobrý den. Prosím pekne o podrobnejsie vysvetlenie výrazu "šťouchance", neviem, ci som tomu dobte rozumela... Srdecná vdaka.
koncem vařečky, děláme na pekáči do těsta dírky, a ty dírky zalejeme čokol. polevou a zbytek polejeme po celém pekáčku. PT /stařenka/
Je-li to nezbytné, před močníkem dám přednost moučníku...
Nicméně vzhledem k tomu, že sladké nevyhledávám, tak malýho rumíka, s láskou vylitého do toho kafíčka - hlavně to funguje i jako chladič!
P.S.: bodík pro petronella...
Jednoduchá ryclá šlehaná buchta -lehká jako mech.
4žloutky ušlehejte se 14 dkg cukru do pěny přilijte 3/4 skleničky /dvoudecové / oleje ,šlehejte a přisypejte 15 dkg hladké mouky a nakonec vmíchat ze 4 bílků sníh. Dát do vymazané a vysypané formy a upéct. Můžete jen pocukrovat, jste-li mlsoun udělejte polevu.
Rychlá buchta se strouhanými jablky.
5 vajec ,velký panák rumu, 1dcl oleje
25 dkg moučkového cukru
2 vanilkové cukry /mohou být i skořicové/
25 dkg polohrubé mouky
zamícháme těsto . Vymažeme a vysypeme formu vlijeme 1/2 těsta , nastrouháme jablka posypeme rozinkami a sekanými ořechy ,skořicí a cukrem a zakapeme šťávou z 1/2 citronu , na to nalijeme druhou část těsta a dáme péct. Dobrou chuť.
Můžete ke kafíčku udělat rychlé neplněné koblížky .
1/4kg tvarohu
1/4 hl. mouky
3vejce
1prášek do pečiva
6lžic mléka
Vše se v míse promíchá a lžící se vykrajují koblížky a smaží se v rozpáleném tuku a horké obalují v mouč. cukru.
KOKOSOVÁ BUCHTA
1hrnek polohrubé mouky
3/4 hrnku kokosu
1/2 hrnku moučky -cukru
1/2 hrnku mléka
1/4hrnku oleje
1/2 prášku do pečiva
1vejce - vše v míse smícháme , vymažeme formu ,vysypeme a vlijeme a upečeme.
Nedělní moučník ke kávě
5dkg másla
2vejce
18dkg cukru
3dkg kakaa
12 dkg polohrubé mouky
1/2kypřícího prášku do peč.
špetku soli
3/4 hrnečku mléka
Vše smícháme a v dortové formě vymazané a vysypané upečeme. Zdobíme šlehačkou.
Zdravím dámy, teda vy si tady papáte
. Díky za inspiraci, hned zítra se pokusím něco z vašich tipů udělat.K.
Kolik lidí, tolik nápadů a chutí, hoďte nám sem také něco ,co se u Vás dlouho na stole nezdrží
Nejsem bohužel tak rychlá a zdatná jako vy, mám hafo receptů v e-mailech i s obrázky. Nevím jak to sem strčit .Přiznám se, že jsem je většinou ještě nedělala, jen u nich slintám a slibuji sobě i druhým ...že tedy příště ...
. Pro vás všechny by to jistě nebyl problém.Vařím ráda a to se mě daří, peču nerada (ale musím) , protože u toho zažívám vždycky hrozný stres jak to dopadne . Zvlášť když má přijít návštěva...
. K.
To jsou mňam receptíky. Já občas dělám rychlou "kefírku". Je to moc jednoduché. Můj syn si ji dělával když měl 10roků.
1 kefír, 30 dg pískového cukru, 1 vejce, 1 deci oleje, 35 dg pol. mouky, půl sáčku jedlé sody a kakao. Vše postupně zamíchat dohromady. Plech (ten menší s vysokým okrajem) vymazat sádlem. Nemusí být vysypáno moukou. A šup do trouby. Pro mlsounky doporučuji dát nahoru čokoládovou polevu (nemusí být) a do těsta hodit rozinky.
Dám dva, tyhle se mě daří a jsou dobré, možná je ale znáte::
1)Třený koláč s ovocem:
5 vajec (žl. ušlehat zvlášť a sníh také),1 Heru,1 vanilkový cukr,200g cukr krupice ,280g pohlr.mouky, 1 prášek do pečiva,citr. kůra.
Utřít těsto, žádná tekutina se nepřidává, rozprostřít na vymazanyý a vysypaný plech (nebo na papír), Vložit do trouby a péct na 220 st.
Na vychladlou upečenou placku poklást krájené ovoce (nejlépe kompot broskví a mandarinek třeba i kiwi, poházet kousky jahod -nejlépe čerstvých.Kombinaci ovoce se meze nekladou. Ze šťávy z kompotů 500ml (pokud jí tolik není tak dolít vodou) uvařit puding ze sáčku, vařit 1 min. Trochu prochladlý nalít na ovoce a je hotovo. Vypadá to pěkně barevně a i je to k jídlu .
2) Ananasová buchta
1 a půl hrnku polohr. mouky, půl hrnku cukr krupice,2 vejce + 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky jedlé sody a 1 ananasový kompot.(menší konzervu)
Kompot komplet i se šťávou rozmixovat, vše smíchat, dát péct, nechat vychladnout a potřít krémem.
Krém: 2 čistá pomazánková másla, 1 a půl lžíce vanilk. pudingu (čistě jen prášek). 5 lžic cukru krupice, vanilk. cukr. Utřít, namazat, posypat sekanými ořechy ev. i pocákat čokoládou. Také to vypadá pěkně a chutná to, K.
Ještě dám pomazánk.Tiramisu, ale to asi znáte, ale musí se dělat den předem, aby ztuhlo.
2 pomaz. másla bez přích.
2 smetany na šlehání
15 dkg cukru moučka
2 sáčky piškotů
uvař.káva asi čtvrt litru
Do srnč.hřbetu naskl. piškoty pokapané kávou a rumem, máslo, šlehačku a cukr vyšleháme a polovinu dáme na piškoty.Do druhé poloviny dáme trochu kakaa, zas dáme vrstvu piškotů pokap. kávou a rumem a na to zbytek hmoty, vrch posypeme kakaem a necháme ztuhnout, pak vyklopíme a můžem zdobit šlehačkou na talířku...je to nebe v hubě...mňam.
atrama, no to musí být dobrota, ale jsme u toho-co když mě to neztuhne? A to se už dopředu klepu strachy K.
Tak jsem dělala tiramisu. Měla jsem strach, že se nevyklopí, že jsem tam měla dát folii a že to také neztuhne. Chodila jsem to pořád kontrolovat. Potom jsem na něj zapomněla. Vyklopil se a ztuhl. Použila jsem pouze jeden srnčí hřbet s poloviční dávkou, ale i tak tam bylo krému až dost. Bylo výborné. Byla to opravdová kalorická bomba a je to skoro pryč.
No vidíte, že se to povedlo...Příště to můžete dát do pohárů, nebo skleniček, posypat vršek kakaem, nechat ztuhnout a na to před podáváním kopeček šlehačky, je to také mňam...je to kalorií moc, ale když to je jednou za čas...můžete dát i tvaroh, ale nám to chutná z pom.másla.Dávám bodík!
A ještě mám ve svém reperrtoáru ovocný koláč nekynutý , ten jel celé léto a byl vždycky bezva. A je rychlý. Jen doufám, že si vybavím správně recept, nemám to tady u sebe :
Nekynutý ovocný koláč (dávka na dva plechy):
600g hl. mouky, 1/4 l mléka ,4 lžíce cukru krupice, 200ml oleje, 1 droždí, citr. kůra. (snad nic nechybí...!, když tak mě opravte, pokud to znáte)
Udělat kvásek, nechat vzejít a ve šlehači vyšlehat , nebo ručně vymíchat těsto.Nedávat kynout ! Mělo by být hustoty jako na kapání do polévky.
Nalít na plech vyložený peč.papírem, poklást ovocem (borůvky jsou mňam) a posypat drobenkou. Když dávám švestky, zasypu je ještě skořicí.Upéct , jíst. Tenhle koláč miluji, je rychlý a vždy se podařil a chutnal každému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.