Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a prosím o recept, radu. Koupila jsem na víkend takové pěkné kuřátko, holoubka. Má kilo a já ho úplně vidím s nádivkou.
Kdysi dávno jsem nádivku dělala, ale asi nebyla nic moc, že jsem to častěji nezopakovala. :D Máte někdo nějaký spešl recept? Dobrotku mňam mňam? Příjde dospělá vnučka s chlapcem a já chci být za hvězdu.
Myslela jsem takovou jako fajnovou - játýrka, masíčko, olivy a tak.
Dělám zhruba jako Strejc, ale peču zvlášť ve vymazaném pekáčku. před koncem poliju šťávou z vypečeného kuřete, které peču v druhém pekáčku, klasika-kmín drc., gril.koření, sůl, máslo.Nádivka je dobrá i studená samostatně bez masa, v létě se mohou přidat houby, mňam-už jsem ji též dlouho nedělala, musím to napravit.
My si na nádivku potrpíme, děláme si ji ještě extra, aby jí bylo víc než kuřete a jedna z nejmilejších je tahle houbová:
Po hrsti sušených hub a sušené kořenové petržele namočit na hodinu ve 200ml mléka. Přelít do mísy, může se dochutit směsí houbového koření, trochu opepřit. Lze rozšlehat 1 vejce, ale není to nutné. Do mléka natrhat 6 suchých rohlíků nebo housek (čerstvé pečivo vysušit 2 min. v mikrovlnce, nechat vystydnout). Postupně skrápět dalším mlékem a míchat, až bude směs plně provlhčená.
V kastrolu rozpustit na troše oleje hrst nakrájené slaniny nebo tlustší šunky. Když se trochu vyškvaří, zpěnit 1/2 nadrobno nakrájené cibule, až zesklovatí. Lze přidat i pár nakrájených žampionů a dusit, dokud pouští vodu. Hotovou směs nechat vystydnout a vmíchat do vymáčené housky spolu se špetkou muškátového květu nebo nastrouhaného muškátového oříšku a hrstí zelené petrželky. Dosolit, případně dokořenit sušeným česnekem. Je-li směs příliš řídká, zahustit opatrně strouhankou.
Směs vystačí na náplň 3-4 kuřat nebo se dá udělat samostatně v otevřeném pekáčku. V tom případě se směs před pečením zasype strouhankou a 1/4 hodinky před koncem pečení polije výpekem ze samostatně pečeného kuřete.
I když to všichni napsali výborně , nemohu se nezúčastnit tohoto lákavého příspěvku. Prošla jsem pár odkazů, zda příjdu na něco výjimečného, jak chtěla naše kolegyně. A našla jsem to, co jsem chtěla napsat původně a na co vzpomínám z dětství. Protože se vařilo jaksi střídměji, tak u nás se nepeklo kuře s nádivkou dovnitř. Ale kuře se naporcovalo, pěkně opeklo na základu z cibule a česněku, okořeněné trochou červené papriky. A teprve poté se zalilo připravenou nádivkou a dopeklo. A to potom bylo překvapení, jestli to bude stehýnko a nebo křidýlko.
A podobně jsem to našla u moravské nádivky na kuře. A tak ji přidám do placu. Ale ty olivy bych tam nedávala - ale jatýrka, hodně zeleného (nať z lahůdkové cibulky nebo perželovou, třeba i řapíkatý celer by to nezkazil), houby (i žampiony) samozřejmě ano.
Moravská nádivka do kurete a ingredience na prípravu: 400 g cerstvých hub (hribovitých); 5 dkg slaniny; lžíce sádla (nejlépe husího); 2 vetší cibule; 3 vejce; 20 g sparených a oloupaných mandlí; 1/2 l mléka; 2 žemle; 2 špetky strouhaného muškátu; sul; pepr. Moravská nádivka do kurete se pripravuje následovne: Vejce rozšlehejte v mléce, pridejte pokrájené žemle a nechte chvíli bobtnat. V kastrolku rozehrejte na nudlicky pokrájenou slaninu a na jemno pokrájenou cibuli. Pridejte plátky ocištených hub, osolte, opeprete a poduste do mekka. Houby primíchejte k žemli s mlékem, vsypte oloupané a pokrájené mandle. Ctvrtky kurete bez kuže poduste na sádle v nízkém kastrolu. Témer mekké kurecí díly pokryjte nádivkou, zakápnete zbytkem sádla a dejte zapéci do vyhráté trouby. Podávejte s bramborem mašteným sádlem.
Jen tu kůži bych samozřejmě nesundávala.
Už sem s odpovědí přišla asi pozdě, ale nedávno jsem jsem chtěla něco jiného než normální pečené kuře, tak jsem vymyslela nádivku. Z mražáku bylo potřeba spotřebovat nějaké maso. Tak jsem našla - kousek boku, špičku krkovice a malý kousek uzeného masa od silvestra. Vše jsem pomlela, přidala kousíčky uzeného špeku, dala rozmočenou housku, vajíčko, zbytek zamražených hub od léta, hodně česneku, majoránku, sůl, pepř a orestovanou cibulku. Doplnila jsem to zamrazenou natí z cibulky. Naplnila jsem tím kuřátko a protože mi zbyla jedna nožka paprikové klobásky, šupla jsem ji také dovnitř. Nádivky se mi podařilo víc, tak ten zbytek jsem dala nahoru na kuře, které bylo pod tím pěkně potřeno česnekem, kmínem na grilovacím kořením. Bylo to výborné a navíc se mi zase trošku uvolnil mražák. Jedli jsme to se šťouchanými bramborami a k tomu domácí okurečky.
Je vidět milé kolegyňky ( někdy i kolegové), že umíte hospodařit a víte si rady. To se mi líbí. Já bych jenom ještě dodala, že se nemusí plnit pouze kuře. Vynikající je také pečený plněný bůček a navíc je velice chutný i studený - určitě chutnější než studené kuře. Všechny ty popsané nádivky by se do něho krásně šikly.
A co už si asi nezopakuji a na co budu už jenom z mládí vzpomínat - plněné telecí hrudí i s brzlíkem. Ale to byla skutečně telata, ne mladé houževnaté krávy, když jsem to později chtěla zopáknout.
Pokud chcete dobrotu zkuste: 3housky namočím do vývaru /z kostkyBylinky s olivovým olejem/ nasekám olivy , přidám plátky žampionů, 2vejce,osolím opepřím dle svéchuti, přidám zelenou nať /mám vždy v mrazáku nebo sušenou/jste-li masový tak pokrájejte kousek uzeného na kostičky .Vše pěkně zamíchejte a už to cpěte do kuřátka,dobře uzavřete a upečte.Já bych k tomu podávala bramborový knedlíček . Nebo bych udělala z bramborového těsta šištičky a k tomu listový špenátek . Už to vidím jak se budete olizovat. Mňam.
Děkuji, děkuji všem. Jedna je lepší než druhá. Už se na sobotu těším. Bude to dobrota velikánská
Omlouvám se Lidce, že jsem ji nedala bodík, ale už mi nevyšlo
Milá kolegyně babko - vůbec nevadí - mám jich už dost! Hlavně, když to pomůže. Hele, když se dělá jídlo s láskou a to je určitě tento případ, tak jistě to bude lahůdka a mládež si pošmákne a babičku pochválí. A kytička při bodování zaskočila - díky! A já bych jako přílohu dala jenom brambory, ale s pěkně barevnou oblohou - to by hezky oživilo talíř. Bramborový knedlík se špenátem je vynikající, ale je to časově náročnější (domácí knedlíky z brambor) do poslední chvíle.
Takto si mohu připravit předem oblohu, případně nějaký salát - kuře se dopéká, brambory se také sami vaří a kuchařka si může vydechnout a dát se do gala.
no teda,ráda si prohlížím poradnu a jamile je někde něco o papání,hned tam"zakotvím".Ty nádivky jsou fajn,taky je dělám mimo kuře,hlavně v ní mám ráda mušk.květ-umírněne,dávám ledaco podle zásoby doma a chuti,takže bych se opakovala po přečtení nádivek.Jen mně nikdy nenapadlo nádivku nalít na kuře v pekáčku,bezva nápad.ahoj všem a ať chutná Jita
Když jsem se tak na ty nádivky koukala, přišlo mi to jako nákyp :D Angličan by asi řekl - pudink. Vybruslila jsem z toho přímo mistrovsky. Namočila jsem 3 pokrájené včerejší housky, na špečku zpěnila cibuli, pak přidala žampiony a pak na kostky rolovanou plec. Upražila nahrubo nastrouhané mandle (byly v akci v Kaufu), nasekala hrst petrželky, přidala 3 žloutky. Vychladlé promíchala, přisolila, připepřila, provensálské koření (příště ho nedám, ale jen majoránku a česnek, muškát nemusím) a smíchala se sněhem ze tří vajec. Kuře jsem dala zvlášť a tu nádivku taky zvlášť na hoďku do trouby.
Povedlo se, bylo to bezva. Mladí pochvalovali.
Byla jsem moc ráda, nejen proto, ale podařilo se mi vymazat si na pc, zvaném Vincent, zvuk. A mladý mi to spravil.
Vždycky, když Vincenta pustím, naskáčou mi tam 4 rámečky, něco mi nabízí a něco po mě chce. Anglicky. Tak jsem se naštvala, a že to vymažu. No a vymazala jsem si ovládání zvuku. Mladý pravil, že nechápe, jak se mi to povedlo, že je to poměrně složité.
No, povedlo! Už nikdy nebudu nic upravovat. Budu vzorný uživatel.
Tak to je bezvadné - všechno v pohodě! Už to vidím, že budou chodit častěji - já to znám. A podle diskuzí vím, že vy také jídlo nešidíte. Přítelkyně od vnuka už nechce doma jíst kupované knedlíky a chodí každou sobotu s vnukem ke mně. Vlastně dneska už každých 14 dní, protože po matuře jednou za 14 dní maká.
A já jsem ráda, že jim chutná. Právě odešli poslední strávníci, tak jdu na to!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.